XS betekent extra small en L betekent bijvoorbeeld large. Ben je slank dan pas je vast in de maat S of M. Ben je wat breder dan kom je in maat L en voor de grotere maten kom je in Xl of XXL terecht. Naast de maten met letters heb je ook maten met cijfers.
Als je twijfelt over je maat, onthoud dan dat maat 44 (XS) de kleinste confectiemaat is en maat 60 (4XL) de grootste. Alles wat daar tussen valt (S, M, L, XL etc.) heeft steeds een verschil van 2.
"De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maatje 40 tot 42, maar Nederlandse merken maken al kleren in maat 38." Dat de maten kleiner zijn geworden, ziet ook styliste Manon Meijers. "Maat 40 was vroeger veel kleiner dan nu.
Bij broeken drukken we de maten uit in een W (de taillemaat) en een l (de lengtemaat).
En de XL bij het ene merk is niet gelijk aan de 1XL van een ander. Plus er is ook nog verschil tussen een petite XL en een normal of plus/womens size XL.
Als een label geen kleding in grote maten verkoopt, wordt vaak het systeem (damesmaten) S = EU36, M = EU38, L = EU40, XL = EU42, 2XL = EU44 en 3XL = EU46 (als grootste maat) gehanteerd.
We zien een noembaar verschil tussen medium en large/XL. Voor de large zijn de meeste accessoires beschikbaar, voor de medium minder. Accessoires komen doorgaans ook eerst uit voor de large (en XL) en vervolgens voor de medium. Dit hangt samen met de populariteit van de maat en uiteraard de beschikbare ruimte.
groot, ruim, breed(voerig), veelomvattend; royaal; large of limb, grofgebouwd; at large; 1. breedvoerig; 2.
Vijf kilo is een kledingmaat – Want dat kun je als uitgangspunt nemen mocht je die coronakilo's nu met je meedragen. Die kledingmaat is wel een gemiddelde, want vijf kilo op een vrouw van 180 cm zal minder maatverschil geven dan op een vrouw van 160 cm.
De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft maat 42 en weegt 80 kilo. Dat is maar goed ook, want de gemiddelde Nederlandse man verkiest een vrouw met die maat. Vollere vrouwen liggen dus beter in de markt dan de slanke vrouw, gepromoot in de boekjes.
Onderaan de lijst stonden de Brabanders met een gemiddelde van 42,87. Het overal gemiddelde in Nederland ligt dus rond de 43. Dit is in verhouding met de gemiddelde lengte van de Nederlandse man, namelijk 182,9 cm in 2020 (CBS), redelijk normaal.