Een wollen trui is niet geschikt voor de droger en kan daardoor ook juist gaan kriebelen. Nog beter is om de trui liggend te laten drogen, zodat-ie zijn vorm niet verliest.
Wol is waterafstotend door de structuur van de vezel. Hierdoor wordt het water niet meteen geabsorbeerd. Zelfs als wol uiteindelijk nat wordt, blijft het warmte genereren en wordt je niet koud en klammig. Wolvezels zijn van nature vuilafstotend.
Wol isoleert
De vele bochten (20 op 2,5 cm) die de wolhaartjes bevatten zorgen er voor dat wol lucht vasthoudt. Deze stilstaande lucht geleid slecht waardoor wol isoleert. Het dragen van wol zorgt er voor dat het lichaam de eigen temperatuur beter behoudt. Op deze manier beschermt wol tegen warmte en koude.
Een wol-allergie is zeldzaam. In wol zit lanoline, dit is een natuurlijk waslaag die het schaap beschermd tegen de regen. Deze lanoline kan allergische reacties veroorzaken. Ook mensen met astma of hooikoorts kunnen last hebben van wol.
Gebruik liever geen wasverzachter voor wollen kleding. Gebruik eventueel een scheutje natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven.
Wol wassen met soda is alleen nuttig voor ruwe, onbewerkte wol. Door die wol in een soda bad te doen laat vuil los. Dit zou je kunnen doen als je een schapenvacht wil wassen. Bij een wollen trui zoals die van Joe is soda niet nodig, en werkt wolwasmiddel beter.
Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.
Wol pilt en pluist sneller dan een synthetische vezel, maar dat is juist ook wel weer kenmerkend voor wol. Het is een natuurlijk product waar niets of nauwelijks iets aan toegevoegd is, waardoor sneller slijtage en/of pluizen kan ontstaan.
Gebruik een speciaal wolwasmiddel. Daardoor blijft het natuurlijke vetlaagje van wol intact: dat houdt de vezels soepel waardoor ze minder snel vervilten. Was je kledingstuk in een waszakje. Hoe minder wrijving, hoe minder pillen en pluizen.
Glycerine en conditioner
Wat je ook kunt doen is het kledingstuk in de wasbak leggen, het vullen met koud of lauw water, en er vervolgens een aantal druppels glycerine aan toevoegen. Daarna was je hiermee je trui met de hand en laat het vervolgens op een handdoek - en dus niet op een kledinghanger) drogen.
Gebruik ruim voldoende koud water en een scheutje vloeibaar wolwasmiddel, Dit wasmiddel zorgt voor een goede reiniging en dat je kleding lekker zacht blijft. Wol kan je niet uitwringen omdat je dan de vorm uit je kleding kan wringen. Daarom leg je de kleding altijd plat neer en op een handdoek.
Wol, kasjmier of angora
Pluis komt van dit type kleding af doordat de stof statisch wordt, en de vezels dus gemakkelijker loskomen van elkaar. Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer.
Minerale wol heeft een hogere ontbrandingstemperatuur dan EPS of PUR, maar ook glaswol ontbrandt rond de 700 °C, en steenwol bij 1100 °C. Bij een volledig ontwikkelde brand kunnen temperaturen oplopen tot 1200 °C.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
WOL. Wol kan vergaan binnen het jaar, maar kan er evengoed vijf jaar over doen, afhankelijk van de samenstelling.
Bewaaradvies. Eenmaal aangekocht kan de ruwe, onbewerkte wol voor vele jaren goed blijven. Bewaar de wol in de netzak waarin deze geleverd is en hang die in een droge, frisse ruimte waar de wind er goed bij kan. Enkele maanden na het scheren droogt de lanoline wat in.
Elke stof is weer anders, het is dan ook logisch dat de ene stof meer of sneller pilt dan een andere stof. Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Wol wassen in de wasmachine
Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went.
Wanneer een wollen trui begint te prikken, kun je de trui weer zacht maken door hem in de diepvriezer te stoppen. Maak de trui licht vochtig, stop hem in een plastic zak en laat hem een nachtje in de kou. Daarna rustig liggend ontdooien. Dit helpt trouwens ook tegen statische elektriciteit.
Schapenwol naar China
Nederlandse schapenboeren verdienden al niks aan hun schapenwol, het ging naar China om daar verwerkt te worden. Maar sinds het begin van de coronacrisis is de route naar China te duur geworden want de transportkosten zijn torenhoog. Dat zorgt ervoor dat schapenboeren met hun wol blijven zitten.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Kies altijd voor een speciaal wasmiddel voor wol en/of delicate was. Het vloeibare fijnwasmiddel WoolCare uit de Miele CareCollection bijvoorbeeld, bevat tarwekiemproteïnen die de wol weer superzacht maken. Het wasmiddel heeft ook vezelbeschermers tegen vervilten en kleurbeschermers voor heldere kleuren.
Fijne was is kleding en andere textiel van kwetsbaar materiaal. Het gaat om delicate stoffen zoals echte wol en zijde. Maar ook bepaalde kleding van polyester, viscose, dunne katoen of kant kan in de categorie fijne was vallen.
Zou dit stinken? Vochtigheid is voor wollen kleding gewoonweg een soort van 'stankgenerator'. Het is bijna altijd de reden dat de geur ontstaat. Een extra centrifuge beurt kan een oplossing zijn, maar je moet ook echt denken aan geurtjes toevoegen die de muffe geur wegnemen.