Maar een factuur verjaart vijf jaar nadat de betalingstermijn is verstreken. Meestal is dat dertig dagen. Maar let op, vorderingen op consumenten die een product hebben gekocht verjaren na twee jaar. Het gaat dan namelijk om een consumentenkoop, en daarvoor gelden aparte regels.
Een factuur verjaart: 5 jaar nadat de voorgeschreven betalingstermijn voorbij is. 2 jaar nadat de betalingstermijn voorbij is als u producten aan particulieren verkoopt. 5 jaar nadat de betalingstermijn voorbij is als u diensten aan particulieren verkoopt.
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf jaar, net als bij facturen aan consumenten als het om diensten gaat. Verkoop je een product aan een consument, dan is de verjaring van een factuur al na twee jaar.
Volgens de wet moet je een factuur versturen uiterlijk op de '15de kalenderdag van de maand volgend op de levering of dienstverlening'. Maar wanneer je factuur btw bevat, geldt er een andere regel. De btw-wetgeving stelt dat je een factuur hoort te versturen zodra jij jouw btw erop moet betalen.
Het recht om betaling van een factuur of andere vordering te eisen, is niet eeuwigdurend maar in principe vijf jaar. De reden hiervoor is dat na verloop van tijd de precieze situatie toen de overeenkomst werd aangegaan en uitgevoerd, moeilijk te achterhalen is. Het bewijs wordt meestal na enkele jaren weggegooid.
Als we het hebben over periodieke betalingen, geldt een andere termijn. Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete, hechtenis of gevangenisstraf staat van maximaal 3 jaar. Zoals stroperij en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel.
Wanneer verjaart een factuur of vordering? De wet maakt onderscheid tussen zakelijke klanten en consumenten. De verjaringstermijn is in principe vijf jaar voor facturen aan zakelijke klanten. Bij consumenten verjaart een factuur na vijf jaar als het gaat om een dienst en na twee jaar als het gaat om een product.
De vervaldatum op een factuur is de factuurdatum plus de betalingstermijn van de factuur. Deze zijn onderdeel van de betalingscondities. In de betalingscondities van de factuur worden alle betalingsafspraken vastgelegd zoals het aantal dagen waarbinnen de betaling voldaan moet worden.
Het is steeds aanbevolen om ook de vervaldatum op je factuur te vermelden. Dit is de factuurdatum plus de betalingstermijn. Bijgevolg is dit dan ook de uiterste datum waartegen de klant dient te betalen. Indien dit niet vermeld wordt op de factuur, zal de wettelijke vervaltermijn van 30 dagen gebruikt worden.
Een vervaldatum is de einddatum van de betalingstermijn, het is de termijn waarbinnen de debiteur de factuur moet hebben betaald.
Als je er niet uitkomt met de leverancier of verkoper, kun je een formele klacht indienen bij hun klantenservice of bij een geschilleninstantie. Als de factuur is uitgegeven door de overheid, kun je bezwaar maken tegen de factuur.
Een bankrekening kan geblokkeerd worden door de politie als er verdenking is van fraude, witwassen zoals geldezelschap of terrorismefinanciering. De politie kan dan een bevelschrift aan de bank geven om de rekening te blokkeren.
De kans bestaat dat uw papieren in handen kunnen komen van derden, met alle gevolgen van dien. U kunt uw papieren werpen in de algemene oud papierbak, of u kunt naar de gemeentewerf rijden om uw oudpapier in te leveren. Ons advies is om hier eigenlijk niet voor te kiezen.
Stuur een aanmaning
Bij particuliere klanten die niet betalen ben je verplicht een WIK-brief (conform de Wet Incassokosten) te sturen. Dat kun je direct na het verstrijken van de betalingstermijn van de factuur al doen of nadat je eerst een vriendelijkere betalingsherinnering hebt verstuurd.
Indien er geen vervaldatum op een factuur, rekening of nota aanwezig is en er ook in de betalingscondities of factuurvoorwaarden niet wordt aangegeven binnen welk termijn de factuur moet worden voldaan, dan wordt er volgens de wet een betaaltermijn van 30 dagen gehanteerd.
Het is niet verplicht om een vervaldatum op de factuur te vermelden. Als er geen betalingstermijn overeen is gekomen, bedraagt de betalingstermijn automatisch dertig dagen. Dit volgt uit een Europese richtlijn. Het maakt daarbij niet uit of de klant een klein of een groot bedrijf is.
Tijdstip factuur
De factuur moet worden uitgereikt uiterlijk de 15de dag van de maand volgend op de maand waarin het belastbare feit van de handeling heeft plaatsgevonden. Dit is in principe het moment waarop de belasting opeisbaar wordt, al zijn er uitzonderingsgevallen.
Bent u vergeten een factuur te sturen dan is het goed om in ieder geval zo snel mogelijk op betaling aan te dringen, een termijn van drie maanden voor nakoming lijkt dan in ieder geval redelijk. Wordt er niet betaald? Aarzel dan niet om gratis advies te vragen of laat uzelf hieronder terugbellen.
Elke schuld kent een eigen verjaringstermijn. Als de schuld is verjaard, dan mag niemand je meer dwingen om de schuld toch te betalen. In theorie kan het gebeuren dat een schuld verjaart, maar in de praktijk gebeurt dit niet vaak. Het hangt van de schuld af na welke termijn een schuld verjaart.
Stuiting van verjaring betekent dat de lopende verjaring wordt afgebroken en een nieuwe termijn begint te lopen. Jij, die nog geld hoort te krijgen van de klant, onderneemt dan actie. Je stuurt dan bijvoorbeeld een betalingsherinnering naar de klant.
Als uitgangspunt geldt een verjaringstermijn van 20 jaar. Deze termijn geldt ook wanneer er een vonnis is. Voor de rente gebaseerd op een vonnis geldt overigens een verjaringstermijn van 5 jaar. Voor de volgende vorderingen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar (wanneer er geen vonnis is):
Voor een geslaagd beroep op verkrijgende verjaring (artikel 3:99 BW) dient sprake te zijn van een onafgebroken bezit te goeder trouw gedurende een periode van 10 jaar. Van goede trouw is sprake als iemand niet wist of redelijkerwijs niet kon weten dat iemand anders eigenaar was van de grond.
“De rechter kan geen kwijtschelding verlenen voor volgende schulden: – de onderhoudsgelden; – de schulden die een schadevergoeding inhouden, toegestaan voor het herstel van een lichamelijke schade veroorzaakt door een misdrijf; – de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.”
Als je een schuld hebt en de schuldeiser laat niks van zich horen, dan verjaart je schuld na een aantal jaren. De verjaringstermijn ligt meestal tussen de vijf en twintig jaar, afhankelijk van het soort schuld. In dit artikel legt de onafhankelijke vergelijkingssite Geld.nl je uit wanneer je schuld verjaart.