Hoe ontstaat vet haar eigenlijk? Vet haar ontstaat door een overtollige talgproductie door de hoofdhuid. De talgklieren maken te veel talg aan. Dit zorgt ervoor dat je haar vet wordt en het veroorzaakt ook vette roos.
Vet haar ontstaat door overmatige talgproductie. Talg is een natuurlijke vette stof die wordt afgescheiden door talgklieren in onze huid. Bij een overmatige talgproductie krijgt je hoofdhuid te veel talg en dit maakt je haar vet.
Het stresshormoon
Helaas zorgt dit hormoon ervoor dat je huid meer talg gaat produceren, ook je hoofdhuid krijgt hiermee te maken. En het is inmiddels wel duidelijk, een vette hoofdhuid zorgt voor vet haar. Ook stress kan je dus vet haar opleveren.
Vet haar na het wassen
Dat kan een aantal redenen hebben: Het gebruik van de verkeerde shampoo, zoals een shampoo met een te sterke reiniger of met siliconen. Daarnaast kan het ook zijn dat je de shampoo niet goed genoeg uit je haar spoelt met water. De shampoo die je gebruikt is te voedend voor jouw vette hoofdhuid.
Bij een zeer vette hoofdhuid is dagelijks wassen ook geen overbodige luxe. Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen.
Het lijkt misschien een onmogelijke taak voor mensen met vet haar, maar probeer minimaal 1 tot 2 dagen te wachten tussen de wasbeurten. Na ongeveer een week zou je haar op natuurlijke wijze minder olie moeten gaan produceren en gezonder moeten aanvoelen.
Hormonen kunnen de talgproductie in de talgklier verhogen en remmen. Het mannelijk hormoon testosteron stimuleert de productie van talg en het vrouwelijk hormoon oestrogeen remt de productie van talg. Vrouwen in en vlak voor hun menstruatie kunnen in die periode meer last hebben van een vettere huid en vetter haar.
Door twee rijen van "gedraaide knotjes" te maken, camoufleer je je vette haar en pak je meteen je pluizige haar aan. Spray de rest van je haar met een texturizing spray om iets meer volume te creëren en voilà! Investeer in een zijden hoofdband, zoals deze van Asos!
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
Vet haar is meestal een gevolg van een slecht voedingspatroon, stress, agressieve haarproducten of een verstoord hormonaal evenwicht. Hierdoor worden talgklieren geactiveerd, wat een vette hoofdhuid tot gevolg heeft. Was je haar met een speciale shampoo voor vet haar. Was vet haar twee tot drie keer in de week.
In principe is droogshampoo niet direct schadelijk voor je haar, als je het niet elke dag gebruikt. Droogshampoo zorgt er namelijk voor dat de olie en het natuurlijke talg op je hoofdhuid absorbeert. Als je teveel droogshampoo gebruikt, zou dit bijvoorbeeld irritatie of jeuk kunnen veroorzaken.
Geïrriteerde hoofdhuid
Bij de meeste mensen zal een week zonder shampoo zorgen voor een paar vervelende bijwerkingen. “Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Vitamine C en E
Vitamine C is nodig om de bloedvaten in je hoofdhuid gezond te houden, daarnaast verhoogt vitamine C ook de opname van ijzer in de voeding. Vitamine E is dan weer een belangrijke vitamine om je haar glanzend en elastisch te houden. Vitamine C en vitamine E zijn effectiever als je ze samen eet.
Hormonale veranderingen en de textuur van je haar
Denk onder meer aan de menstruatie, zwangerschap, bevalling, hormonale anticonceptie en de menopauze. De vrouwelijke hormonen, oestrogenen, kunnen de groeifase van het haar verlengen en de conditie van het haar verbeteren.
Wanneer je erg dik haar hebt, is één keer per week je haar wassen al genoeg. Dik haar heeft de neiging om langer vocht vast te houden, waardoor je haar minder snel uitdroogt en er gezond uit blijft zien. Te vaak je haar wassen kan de vochtbalans verstoren, dus zo min mogelijk wassen is het beste.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier.
Maar gemiddeld zijn dit er tussen de 50 en 120 per dag. Dat lijkt best veel, maar er groeien ook altijd weer nieuwe haren bij. En als je kijkt naar het totale aantal haren dat je op je hoofd hebt (rond de honderdduizend!) dan valt het dus heel erg mee.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
2-in-1 producten
Deze producten zijn allemaal gewoon zeep en dat werkt voor allebei, al zullen er minder verzorgende producten inzitten, omdat deze dus verschillen voor huid en haar. Daardoor wordt uw hoofdhuid misschien iets droger en uw haren wat minder glad dan wanneer u shampoo en conditioner zou gebruiken.