Hoe beoordeel je het risico? Bij zomerse temperaturen lijkt werken in een short en/of ontbloot bovenlijf op het eerste gezicht comfortabel(er), maar dit verhoogt mogelijk de gezondheidsrisico's voor je werknemers. Het wel of niet mogen dragen van een korte broek is dus afhankelijk van de beroepsgebonden risico's.
Per branche is werkkleding heel verschillend, maar hoe doe je dat wanneer er tropische temperaturen op komst zijn? Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of je in korte broek op je werk mag verschijnen, want die keuze mag je zelf maken!
“Nee. Alles hangt af van de afspraken die je hebt gemaakt met je baas. Volgens de wetgeving heeft die het recht om een bepaalde dresscode op te leggen waarin shorts bijvoorbeeld niet toegelaten zijn. Hij moet daar wel een reden voor hebben.
Met een korte broek naar buiten vanaf 20°C
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Gemiddeld gezien kun je vanaf zo'n 20 graden Celsius een korte broek dragen. Dan is het wel fijn als je veel in de zon te vinden bent. In de schaduw of met veel wind is het misschien toch nog wat frisjes.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Wanneer het 15 graden is, kun je bijna iedere top of T-shirt in je kast dragen. Zolang je ze maar combineert met de juiste buitenkleding. Op een bewolkte of regenachtige dag dat het 15 graden is, kies je een knusse top met lange mouwen voor onder een licht jack.
Men spreekt van vrij warm bij een temperatuur die 2 tot 7 graden boven normaal ligt en tussen 20 tot 27 graden uitkomt. Zeer warm is 23 graden en hoger bij een afwijking van minstens 8 graden boven het langjarig gemiddelde.
Mag je als werkgever het dragen van bedrijfskleding verplichten? Ja. Dat is het zogenaamde instructierecht van de werkgever.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.
Zorg er voor dat je lichaam voldoende bedekt is. Draag dus geen korte rokjes, mouwloze hemden, korte truitjes, zichtbaar ondergoed e.d. Zorg er voor dat je kleding draagt dat lekker en comfortabel zit, zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen.
Knip met een scherpe schaar jouw jeans op dezelfde lengte. Als laatste stap haal je de scherpe zijkant van de schaar langs de zoom of gooi je jouw jeans in de wasmachine zodat de zoom ontrafelt.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling. Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Welke jas bij 17 tot 19 graden
Een zomerjas is bij deze temperaturen fijn. Luchtige coats komen dan van pas. Een dun vest of een blazer zijn vaak al genoeg om te dragen als coat.
Bij 18 tot 20 graden voelt het al wat frisser aan. "Dat kan onaangenaam zijn, maar het is doorgaans niet ongezond", zegt Kirsten Vanderplanken. "De meeste mensen kunnen zich goed aanpassen aan deze temperatuur. Er kan wel een invloed zijn op je mentaal welzijn als je de temperatuur toch als ongemakkelijk ervaart."
15 - 20 graden
Boven de 15 graden volstaan een korte broek en t-shirt met korte mouwen vaak wel. Vind je dat in het begin toch wat koud, draag er dan een hardloopjack overheen. Deze kun je makkelijk om je heupen knopen mocht je het toch te warm krijgen onderweg.
Onder de 10 graden en regen
Maak het jezelf dan ook lekker gemakkelijk en kies voor een comfortabele losvallende pantalon, sneakers en een extra lang vest. Een fijne sjaal maakt dat je het niet snel koud zult hebben. Vergeet vooral je paraplu niet: je beste accessoire op dit soort dagen.
De ideale jas voor temperaturen tussen de 10 en 15 graden zijn bijvoorbeeld (faux) leren jasjes of gewatteerde spijkerjacks. Een iets dunnere teddy coat is ook heel erg geschikt voor dit soort dagen en een langere dunne jas past ook heel goed.
Vooral in Nederland is het bij dit soort temperaturen vaak benauwd en zweterig. Je doet er dan goed aan om wijde kleding te dragen van katoen. Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op!
Bij een temperatuur van 22 graden en een lage neerslagkans heb je meer zekerheid om comfortabel de deur uit te gaan in een korte broek. Houd er rekening mee waar je naartoe gaat. Heb je een kantoordag op de planning staan, en is het daar over het algemeen koel? Houd het dan bij een lange broek of lange rok.
T-shirts kun je het beste op 30 of 40 graden wassen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer kans dat je T-shirt gaat krimpen. Het is dus niet; hoe hoger, hoe beter. Zet je de temperatuur te hoog, dan kan het zijn dat je t-shirt er na de wasbeurt er niet meer hetzelfde uitziet.