Je darmen maken plaats voor je baarmoeder en daardoor kun je je flink opgeblazen voelen. Een van de oorzaken hiervan kan obstipatie zijn. Je darmen werken namelijk langzamer, zodat jij en je baby de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Niet leuk, maar wel verklaarbaar dus en geen zorgen, dit wordt weer beter.
Nu je tien weken zwanger bent, beginnen de geslachtsorganen zich te ontwikkelen al kun je nu nog niet zien of je een jongen of een meisje krijgt. De spieren van je kindje zijn nu zo ver ontwikkeld, dat zijn armen en benen met kleine schokjes in beweging komen. Je kunt dit echter nog niet voelen.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Je baarmoeder is nu zo groot als een sinaasappel en met je veranderende figuur voel je jezelf misschien wat prettiger in loszittende kleding. Er vinden nog meer veranderingen in je lichaam plaats, hoewel ze lichamelijk niet altijd even goed zichtbaar zijn.
Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.
Groei van de buik en gezondheid van de baby
Dat gaat helaas niet, maar over het algemeen beginnen zwangere vrouwen zelf een verschil te zien tussen de 11 en 18 weken. Het kan ook eerder of juist later zijn, dus geen zorgen als jij niet precies tussen dit aantal weken valt.
Bandenpijn en groeipijn in de onderbuik
Vanaf dat je zwanger bent, groeit je baarmoeder snel. Hierdoor kun je allerlei onschuldige klachten krijgen. Te denken valt aan stekende pijn, een zwaar gevoel in je onderbuik of een zeurend gevoel.
Met de 10-weken echo zie je veel meer dan met acht weken. Maar ook dan kan je vaak al het hoofdje, de beetjes en armpjes onderscheiden. Daarnaast zie je het hartje knoppen, wat een heel speciaal moment is. Het kan ook zijn dat het hartje niet klopt en dat je een vroege miskraam hebt gehad.
Voor het achterhalen van het geslacht van de baby bestaat geen aparte geslachtsbepaling-echo. Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen.
Bij een eerste zwangerschap voelen de meeste moeders rond twintig weken het eerste getrappel. Het begint vaak met een zachte streling of borrel aan de binnenkant van je buik en naarmate je kindje groeit, zal dat gevoel steeds sterker worden. Voel je nog niks? Geen paniek, dit komt meestal vanzelf.
Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine 'plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je de baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat de baby steeds vaker voelen. De bewegingen in je buik worden steeds krachtiger.
Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap zul je iedere dag je baby kunnen voelen bewegen.
30 weken: de bovenkant van je baarmoeder zit nu tussen je navel en het middenrif. In het derde trimester zal je buik hard gaan groeien.
De verloskundige en de gynaecoloog beoordelen de groei van de baby door de hoogte van de baarmoeder te voelen. Meestal zijn deze controles voldoende om te bepalen of de baby goed groeit. Het is dan niet nodig om een groeiecho te maken.
Je kan je buik niet induwen. Zodra de harde buik over is, is je buik weer soepel. Harde buiken kunnen lang aanhouden.
Bij een echoscopie wordt de baby in de buik zichtbaar met hulp van geluidsgolven. Er zijn 2 manieren om een echo te maken: via de buikwand (uitwendig) en via de vagina (inwendig). In het begin van de zwangerschap (tot 10 weken) wordt vaak de voorkeur gegeven aan de inwendige echo.
Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien. Wanneer je een positieve zwangerschapstest hebt gehad, maar er niets te zien was op de echo gaat de gynaecoloog het zwangerschapshormoon in je bloed meten.
Je bent nu al twee maanden zwanger!
Als de kramp zich vooral aan één kant van je onderbuik lijkt te concentreren, bel dan voor de zekerheid met de huisarts, ook al is de kramp niet ernstig. Wanneer de buikpijn of krampen aan het begin van je zwangerschap gepaard gaan met vaginaal bloedverlies, bel dan je huisarts.
Afwijkende ligging van de baarmoeder De normale plek van de baarmoeder (uterus) is laag in het bekken achter het schaambeen. Aan de voorkant (de buikzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de blaas aan. Aan de achterkant (de rugzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de endeldarm rectum aan.
Het hormoon progesteron zorgt er in de vroege zwangerschap (dit kan dus al vanaf 4 weken) al voor dat je darmen trager gaan werken. Dit kan leiden tot symptomen van buikpijn of obstipatie. Vaak merk je deze klachten in de onderbuik, maar soms ook al wat hoger in de buik.
Kun je met 11 weken zwanger al een buikje hebben? Zeker kun je al een buikje hebben, alleen wordt het buikje niet veroorzaakt door de groei van je baby en baarmoeder maar doordat je lichaam onder andere op je buik extra vet opslaat. De baby en je baarmoeder liggen nog volledig in je bekken, achter het schaambot.
In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid. In het derde trimester is de gewichtstoename meestal zo'n 3 tot 4 kilo.
Smeer je in de ochtend in met Zwangerschap Body Butter. Deze rijke butter trekt snel in en helpt striemen te verminderen. En gebruik Zwangerschapsolie in de avond tijdens jouw me-time moment.