Deze verontrustende gedachten zorgen voor gevoelens van onrust, angst of walging. U ervaart deze gedachten als overdreven of ongepast. De gedachten zorgen ervoor dat u bepaalde handelingen moet uitvoeren. Het uitvoeren van deze handelingen zorgt ervoor dat uw dwanggedachten neutraliseren of verdwijnen.
Als je ergens niet aan mag denken blijft het in je hoofd en als je ergens aan moet denken dwalen onze gedachten juist vaak af. In de wetenschap noemen ze de opkomende gedachten ook wel intrusies of mind-pops. Bijna iedereen heeft dit wel eens, sommigen wat meer dan anderen.
Een intrusie (uit het Latijn: binnendringing) is een plotseling en vaak herhaald opkomende dwanggedachte, die meestal als opdringerig en storend wordt ervaren, en die gericht is op iets dat men ongewenst vindt. Intrusies komen bij 90% van de mensen af en toe voor en zijn geen teken van een geestesziekte.
Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen. Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Pessimisten hebben negatieve verwachtingen van de toekomst. Hij lijkt soms een echte doemdenker en pessimisme kan doorslaan in sombere gevoelens. Toch zitten er ook positieve kanten aan zwartkijkerij.
Saboterende gedachten ondermijnen je op een dusdanige manier dat je niet het leven leidt dat je zou wensen. Ze houden je vast op plekken waar je eigenlijk niet wilt zijn. Vaak zijn saboterende gedachten echter zo ingesleten, dat je het niet door hebt dat ze er zijn.
Wat zijn onbewuste gedachten? Onbewuste gedachten zijn dus gedachten die zich niet uiten in taal. Wanneer je bewust denkt denk je vaak in taal en in beeld of geluid. Wanneer je onbewuste gedachten hebt uit dit zich meer in gevoelens.
Herbelevingen bevatten informatie over het verleden en worden daarom ook wel intrusieve herinneringen genoemd. Door het realistische en onverwachte karakter roepen herbelevingen veel gevoelens van afschuw en angst op en wordt het dagelijks functioneren er vaak ernstig door aangetast.
Mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) hebben last van dwanggedachten of dwanghandelingen. Dwanggedachten (obsessies) zijn steeds terugkerende ideeën of voorstellingen die zich aan iemand opdringen en hem of haar moeilijk loslaten. Zulke gedachten zijn ongewild en onplezierig.
Gedachten worden wel ingedeeld in verschillende typen, zoals goede en slechte gedachten, positieve en negatieve gedachten, en obsessieve en verwerpelijke gedachten. Deze onderverdeling is belangrijk in psychotherapie en religie.
Ze komen regelmatig op en het werkt het beste als je ze geen aandacht geeft. Klik ze gewoon weg en ga door met wat je aan het doen was. Als je moeilijk afstand kan nemen van de gedachten, fantaseer dan eens dat een grappig iemand ze uitspreekt, zoals Donald Duck.
Stop je malende gedachten met de veelgebruikte 'gedachten stop methode'. Terwijl je in bed ligt met je ogen dicht, herhaal je dan in gedachten een neutraal woord zoals 'de'; doe dat één of twee maal per seconde. Probeer ontspannen te blijven en hou dit vijf minuten vol (of tot je weer slaapt).
Voor sommige mensen is de emotionele respons op een ongewenste gedachte te sterk en is het moeilijk ze enkel als gedachten te zien. In dat geval is professionele hulp wellicht nuttig. Exposure therapie, cognitieve gedragstherapie, acceptatie- en inzettherapie en antidepressiva kunnen allemaal helpen.
Wanneer we langdurig veel stress ervaren (vaak op verschillende levensgebieden), kunnen we overspannen raken. Overspannen mensen kunnen vaak niet meer helder denken en nemen geen informatie meer op. Ze voelen zich niet meer in staat problemen het hoofd te bieden.
Het onbewuste brein werkt met beelden en emoties. Jouw onderbewustzijn zou je kunnen zien als een grote biologische supercomputer. Het regelt onze ademhaling, bloeddruk, hoe je loopt, praat, beweegt, onze hartslag, hoe je je gedraagt en nog veel meer.
Gedachten loslaten doe je niet door er een gevecht mee aan te gaan. Je richt eenvoudigweg je aandacht op iets anders. Ga iets doen met al je aandacht, dan laat je geest de negatieve gedachten los. Geregeld komen negatieve gedachten eerst nog een paar keer terug, ze zijn niet meteen helemaal weg.
Je kunt je gedachten in één lang verhaal op papier zetten. Om je op weg te helpen kun je jezelf een aantal vragen stellen: hoe voel je je vandaag, waar krijg je energie van, waar liep je deze week tegenaan, wat ging er goed of wie je heeft geholpen met iets? Daarna volg je je gedachtestroom en begin je te schrijven.
Teveel denken kan dus een valkuil zijn van jouw kwaliteit als denker. De valkuil is de doorgeslagen variant van een prachtige kwaliteit waarover jij beschikt. Je moet alleen balans houden tussen denken en doen. Jouw denkkracht wordt pas op de juiste manier ontwikkeld door het DOEN te ervaren.
Onze gedachten bepalen hoe wij ons voelen en hoe wij ons gedragen en handelen. Onze emoties hebben invloed op ons denken en ons gedrag. En omgekeerd heeft ons gedrag weer invloed op hoe wij ons voelen en wat wij ervan denken. Het is een patroon waar wij ons vaak onbewust in bevinden.
Er zijn mensen die gedachten kunnen lezen. Deze mensen zijn vaak hoogsensitief en hebben vaak een sterke ontwikkelde intuïtie. Dit wordt ook wel telepathie genoemd.
Je hebt veel pech, dingen die bij anderen makkelijk en vanzelfsprekend gaan, daar moet jij hard voor werken; Er ontstaan onverklaarbare (chronische) lichamelijke klachten of je oude lichamelijke klachten verergeren zich; Je hebt depressieve en negatieve gedachten.