Amandelen zijn een goed voorbeeld van noten die boordevol magnesium zitten en kunnen hierbij helpen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Heb je moeite om snel en makkelijk in slaap te vallen? Neem dan een handje walnoten. Walnoten bevatten tryptofaan en melatonine.
Walnoten bevatten namelijk van nature het hormoon, melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. Het eten van walnoten zorgt voor een verlaagd cholesterol. Dat is belangrijk, want een hoog cholesterol zorgt voor een groter risico op hart- en vaatziekten.
Welke voedingsstoffen stimuleren de slaap? Tryptofaan, een natuurlijk aminozuur, werkt slaapbevorderend. We vinden deze stof in de meest eiwitrijke voeding terug. Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade.
Vermijd het liefst ook chocolade, omdat hier vaak cafeïne in zit waardoor je een wakkerder gevoel kunt ervaren. De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken.
Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium.
Weg met die chips: noten en pinda's it is
Een stofje in amandelen dat je lichaam omzet melatonine: het slaaphormoon. Je vindt het stofje ook in andere noten en zaden. (Een lepeltje pindakaas is daarom ook een goed idee). In amandelen zit ook veel magnesium, wat helpt om je spieren te ontspannen.
Een wetenschappelijk bewijs of gemberthee echt werkt om beter te slapen is er niet. Maar wat zeker wel zo is, is dat gember werkt bij een ontspannen gevoel. [1] De gember kalmeert je maag en darmen en helpt je avondeten te verteren. En daarnaast werkt het ook om van binnen warm te worden.
Voordelen van water drinken voor het slapen
Door een extra glas water te drinken voordat je je bed induikt, is je vochtbalans nog op peil als je 's ochtends wakker wordt. Zo voorkom je dat je opstaat met hoofdpijn en een droge mond! Een slokje water voordat je gaat slapen, houdt niet alleen je vochtbalans op peil.
Planten die relatief erg rijk zijn aan melatonine zijn sint-janskruid (4490 ng per gram) in de bloemen en 1750 ng/g in de bladeren) en moederkruid (2200 ng/g). Ook tomaten (25 ng/g), kersen (20 ng/g), mais (96 ng/g) en amandelen (39 ng/g) bevatten relatief veel melatonine.
Melatonine vind je terug in diverse voedingsmiddelen, zoals zure kersen, bananen, walnoten, amandelen en tomaten. Dit essentiële aminozuur wordt in het lichaam omgezet in onder meer het 'gelukshormoon' serotonine dat op z'n beurt weer een rol speelt bij de productie van melatonine.
Het beste is om alle caffeine houdende drankjes na 2 uur 's middags niet meer te drinken. Melk of kamillethee kun je het beste 90 minuten voor slapen gaan drinken waardoor je ontspant en makkelijker in slaap valt. Drink helemaal geen vocht meer vanaf een uur voor je naar bed gaat om toiletbezoeken te minimaliseren.
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten. Gebruik best een gestandaardiseerd droog extract.
Binnen 2 minuten in slaap vallen
Sluit je ogen en adem diep in en uit. Ontspan elke spier in je gezicht en let erop dat je niet fronst of je ogen toeknijpt. Adem uit en voel je wangen, mond en tong ontspannen. Laat de druk op je ogen los en laat je ogen rusten in je oogkassen.
Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra 'wakker' houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor slaapproblemen. Je slapeloosheid kan bijvoorbeeld ontstaan vanuit een periode van stress of door een emotionele gebeurtenis, zoals het overlijden van een dierbare. Ook kan slapeloosheid te maken hebben met psychische problemen, zoals PTSS, depressie of een angststoornis.
Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.