Honden worden niet alleen moe van lichaamsbeweging, maar ook van hersenwerk! Zet ze aan het denken en ze worden écht uitgedaagd. Je kunt bij de dierenspeciaalzaak speciale puzzels kopen, maar je kunt ook zelf aan de slag. Verstop snoepjes in een zelfgemaakte deken van fleece-repen of knutsel deze hondenspeeltjes.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Gekookte runderreepjes. Knakworst (geen varkensvlees dus kip of rund) Een tube smeerkaas, leverworst of zalmpasta waar de hond aan mag likken als beloning. Stukjes wortel of appel.
Honden willen graag aandacht: samen spelen, knuffelen en wandelen.
Wanneer je hond lichaamscontact zoekt door bijvoorbeeld zijn pootje om je arm, zijn hoofd op je schoot of door gewoon lekker helemaal tegen je aan te leunen, wil hij duidelijk maken dat hij je een erg leuk persoon vindt. En slaapt hij ook nog eens dicht bij je? Dan is hij helemaal gek op je!
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Je kunt een hond herkennen aan een blije en rustige gemoedstoestand (dus niet hyperactief en constant opgewonden). Maar naast deze uitingen ziet een gelukkige hond er ook goed uit. Zijn conditie is optimaal in balans met zijn ras, leeftijd en gezondheid, zijn vacht en gebit ziet er goed uit.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Fixeren – Lichaamstaal
Een fixerende hond is een hond die ononderbroken starend oogcontact heeft naar een prikkel. Je ziet hierbij dat de hond een gespannen lichaamshouding heeft. Wanneer een hond fixeert kan dit door de prikkel (bijvoorbeeld een persoon of een andere hond) als zeer onprettig worden ervaren.
Tips om je hond te aaien
De meeste honden vinden het heerlijk als je hun onder de oren aanraakt, op hun schouders en nek, en onder de kaak. Bij je eigen hond, kan je ook heel zachtjes tussen de wenkbrauwen aaien. Als je dat zachtjes en voorzichtig doet, zullen ze heerlijk de ogen sluiten.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
De beste manier om ervoor te zorgen dat je hond gelukkig is, is door hem gewoon te geven wat hij fysiek, intellectueel en emotioneel nodig heeft. Zorg voor een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging, genoeg mentale uitdagingen en natuurlijk een heleboel liefde en aandacht.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen. Honden hebben een sterke emotionele band met hun baasjes en kunnen zich verdrietig voelen als ze gescheiden worden van hun eigenaar. Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan sociaal contact, vooral met hun vertrouwde verzorger.
Wanneer een hond moe en slaperig is en zich eens lekker uitrekt, zien we vaak dat hij/zij geeuwt. Net als bij mensen is dit een teken van ontspanning. Maar, ook in de compleet tegenovergestelde situatie, namelijk stress, zal een hond vaak gaan gapen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Op je voeten zitten
Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.
Pootje laten rusten op je hand
Honden hebben meerdere manieren om duidelijk te maken dat ze met je willen spelen, het is dan ook erg belangrijk voor ze! Ook wanneer ze hun pootje laten rusten op je hand vragen ze je om met ze te spelen.
Het op de rug liggen en/of het laten lopen van een plasje zijn 'deemoedgebaren'. Het heeft alles te maken met het vertonen van de lichamelijke kwetsbaarheid. Dit gedrag is soortspecifiek, wat betekent dat het aangeboren gedrag is.
Honden observeren het gedrag van hun baasje en merken het meteen als er iets loos is. Ze kunnen emoties aanvoelen en raken beïnvloed door de stemming waarin het baasje zich bevindt.
Hij kan misschien niet terug praten. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen. In hetzelfde deel van de hersenen.