Een oplaadbare batterij met veel power moet aan hoge veiligheidsnormen voldoen. Dat levert extra productiekosten op, die je doorberekend ziet in de prijs. Een oplaadbare batterij met meer power, zal dus duurder zijn. Bij wegwerpbatterijen zegt de prijs echter weinig over de prestaties.
Stroom uit het stopcontact is zo'n 1.000 keer goedkoper en veel milieuvriendelijker dan een wegwerpbatterij. Maar batterijen zijn niet meer uit ons leven weg te denken. We kopen per persoon gemiddeld 22 batterijen per jaar.
Vooral bij batterijen zijn er onderling grote verschillen in kwaliteit en levensduur. Gaat u voor een batterij van hoge kwaliteit, dan kiest u voor een Duracell. Maar er zijn nog meer merken met net zo'n goede kwaliteit, maar dan betaalt zo'n 35% minder.
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
Loodzuur batterijen zijn de oudste technologie en gaan het minst lang mee: gemiddeld 8 à 10 jaar. Bij kwalitatieve lithium-ion batterijen mag je rekenen op een gemiddelde levensduur van 15 à 20 jaar en zoutwater batterijen spannen de kroon met een levensduur van gemiddeld 20 jaar.
De allerbeste prestaties worden echter geleverd door de drie lithiumbatterijen die we getest hebben. Deze batterijen van Ansmann, Philips en Varta leveren alle meer dan 1,3 Wh, waarbij de Ansmann Extreme Lithium met 1,56 Wh de hoogste score liet noteren.
U kunt uw lege batterijen inleveren bij alle winkels en supermarkten die batterijen verkopen. Maar ook bij veel basisscholen, campings, het gemeentelijk depot en de chemokar. Kijk voor inleverpunten voor batterijen bij u in de buurt op de website van Stibat (Stichting Batterijen).
Met lithium batterij 10-jaar
Deze rookmelders en de in melder aanwezige batterij hebben een levensduur van 10 jaar. Het voordeel is dat u nooit de batterij hoeft te vervangen.
Lithiumbatterijen zijn bij uitstek geschikt voor apparaten die een hoog piekvermogen vragen. Bijvoorbeeld professionele fotoapparatuur of radiografisch bestuurbaar speelgoed. Alkalinebatterijen zijn juist heel geschikt voor apparaten die langdurig weinig stroom verbruiken, zoals klokken en afstandsbedieningen.
Batterijen, en ander klein chemisch afval, mag je niet in de vuilnisbak gooien. Hier zitten stoffen in die schadelijk zijn voor het milieu, zoals kwik en lood. Hiervan kunnen mensen en dieren ziek worden.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
U vraagt zich af, is er een verschil tussen AA en AAA batterijen? Het antwoord is ja, het verschil tussen AA en AAA batterijen zijn de afmetingen. Een AA batterij heeft een lengte van 50,5mm en diameter 14,5mm en een AAA batterij heeft lengte 44,5mm en diameter 10,5mm. AA en AAA batterijen zijn niet uitwisselbaar.
De terugverdientijd van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is gemiddeld 10 jaar. Dat is ook de levensduur van de batterij. In dat opzicht lijkt de investering dus momenteel (nog) niet interessant, maar de terugverdientijd kan korter: In combinatie met andere investeringen kan je het rendement verhogen.
Voordelen van een thuisbatterij
Groene energie: je gebruikt groene energie zelf opgewekt via jouw zonnepanelen. Lagere factuur: je verbruikt minder energie van het net wat resulteert in een lagere energiefactuur. Minder afhankelijk: bij dreigend energietekort ben jij steeds voorzien van elektriciteit.
De investering van een thuisbatterij blijkt dus voorlopig zelden rendabel. Bovendien kalven de overheidspremies de komende jaren af. Daar tegenover staat dat de prijs van de installaties in de toekomst mogelijk zakken, zeker nu ook spelers als IKEA zich op de markt roeren.
Volgens experts minimaal een keer per week. Zet je telefoon uit, wacht minimaal een minuut zodat hij ook echt uit is, en dan kun je hem weer opnieuw aanzetten. Als je je batterij zo lang mogelijk 'gezond' wilt houden, zou je deze ook hélemaal moeten laten leeglopen voor je hem weer oplaadt.
Het aantal laadcycli is beperkt. Gemiddeld kun je een telefoon 800 tot 1000 keer opladen. Maar als je dat slim doet, kun je zorgen dat je batterij langer meegaat. Bijvoorbeeld door je telefoon nooit helemaal op te laden en hem uit de oplader te halen als hij voor 90 procent vol is.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen > Batterij gaan, en op Android naar Instellingen > Batterij & energiebesparing > Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Wat doe je met batterijen die hun vervaldatum overschreden hebben? Je kan ze nog gewoon gebruiken, maar ze zullen niet meer op hun volle capaciteit werken. Als batterijen niet gebruikt worden verliezen ze na verloop van tijd stilaan hun energie. Maar het is dus niet nodig om 'vervallen' batterijen af te danken.
Geeft de rookmelder elke 40 seconden een korte pieptoon en brandt de rode LED op de melder gelijktijdig? Dan is de batterij bijna leeg en moet deze vervangen worden. Gebruik hiervoor hetzelfde type batterij en test de rookmelder na vervanging.
In uw huis moet op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.
De actie 'Lever ze in en geef ze een nieuw begin! ' (voorheen: 'Lever ze in en WIN! ') is per 1 januari 2022 beëindigd. Je maakt dus geen kans meer op een prijs met het inleveren van lege batterijen.
De houdbaarheidsdatum op de batterij is eigenlijk meer een garantiedatum. Wanneer de batterij echt over datum is varieert door de omstandigheden waarin de batterij wordt bewaard. Het is zeker mogelijk dat een batterij ook nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is het nog prima doet.
Actie jouw lege batterijen zijn geld waard
In alle Handyman winkels krijg je namelijk 10% korting op de aanschaf van nieuwe batterijen wanneer je 10 gebruikte exemplaren inlevert.