Wanneer een man huilt in het bijzijn van zijn vrouw, is dit voor de vrouw een teken dat hij haar volledig vertrouwt. 'Het is een bewijs dat de man investeert in de relatie en zich emotioneel engageert, ook op moeilijke momenten", aldus onderzoeksleidster Shiri Cohen.
Blije momenten. Vrouwen huilen uit woede, teleurstelling of angst, mannen huilen vaker uit vreugde, zo blijkt uit onderzoek. Volgens experts kan dit komen doordat mannen hun machteloosheid of frustratie uiten in woede en dus niet in tranen. Juist vreugdevolle momenten worden geuit met een huilbui.
De biologische verklaring is dat vrouwen een grotere hoeveelheid van het hormoon prolactine aanmaken dan mannen. Prolactine verlaagt de drempel om te huilen. Mannen hebben een hogere drempel om de tranen te laten vloeien door het mannelijke hormoon testosteron.
Mannen voelen van alle mogelijke gevoelens het vaakst positieve gevoelens. Daarna voelen mannen het meest irritatie, frustratie en boosheid. Bijna de helft zegt nooit paniek te voelen en een kwart zegt geen angst te kennen. Toch zegt ook liefst 42 procent van de mannen vaak niet precies te weten wat hij voelt.
Huilen (ook wel wenen, janken, schreien of grienen genoemd) is een universeel en typisch menselijk verschijnsel waarbij het lichaam tranen produceert, meestal door verdriet, pijn, onmacht, grote vreugde of ontroering.
Het hangt wel van de situatie af hoe je omgeving reageert. Mensen die vaak huilen, bijvoorbeeld omdat ze in een depressie of burn-out zitten, geven aan dat ze bijna nooit opluchting voelen na een huilbui. Er wordt door hun omgeving dan ook minder troostend op hen gereageerd, omdat het te vaak gebeurt.
Medisch gezien vormt huilen een reactie op fysieke pijn en stress en is gedefinieerd als het uitscheiden van traanvocht door emotie. Het is een uiting van verschillende emoties, zoals verdriet, frustratie, hulpeloosheid, vreugde, boosheid en empathie.
Hij toont interesse
Wanneer je aan het vertellen bent, luistert hij geïnteresseerd. Hij stelt je gerichte vragen en hij wil meer over jou te weten komen. En wanneer je hem iets vertelt, onthoudt hij het ook.
Hoe een verliefde man denkt
Een verliefde man doet er alles aan om bij jou te zijn. Hij denkt veel aan je en ziet vooral je positieve eigenschappen. Een verliefdheid kan een man heel gelukkig maken, maar ook onzeker. Hij vraagt zich waarschijnlijk net zo goed af wat jij voelt.
De korte, snelle kus op de mond – Hij vindt je leuk maar is nog aan het aftasten hoe jij tegenover hem staat. Zit je in een lange relatie, dan is het vaak een manier om te erkennen dat jij er bent, een liefdevolle hallo.
Een onderzoek van Marleen C. Becht en Ad J.J.M Vingerhoets uit 2002 toonde aan dat vrouwen gemiddeld 2,7 keer per maand huilen. Mannen slechts één keer. De frequentie in huilen verschilt wel per land, blijkt uit een onderzoek uit 2011 van Vingerhoets en kornuiten.
Onderzoek toont aan dat 85% van de vrouwen en 73% van de mannen zich minder boos en verdrietig voelen na een huilbui. Veel mensen hebben het idee dat huilen ze zwak maakt, terwijl huilen juist het tegenovergestelde doet! Wanneer je negatieve emoties uit dan betekent dit dat je niet wegrent voor je gevoelens.
Huilen helpt bij emoties verwerken
Huilen helpt je bij het verwerken en genezen van woede, depressie of verdriet. Iedereen kropt zijn of haar emoties weleens op, maar uiteindelijk barst dan de bom en komt alles er alsnog uit. Je tranen bedwingen is ook een vreselijk gevoel.
Doordat je zegt wat iemand moet doen (hoe goed je advies ook is bedoelt) neem je die controle verder weg. Als je iets zegt als 'dat is niet de moeite waard om over te huilen' of 'verman jezelf een beetje' dan geef je in essentie een oordeel en zeg je tegen de ander dat het niet zo belangrijk is.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen is dus een soort psychische pijnstiller.
Iemand die echt voor jou gaat, hoort je het gevoel te geven dat je bijzonder bent (want, guess what, dat bén je ook!). Je bent zo zeker van jullie connectie dat onzekerheid nergens voor nodig is. Als je merkt dat je te vaak twijfelt, kan dat een teken zijn dat hij je gebruikt en hele andere verwachtingen heeft dan jij.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Een 'echte' man – of alpha man – zijn, draait niet dus om hoe groot je ego is. Je dwingt respect af omdat mensen tegen je opkijken; niet omdat je intimideert, maar inspireert. Het gaat niet om agressiviteit, maar om assertiviteit.
Mannen voelen liefde wanneer zij complimenten krijgen, als zij merken dat zij het goed hebben gedaan, als ze het vertrouwen van jou krijgen dat hun manier van doen ook goed is en dat zij er zelf uitkomen zonder jouw hulp. Je hoeft tegen een man niet te zeggen “ik begrijp je”, maar wel “wat goed van je!”.
Huilen is geen teken van zwakte, maar is juist een vorm van zelfexpressie. Huilen is helend. Je hoeft er niet voor te schamen dat je soms totaal onverwachts huilt. Tranen van verdriet, pijn, onmacht, blijdschap, ontroering, frustratie en medeleven zijn oké.
Wat gebeurt er in de hersenen als je huilt? Het zit zo: acetylcholine - een neurotransmitter stuurt een seintje van je hersenen naar de traanklieren (boven je oogleden) om te waarschuwen dat emoties hoog oplopen.
Als u zich verdrietig en somber voelt, is dit volkomen normaal. Ieder mens heeft wel eens te maken met een dip. U heeft misschien problemen op het werk of maakt zich zorgen over de toekomst.