Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk.
Maar is een hoge onderdruk gevaarlijk? Het antwoord is ja. Een hoge onderdruk is zelfs nog gevaarlijker dan een hoge bovendruk. Bij een hoge onderdruk blijft de druk in uw aderen en bloedvaten te hoog, zelfs wanneer uw hart geen bloed pompt en dus ontspant.
De bloeddruk is dan het laagst. Een te hoge onderdruk is minder belangrijk dan een te hoge bovendruk bij het bepalen van de diagnose hoge bloeddruk. Bij een hoge onderdruk blijft de druk in je aderen en bloedvaten te hoog, zelfs wanneer je hart geen bloed rondpompt en ontspant.
Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk. Je hebt dan het minste risico op hart- en vaatziekten. Een onderdruk van 90 of lager is een goede bloeddruk.
Bij 140 of hoger spreken we van een hoge bloeddruk. Voor de onderdruk geldt dat 80 of lager ideaal is. Wanneer hij hoger dan 100 is wordt het tijd om aan de bel te trekken. Kortom, het verschil zal altijd ongeveer tussen de 40 punten zitten.
Er wordt gesproken van een bovendruk als uw hart samentrekt en bloed in uw lichaam pompt. Als uw hart daarna ontspant en zich weer vult met bloed, spreekt men van een onderdruk. Bij het meten van de hoogte van uw bloeddruk is de bovendruk het belangrijkst.
Bij een onderdruk van 90 of hoger heb je een hoge bloeddruk. Met een hoge bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
Doorgaans kunt u spreken van een (te) hoge onderdruk wanneer deze waarden stelselmatig boven de 90 mmHg a 100 mmHg zitten. Wel is het zo dat een te hoge onderdruk minder relevant is voor het bepalen van een hoge bloeddruk. Met andere woorden: de bovendruk is belangrijker voor de diagnose hoge bloeddruk.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Als uw hart samentrekt, gaat uw bloed uw lichaam in. De druk in uw bloedvaten is dan op z'n hoogst.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging. Hierdoor moet je hart harder werken en stijgt je bloeddruk.
Doorgaans geeft een verhoogde bloeddruk geen lichamelijke klachten. Alleen bij langdurige en extreem hoge bloeddruk kunnen hoofdpijn, oorsuizingen, gezichtsproblemen, vermoeidheid of neusbloedingen optreden.
De onderdruk wordt ook wel de diastolische bloeddruk genoemd. Deze diastolische druk wordt weergegeven in mmHg en is het laagste getal dat je ziet tijdens de meting. De onderdruk laat zien hoe hoog de druk op je bloedvaten is op het moment dat je hart zich ontspant.
Als uw hart samentrekt en zo uw bloed het lichaam in stuwt, is de druk in uw bloedvaten op z'n hoogst. Dat heet de bovendruk. Als uw hart daarna weer ontspant ontstaat er een lagere druk. Dat noemen we de onderdruk.
“Neuroticisme wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak voor angst- en stemmingsstoornissen. Mensen die neurotisch zijn ervaren vaker veel stress, wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten”, schrijven ze verder.
Je bloeddruk is al te hoog als één van deze waarden boven de sfeerwaarden ligt. Aan de bovendruk (systolische bloeddruk) kun je zien hoe hoog de druk op de bloedvaten is als je hart samenknijpt. Bij de meeste volwassenen ligt een normale bovendruk tussen de 120 en 140 mmHg.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Een hoge bloeddruk bij 85-plussers is niet altijd nadelig. Sterker nog: het omlaag brengen van de bloeddruk kan er zelfs voor zorgen dat deze ouderen eerder overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van Thomas van Bemmel, internist bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn.
Water drinken is goed voor de bloedsomloop. Hierdoor blijven er minder schadelijke stoffen in je bloed zitten. Deze schadelijke stoffen kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Water drinken kan dus echt de bloeddruk verlagen!
Dit betekent vaak dat u een behandeling krijgt die de oorzaak van uw hoge bloeddruk het beste aanpakt, zoals bijvoorbeeld de verwijdering van een bijnier of het opheffen van een vernauwing van een nierslagader. Op deze manier kunt u mogelijk zelfs 'genezen' van de hoge bloeddruk en hebt u geen medicijnen meer nodig.
Heb je een te hoge bloeddruk, dan eet je best regelmatig yoghurt. Volgens onderzoekers is dit een efficiënte manier om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Bovenarmmeter meest betrouwbaar
De Hartstichting adviseert daarom een bloeddrukmeter te kopen die werkt met een band om je bovenarm. Die zijn minder gevoelig voor fouten. In deze lijst staan daarom alleen bovenarmmeters.
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
BAARN - Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die de eerste tekenen van een hoge bloeddruk hebben deze omlaag kunnen helpen door iedere avond een uur eerder te gaan slapen dan gewoonlijk.