Groenten die als rauwkost aangemerkt worden en in rauwkost salades verwerkt kunnen worden zijn onder meer andijvie, bleekselderij, bloemkool, champignons, courgette, komkommer, paprika, radijs, rodekool, rucola, sla, spinazie, tomaat, ui, witlof, witte kool, wortel en koolrabi.
Wel is het zo dat je sommige soorten beter gekookt kan eten en andere weer rauw. Zo zul je sla en komkommer waarschijnlijk niet snel koken. Ook paprika, bietjes, ui en broccoli kun je het rauw eten: dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen.
Maar inmiddels weten we dat je bloemkool juist kort moet koken, waarbij vijf minuten al genoeg is, om zo veel mogelijk van de vitamines en mineralen te behouden. Je kunt bloemkool zelfs rauw eten.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Courgette kun je prima rauw eten! Sterker nog: dan blijven alle voedingsstoffen van de courgette behouden. De courgette zit boordevol stoffen die ontgiftend werken en zijn goed voor je hersenen, de lever en het hart.
Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen. Nog wat roosjes over? Eet ze lekker rauw als tussendoortje.
De mensen die beweren dat rauwe groenten gezonder zijn, hebben voor een deel gelijk. Tijdens het koken gaan verschillende vitamines verloren, zoals: vitamine B1, foliumzuur en vitamine C. Groenten verliezen tussen de 20-50% van de vitamines tijdens de bereiding.
Komkommer rauwkost is een kant-en-klare rauwkost met verse groenten. Komkommer rauwkost bestaat uit komkommer, bleekselderij, prei, witte kool en paprika.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
Ben jij op het 'alweer rauwkost, ik ben toch geen konijn?! ' punt beland? Lees dan zeker verder. Dat rauwkost meer is dan alleen komkommer, tomaat en paprika laten we je graag zien in deze blog.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Spinazie koken
Spinazie kun je koken, (roer)bakken of wokken. De kooktijd van spinazie is ongeveer 5 minuten. Zodra het is geslonken, is het gaar. Je kunt spinazie ook rauw eten.
Gekookt zijn sperziebonen veilig om te eten. Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Door het koken van de sperziebonen raakt de giftige stof uitgewerkt.
Witlof is een bron van vitaminen en bevat geen vetten, dus dit maakt de groente super gezond voor het lichaam. Eén van de belangrijkste vitaminen in een witlof is vitamine C. Vitamine C kan ons lichaam zelf niet aanmaken en dienen we dus zelf binnen te krijgen via ons eten, door bijvoorbeeld witlof te eten.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Groente die je beter niet rauw kunt eten
Namelijk: niet alle soorten groente zijn geschikt om rauw te eten. In sommige groente zitten van nature gifstoffen, die ze in de natuur beschermen tegen ziektes en dieren en insecten die ze willen opeten.
Aubergines hebben een korte bereidingstijd, maar je kunt ze niet rauw eten! Dit komt omdat aubergines 'solanine' bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar.
Eet hem niet rauw
Waar je een courgette prima uit het vuistje kunt eten, is dat bij deze paarse vrucht een no-go. Dat heeft te maken met het stofje solanine, dat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Als je de aubergine verhit – door bijvoorbeeld te koken, grillen of roerbakken – gaat het stofje uit de groente.
Je kunt spitskool rauw eten. Bijvoorbeeld in een salade of een voorgerecht. Je hoeft de gesneden reepjes alleen maar even te mengen met een saus of dressing. Let op: het is niet zo lekker om op grote stukken blad te kauwen, dus zorg er wel voor dat je de kool dun hebt gesneden!
Je kunt witte kool koken, maar dat hoeft niet voor elk recept. Witte kool rauw eten is ook een optie, bijvoorbeeld in een lekkere witte kool salade of als rauwkost op een broodje.
In tegenstelling tot het winterse boerenkoolblad, zijn de jonge zomerbladeren mals en ideaal om rauw te eten. Winterse boerenkool kun beter even koken om het goed verteerbaar te maken. Boerenkool zit bomvol gezonde voedingsstoffen.