Tijdens het onbetaalde ouderschapsverlof bouwt een werknemers geen vakantiedagen op. Je bouwt wel vakantiedagen op over de uren die je werkt. Stel dat je de helft van je werkweek ouderschapsverlof opneemt, dan bouw je dus 50 procent minder vakantiedagen op.
Ouders hebben tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen.
Als u onbetaald verlof opneemt, daalt uw inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en uitkeringen. En mogelijk ook voor uw pensioen en vakantiedagen.
Als je de gevraagde periode niet respecteert, verlies je het saldo van het verplichte deel van één maand (volledig ouderschapsverlof), 2 maanden (halftijds ouderschapsverlof) of 5 maanden (1/5 ouderschapsverlof).
De vergoeding is bruto 70% van uw inkomen (tot het maximum dagloon, WML voor zelfstandigen). U levert dus geld in, maar netto scheelt het vaak (veel) minder dan 30%.
U hebt voor elk kind recht op 4 maanden volledig, 8 maanden halftijds, 20 maanden 1/5 of 40 maanden 1/10 ouderschapsverlof (in het laatste geval is het akkoord van de werkgever vereist). U mag die verschillende mogelijkheden ook afwisselen.
Tijdens ouderschapsverlof en langdurend zorgverlof krijgt u volgens de wet geen salaris. In uw cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over (gedeeltelijke) doorbetaling van uw loon. Onbetaald buitengewoon verlof kunt u opnemen voor bijvoorbeeld een lange reis of een studie.
Het is belangrijk om je medewerker te wijzen op de mogelijke gevolgen van onbetaald verlof. Naast dat het inkomen daalt (of wegvalt), kan het ook gevolgen hebben voor uitkeringen, toeslagen, pensioen en vakantiedagen. Zo bouw je geen pensioen of vakantiedagen op tijdens het onbetaalde verlof.
Word je ziek of arbeidsongeschikt tijdens het onbetaald verlof? Dan krijg je geen loon of uitkering. In geval van ziekte kun je wel in overleg met je werkgever bepalen om het onbetaald verlof stop te zetten. Zo kun je zo snel mogelijk beginnen met re-integreren en ben je weer verzekerd van de Ziektewet en WIA.
Totaal heb je recht op 26 weken ouderschapsverlof. Hiervan worden 9 weken doorbetaald (70% van je salaris). Deze 9 weken moet je in het eerste jaar na geboorte opnemen. De overige 17 weken worden niet doorbetaald, dit onbetaalde verlof mag je in de eerste 8 jaar van je kind opnemen.
Als u in loondienst werkt, heeft u vanaf 2 augustus 2022 recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. U krijgt dan 70% van uw salaris.
Tijdens je ouderschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een onderbrekingsuitkering van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). Het bedrag is vergelijkbaar met wat iemand ontvangt die tijdskrediet opneemt.
Je kunt per kalenderjaar maximaal 20 werkdagen onbetaald verlof nemen. Dit kan in de vorm van halve of volle dagen. Die 20 dagen worden wel in verhouding verminderd als je: deeltijds werkt (bijvoorbeeld door opname van een verlof voor deeltijdse prestaties, een deeltijds zorgkrediet of deeltijds federaal zorgverlof)
Tijdens betaald ouderschapsverlof worden niet alleen vakantiedagen opgebouwd, maar ook vakantiegeld. De uitkering van het verlof is 70% van het (maximale) dagloon dat de werknemer verdient. Dit is dus lager dan het normale loon. Dit betekent dat de opbouw van het vakantiegeld ook lager zal zijn.
In vergelijking met onbetaald verlof is vakantiedagen bijkopen soms gunstig voor de medewerker. Een periode van onbetaald verlof betekent immers minder salaris tijdens die verlofperiode. In het begin van het jaar vakantie bijkopen betekent maandelijks een kleine inhouding op het salaris totdat het saldo bereikt is.
Ouderschapsverlof telt volledig mee voor uw werknemerspensioen als u een onderbrekingsvergoeding ontvangt van de RVA.
Neen. Je hebt geen recht op onbetaald verlof of 'verlof zonder wedde'. Integendeel, als werknemer ben je contractueel verplicht het overeengekomen werk uit te voeren. Wettig afwezig ben je enkel als gevolg van onder andere arbeidsongeschiktheid, wettelijke feestdagen, jaarlijkse vakantie en tijdskrediet.
Tijdens je ouderschapsverlof ben je beschermd tegen ontslag. Dit betekent dat de werkgever je niet mag ontslaan omwille van je ouderschapsverlof. Doet hij dit wel dan heb je recht op een beschermingsvergoeding van 6 maanden loon, bovenop je opzeggingsvergoeding.
Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij
De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.
Regels ouderschapsverlof
U kunt ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar. Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof.
Nieuwe maatregelen van toepassing vanaf 01.02.2023 - Loopbaanonderbreking, tijdskrediet en thematische verloven. Een aantal maatregelen die betrekking hebben op het recht op uitkeringen in het kader van loopbaanonderbreking, tijdskrediet en thematische verloven treden in werking op 01.02.2023.
Dit verlof heeft ook invloed op je vakantiegeld en eindejaarstoelage.
Ouderschapsverlof is een vorm van onbetaald verlof. Je verwerkt dit door een negatieve uitbreiding toe te voegen. Ga naar de arbeidsrelatie van de betreffende medewerker bij wie je het ouderschapsverlof wilt verwerken in de salarisadministratie.