Bij motivatie staat het voldoen aan de individuele behoeften van de medewerker centraal. Mensen doen iets omdat zij er iets positiefs aan over willen houden. Dat kunnen intrinsieke behoeften zijn, zoals bijvoorbeeld verantwoordelijkheid, waardering, het teamverband of inhoudelijke taken en voldoening.
Motivatie is de drijfveer of reden van een individu om tot een actie of prestatie te komen. Het kan de persoon drijven tot een (gewenste) gedragsvorm. Motivatie bestaat uit een samenhang tussen verschillende factoren waaronder de biologische (aangeboren) en cultuurafhankelijke (aangeleerde) eigenschappen.
Men kan een onderscheid maken tussen twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit, uit jezelf, komt. Je bent intrinsiek gemotiveerd voor een activiteit omdat je de activiteit op zich graag doet.
De mens motiveert zichzelf zonder een bron van buitenaf. Bij extrinsieke motivatie is er sprake van een externe bron. Dit kan, net zoals bij ons onderzoek, een beloning of een straf zijn. Motivatie wordt bepaald door bepaalde prikkels, dit zijn invloeden uit het milieu op de mens.
Motivatie is een drijfveer die jou doelen doet behalen. Op het moment dat je voldoende actiegericht bent en ook de overtuiging hebt dat je die doelen wil behalen, spreken we van motivatie. Of eigenlijk, dan spreken we van 'intrinsieke'motivatie. Deze motivatie verschilt wezenlijk van 'extrinsieke' motivatie.
Werknemers werken niet alleen omdat ze een salaris krijgen. Een groot gedeelte van de mensen werkt juist omdat ze het prettig hebben op werk en een intrinsieke motivatie hebben om te werken. Dit kan met verschillende factoren te maken hebben, zoals het werken bij een leuk bedrijf of het hebben van gezellige collega's.
Niets motiveert mensen meer dan vooruitgang.
Consistent kleine successen boeken, zorgt voor veel meer tevredenheid dan heel af en toe een enorm project binnenhalen. Moedig mensen dus aan om na te denken over het werk dat ze al verzet hebben, en van hoe ver ze komen om tot daar te raken.
Wat is het verschil tussen motiveren en stimuleren? Bij het motiveren geef je de cliënt de juiste prikkel om iemand enthousiast te krijgen, bij stimuleren spoor je iemand aan iets te doen op basis van overtuigingskracht.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen. Je vindt dit ook terug in een uitspraak als 'Wil je jouw besluit motiveren?
Motivatie is met andere woorden het psychologische proces dat verwijst naar het algemene gedrag. Aan de andere kant hebben we het motief. Dat is de concrete oorzaak voor het gedrag. Motivatie is dus het proces zelf en het motief is de concrete reden om actie te ondernemen.
Voorbeelden zijn delegeren, onderhandelen, luisteren, samenwerken , netwerken, plannen en coachen. Overdraagbare vaardigheden hebben vaak een grote overlap met competenties.
Je kunt wat karaktereigenschappen geven, vertellen waarom je iets leuk vindt, welke dingen je als een uitdaging ziet. Ook kun je uitleggen waarom je bepaalde keuzes in je carrière hebt gemaakt. Deze elementen zijn bij de beoordeling vaak belangrijker dan de opsomming van wat je allemaal kunt.
In je motivatiebrief beschrijf je onder andere waarom de werkgever jou moet kiezen en waarom jij voor het bedrijf kiest. Wanneer je in deze context uitweidt over een aantal kenmerken van de functie of het bedrijf, is het aan te raden om de kenmerken te kiezen waar je (het meest) gepassioneerd over bent.
Motivatie kan er voor zorgen dat de je beter presteert: iets vol overgave doen zorgt immers voor meer doorzettingsvermogen. Andersom kan prestatie er ook voor zorgen dat je meer motivatie krijgt: succeservaring is immers één van de belangrijkste factoren voor motivatie.
Waar komt het gebrek aan motivatie vandaan? Mensen kunnen slecht gemotiveerd raken vanuit een te hoge of te lage lichamelijke opwinding. Beide storingen gaan gepaard met lichamelijke en geestelijke ongemakken, zoals gevoelens en emoties.
Drijfveren zeggen iets over motivatie, houding, voorkeur en waarden. Drijfveren zijn dynamisch: ze kunnen bijvoorbeeld veranderen door de tijd heen of door de ervaring die je opdoet. Het is belangrijk inzicht te hebben in je drijfveren want ze geven aan wat je beweegt in je leven én je werk.
De belangrijkste drijfveren die worden onderscheiden zijn: beloning, status, macht, erkenning, onafhankelijkheid, idealen, zelfontwikkeling, creativiteit, arbeidsomstandigheden, sociale contacten, zekerheid, structuur, invloed, afwisseling en een balans tussen werk en privé.