Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Door hardlopen krijg je meer uithoudingsvermogen, sterkere spieren en een snellere stofwisseling. De sport is ook goed voor je meest vitale organen, in het bijzonder voor je hart.
Als je net begint te lopen en ervoor inactief was, kan je na 4 tot 6 weken al verbeteringen waarnemen. Als je al een tijdje loopt en je nu vooral sneller wil worden, kan het een paar maanden duren voor je merkbare veranderingen ziet.
Vet verbranden om je sixpack zichtbaar te maken
Overtollig vet raak je kwijt door gezond te eten, maar ook met beweging. Laat hardlopen nou een ideale sport zijn om extra vet te verbranden. Je traint dus niet alleen je buikspieren met hardlopen, maar ze worden er ook beter zichtbaar door!
Strakkere buik in het kort
Bij een slappe buikwand en eventueel overtollige huid is een buikwandcorrectie de oplossing. Bij plaatselijke storende vetophopingen is liposuctie de manier om er vanaf te komen. Voor alle moeders en mannen met borstvorming kan de mommy makeover de uitkomst bieden.
Hardlopen, joggen en stevig wandelen blijken beter tegen buikvet dan krachttraining, zo blijkt uit een onderzoek. Vooral het buikvet dat zich diep in het lichaam bevindt, verdwijnt er door. Het Duke University Medical Center bestudeerde bijna 150 mensen gedurende 8 maanden.
Uit een groot aantal onderzoeken is gebleken dat hardlopen de fitheid verbetert, de gezondheid bevordert en de kans op hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, invaliditeit, diabetes, depressie en angst verkleint. Daarnaast zorgt hardlopen ook voor een betere hersenfunctie.
Afhankelijk van hoe hard en hoeveel je traint, zou je volgens Kawamoto binnen zes tot acht weken al resultaat moeten zien. Dat lijkt misschien lang, maar op andere punten zal je sneller merken dat je vooruitgang boekt op fysiek gebied.
Ervaren hardlopers
Drie keer per week is een prima compromis. Ga je vaker hardlopen, dan vergroot je je kans op blessures en bovendien raakt dan snel de lol eraf. De enige reden om toch vaker te gaan trainen, is als je snel wat gewicht kwijt wilt raken.
'Net als alles in het leven brengt ook hardlopen nadelen met zich mee, waaronder een grotere kans op blessures', zegt Lieberman. Wat blessures zoals verstuikingen betreft, is wandelen duidelijk beter dan hardlopen.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Maar is elke dag hardlopen eigenlijk wel goed? Het simpele antwoord is: nee, je hebt minstens één rustdag per week nodig om je spieren te laten herstellen. Bovendien kan overtraining leiden tot overbelasting, met blessures, stress of langdurige vermoeidheid tot gevolg.
Ik zou mensen daarom juist adviseren twee keer per week 30 minuten te gaan hardlopen. Dat verdeelt de belasting op je lichaam beter en zorgt dat je minder kans hebt op blessures.
Hardlopen in de ochtend kan je fitter maken. Daarnaast is hardlopen effectiever in de vroege ochtend is, in tegenstelling tot hardlopen later op de dag, in het verlagen van je bloeddruk. En alsof dat niet genoeg voordelen zijn, slaap je als ochtendloper ook beter.
Hardlopen breekt vetmassa af maar daarmee nemen de puntjes in billen en benen ook af. Doordat je bovenbenen slanker en strakker zijn, valt de bilpartij meer in het oog. Het heeft dus zeker een voordeel voor je billen.
Hardlopen kent een hoger blessurerisico dan andere duursporten. Hartlopen is belastend omdat het gehele lichaam gedragen wordt en het tegelijkertijd een herhalende eenzijdige belasting is. De belangrijkste oorzaken van blessures zijn, onvoldoende herstel en rust en een gebrek aan loop specifieke belastbaarheid.
Hardlopen en rugklachten
Hardlopen is dus erg goed om rugklachten te voorkomen, evenals fietsen en stevig doorwandelen. Je maakt een soort rotatie met de wervels. Dit is vaak een goede beweging en smeert de gewrichten. Bovendien maak je je spieren hiermee sterker.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Factcheck. Bewegen doet vermageren, en met sommige sporten verbrand je meer calorieën dan met andere. Met een uur lopen verbruik je meer calorieën dan met een uur wandelen of een uur fietsen. Belangrijker is echter om blessures te vermijden en een sport te kiezen die je graag doet.
Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.
Het herstellen van een verslapte huid is nagenoeg een utopie, dus eigenlijk niet de werkelijkheid. Wél is het mogelijk om de verslapte huid aan te zetten tot een betere, meer gezonde en snellere celdeling. Hierdoor zal een slappe huid verstevigen.
Met een laag vetpercentage kan iedereen een platte buik krijgen, maar het verschilt per persoon hoe laag dat percentage moet zijn.