Er zijn verschillende testamenten: langstlevende testament, testament met vruchtgebruik, testament met tweetrapsmaking, testament voor alleenstaanden, testament voor kinderloze stellen. Daarnaast is er ook een levenstestament , waarin u regelt hoe u uw zaken geregeld wilt hebben als u dat zelf niet meer kunt.
Indien u samenwoont of gehuwd bent en kinderen heeft, is het verstandig uw oude testamenten eens te laten bekijken. De kans is groot dat met uw oude testamenten te veel erfbelasting betaald wordt over de “papieren” erfdelen van de kinderen. Met een goede estate planning kunt u erfbelasting besparen.
In de wet is bepaald dat een testament altijd geldig blijft, er zit dus geen einddatum op. Het is wel wenselijk om een testament regelmatig te herzien om te beoordelen of het testament nog aansluit op jouw wensen en je huidige situatie. Je wordt ouder, je leven verandert en je kijk op dingen wordt ook anders.
Bijvoorbeeld bepaalde ziekenverzorgers en de persoon die op het tijdstip van het maken van het testament jouw voogd is. Daarnaast mag een testament niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden. Het benoemen van een criminele organisatie als erfgenaam is bijvoorbeeld niet toegestaan.
Een levenstestament en een testament zijn niet hetzelfde. Een levenstestament, de naam zegt het eigenlijk al, geldt alleen tijdens uw leven. U regelt in een levenstestament wie er bevoegd is om namens u te handelen als u daar zelf niet meer toe in staat bent. Een testament regelt wat er na uw overlijden moet gebeuren.
De langstlevende moet deze erfbelasting betalen voor de kinderen. Als uw vermogen vooral in de woning zit en u heeft niet heel veel gespaard, dan kan het dus zo zijn dat u een hypotheek moet vestigen op de woning om de erfbelasting te betalen voor de kinderen.
Bij een langstlevende testament geldt dat de overgebleven partner en kinderen erfgenamen zijn. Pas op het moment dat de langstlevende partner ook is overleden, kunnen de kinderen hun erfdeel opeisen. Op deze manier blijft de langstlevende partner of echtgenoot financieel beter verzorgd achter.
Een testament dat door twee of meer personen samen op één document gemaakt wordt is ongeldig. De beschikkingen in een testament moeten duidelijk en ondubbelzinnig zijn. Iedereen kan in zekere mate bepalen aan wie zijn nalatenschap of een deel ervan zal toekomen bij zijn overlijden.
Een testament bevat een uiterste wil van slechts één persoon. Je kan dus niet samen met je echtgenoot bijvoorbeeld één testament opmaken.
Twee testamenten kunnen voor een echtpaar veel opleveren. Jullie hebben de zaken dan zelf in de hand. In een testament kun je veel meer regelen dan de wet mogelijk maakt. Zeker als je een beetje vermogen hebt opgebouwd is dat zeker aan te raden.
In een testament wordt beschreven hoe en door wie je nalatenschap afgewikkeld moet worden. In dit document staat wie de executeur en de erfgenamen zijn en wie welke eigendommen erft. Ook kan een testament clausules bevatten over zaken als rampen, voogdij en bewind.
U kunt bepalen wat er met uw bezittingen gebeurt na overlijden. Dit doet u in een testament. Hierin kunt u ook vastleggen wie er voor de kinderen gaat zorgen als beide ouders overlijden. U bent wettelijk niet verplicht een testament op te stellen.
In een dergelijk testament wordt aan de langstlevende de bevoegdheid gegeven om op het moment van het overlijden van zijn echtgenoot, zelf een keuze te maken op welke wijze en voor welk gedeelte hij de nalatenschap wenst te verkrijgen.
De wet kent een specifiek erfrecht toe aan de langstlevende echtgenoot, namelijk de gehele nalatenschap in vruchtgebruik. Wat de langstlevende huwelijkspartner erft, hangt af van het gekozen huwelijksvermogensstelsel en de andere bloedverwanten die erven.
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap.
Een levenstestament is dus niet per se iets voor oude mensen. Ook op jonge leeftijd kunnen er situaties ontstaan waarin iemand niet meer zelfstandig kan handelen. U bepaalt zelf wat u in een levenstestament vastlegt.
Wanneer u of uw naaste wilsonbekwaam wordt bevonden en er is geen levenstestament of volmacht opgesteld, dan krijgt u met de kantonrechter te maken. Een bewindvoerder of curator wordt dan verantwoordelijk voor financiële zaken. Voor medische zaken kunt u worden bijgestaan door uw partner of naaste familie.
Een levenstestament biedt je de mogelijkheid om je wensen vast te leggen als je niet meer in staat bent je eigen belangen te behartigen. In een levenstestament wijs je een vertrouwenspersoon aan voor het geval je in de toekomst (tijdelijk) je zaken niet meer kunt regelen.
Waar kan ik opvragen of een overleden familielid een testament had? Het Centraal Testamentenregister (CTR) kunt u raadplegen als er iemand in uw familie is overleden. Het CTR bekijkt op uw verzoek of er een testament aanwezig is van de overledene. En welke notaris dit dan onder zijn beheer heeft.
Als u als erfgenaam informatie zoekt over een erfenis, kunt u terecht bij: het Centraal Testamentenregister; een notaris; de rechtbank in de woonplaats van de overledene.
Erfgenamen volgens de wet
Eerste groep: kinderen en echtgenoot/geregistreerd partner. Als je kinderen niet meer leven, dan erven je kleinkinderen in hun plaats. Tweede groep: ouders, broers en zussen. Als je broers of zussen niet meer leven, dan erven de kinderen van je broers of zussen in hun plaats.