Gemiddeld zo'n 5 tot 7 jaar, met uitschieters ver naar boven. Er zijn patiënten die hier al 20 jaar op controle zijn. Maar als we die nieuwe geneesmiddelen voor zoveel mogelijk patiënten effectief in willen zetten, moet wel per patiënt duidelijk zijn wat de ziekteactiviteit is.
Aan de hand van bloedonderzoek, röntgenfoto's en scans, urineonderzoek en een monster van je beenmerg kan de ziekte worden gediagnosticeerd. De ziekte van Kahler is niet te genezen. Door middel van chemotherapie, stamceltransplantatie en bestraling kan de ziekte wel worden geremd.
De gemiddelde levensverwachting na diagnose is de laatste jaren wel toegenomen. Een groot deel van de mensen met deze soort kanker is na 15 jaar nog in leven. Daar lijkt met de nieuwe behandelingen met antistoffen alweer verbetering in te komen. De ziekte kan soms al 5 jaar onderdrukt worden met de eerste behandeling.
Bij het Multipel Myeloom groeien en delen de kwaadaardige kankercellen zich op meerdere plekken in het beenmerg. De plasmacellen blijven zich steeds maar delen (ongeremde celdeling). Multipel myeloom wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd.
Multipel Myeloom – ziekte van Kahler (kanker van het beeenmerg) is verwant aan leukemie. Hierbij zijn het de plasmacellen die woekeren en daarmee de aanmaak van gezonde bloedcellen in het beenmerg hinderen.
De behandeling bestaat meestal uit daratumumab in combinatie met lenalidomide en dexamethason. Soms wordt er gekozen voor een combinatie met melfalan, bortezomib en dexamethason.
Als je lichaam deze afwijking niet repareert, gaan de plasmacellen ongeremd delen. Het is onduidelijk waardoor multipel myeloom precies ontstaat. Je hebt zelf geen invloed op het krijgen van de ziekte. Voor zover nu bekend is, is multipel myeloom niet erfelijk.
De diagnose wordt vaak gesteld door het bloed te onderzoeken, omdat er vaak een toename van antistoffen zichtbaar is in het bloed. Als deze toename van antistoffen aanwezig is, wordt er vaak aanvullend bloedonderzoek, een CT-scan en een beenmergpunctie verricht.
Bij multipel myeloom zijn er vaak afwijkingen te zien in het bloed. Er zit bijvoorbeeld erg veel M-proteïne in je bloed. Met bloedonderzoek kan de arts dit opsporen. Als de huisarts in het bloedonderzoek afwijkingen ziet, stuurt hij of zij je door naar het ziekenhuis.
Symptomen van multipel myeloom/ziekte van Kahler
Meestal begint dit in de rug, om zich vervolgens te verbreiden naar de ribben, de nek of het bekken. De pijn wordt steeds heviger en hardnekkiger. Soms verschijnt hij heel plots door een verzakking van de wervels of een min of meer spontane breuk van een rib of pijpbeen.
De ziekte van Kahler is nog niet te genezen, maar met de juiste behandeling kunnen patiënten lang leven met de ziekte. “Het gaat hier om een ernstige vorm van bloedkanker”, vertelt Jacobs.
Multipel myeloom (ziekte van Kahler) | St. Antonius Ziekenhuis.
Bij multipel myeloom (de ziekte van Kahler) breiden kwaadaardige cellen zich ongeremd uit in het beenmerg, wat uiteindelijk leidt tot een tekort aan bloedcellen en botafbraak. De aandoening is momenteel niet te genezen en patiënten hebben een gemiddelde overleving van 4-7 jaar.
Bij multipel myeloom is het aantal plasmacellen vaak meer dan 5%. Soms kan het wel 90% zijn. Ook kwaadaardige plasmacellen kunnen zich via het bloed verspreiden. Multipel myeloom zit daardoor meestal al snel na het ontstaan van de ziekte op meerdere plaatsen in het beenmerg.
Smouldering myeloom (SMM)
Als de hoeveelheid M-proteïne hoger wordt (30 gram/l of hoger) of er zijn meer dan 10 procent plasmacellen in het beenmerg, heb je een 'smeulend' multipel myeloom. Dit wordt ook smouldering multipel myeloom (SMM) genoemd. In dit stadium is er geen schade in het lichaam.
Multipel myeloom komt redelijk vaak voor. In 2021 kregen 1.557 mensen de diagnose multipel myeloom. Een andere naam voor deze aandoening is: de ziekte van Kahler.
Wat is de ziekte van Kahler? De ziekte van Kahler, ook multipel myeloom genoemd, is een aandoening van het beenmerg, veroorzaakt door een ongecontroleerde woekering van een bepaalde type witte bloedcellen: plasmacellen (ook wel plasmocyten genoemd).
Leukocyten verhoogd
Wanneer de uitkomst van het bloedonderzoek hoger is dan de normaalwaarden, spreken we van een verhoogd leukocyten (leukocytose). Leukocyten spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Een stijging heeft daarom in de meeste gevallen te maken met een bacterie of parasiet.
Als het aantal witte bloedcellen blijft toenemen kan het bloed stroperig worden waardoor het niet goed kan stromen in de kleinere bloedvaatjes. Klachten als benauwdheid, wazig zien, verwardheid of sufheid kunnen hiervan het gevolg zijn.
Hoe vaak komt het voor? Er zijn ongeveer 4 à 5 nieuwe gevallen per 100.000 mensen per jaar. De diagnose wordt meestal gesteld tussen 50 en 70 jaar, zelden vóór 40 jaar. De ziekte komt ongeveer even vaak voor bij mannen als vrouwen.
Multipel myeloom (MM) is een vorm van kanker in het beenmerg. Het wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd. De oorzaak van deze kwaadaardige beenmergziekte is een woekering van plasmacellen. Plasmacellen zijn witte bloedcellen die antistoffen aanmaken (ook wel afweereiwitten of immuunglobulinen genoemd).
Dames en Heren, Het multipel myeloom (de ziekte van Kahler) is een monoklonale proliferatie van plasmacellen, veelal in het beenmerg gelokaliseerd.
Bestraling en veel medicijnen tegen kanker veroorzaken ernstige misselijkheid. Dexamethason kan deze vorm van misselijkheid verminderen. Bij de ziekte van Kahler verlaagt dexamethason de hoeveelheid calcium (kalk) in het bloed. Die is bij deze ziekte verhoogd.
De ziekte van Kahler of multipel myeloom is een vorm van bloedkanker die begint in de plasmacellen van het beenmerg. Het eerste symptoom van deze progressieve aandoening is botpijn. In Nederland worden elk jaar 5000 mensen gediagnosticeerd met deze ziekte. Daarbij is 60 procent van de patiënten ouder dan 65 jaar.
De eerste dag van de eerste kuur duurt gemiddeld 6 uur. Na het toedienen van daratumumab moet u namelijk nog blijven ter observatie. Bij geen klachten na toediening duurt: de tweede toediening gemiddeld 1,5 uur.