Je zweetproductie kan net stijgen doordat je beter in conditie bent. De reden hiervoor heeft alles te maken met de warmteregulatie van het lichaam. Zweten is de efficiëntste methode van het lichaam om overtollige warmte te verliezen. Het is een natuurlijk mechanisme dat ervoor zorgt dat je niet oververhit geraakt.
Zweten hoort bij sporten. Het is een noodzakelijk proces dat je lichaam laat afkoelen als het door je training opgewarmd wordt. Als de zweetdruppels van je huid af druppen, nemen ze een deel van je lichaamswarmte mee.
Als zweet verdampt onttrekt het namelijk warmte aan je lichaam en verkoelt. Daarnaast helpt zweet bij de verspreiding van talg (afkomstig van de talgklieren), dat een beschermend, vettig laagje over de huid vormt.
Veel of overmatig zweten kan hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Het betekent dat u meer zweet dan eigenlijk nodig is om uw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Zweten is normaal bij warmte, inspanning, spanning en emotie.
Die lichaamswarmte raak je voor een deel kwijt via het zweet. De extra warmte is belangrijk om je spieren op te warmen, maar als het te heet wordt gaat het juist ten koste van je sportprestaties. Daarom is het voor (top)sporters belangrijk om de temperatuur onder een bepaalde waarde te houden.
Zweten is normaal. Vooral bij warmte, bewegen en sporten, spanning en emoties. Sommige mensen zweten veel meer dan andere. Bij spanning of emoties zweet u vooral in uw handen, onder uw voeten, in uw oksels, liezen en gezicht.
Zweten tijdens je slaap is dus hartstikke normaal. Het is alleen niet normaal wanneer je regelmatig last hebt van 's nachts zweten, of wanneer het je rust en dagelijkse leven beïnvloedt.
Onder invloed van lichamelijke activiteit, hitte of sterke emoties kan het lichaam tot 10 liter zweet per dag verliezen. Dit is de reden waarom we snel zweten bij de minste inspanning.
Wat zegt veel zweten over je conditie? Sommige mensen zweten al best veel van zichzelf, dus die hoeven minder inspanning te leveren om als een glimmende paling de sportschool uit te lopen. Als je veel zweet kan het wel betekenen dat je een goede conditie hebt. Want als je vaak traint heb je actievere zweetkliertjes.
Wat je zweet zegt over je inspanning
Intensiviteit is slechts één factor in de mate van transpiratie. In het algemeen geldt: hoe meer je je inspant, hoe meer warmte je lichaam opwekt, en dat stimuleert op zijn beurt de productie van zweet. Dat komt doordat transpiratie de taak heeft je lichaam af te koelen.
De huid. Behalve via urine en ontlasting raakt het lichaam ook afvalstoffen kwijt via de huid. Door te zweten. Zweten gebeurt via de poriën in de huid.
Zweet is een vloeistof die de huid afscheidt als een manier om het lichaam te koelen tijdens het sporten of andere fysieke activiteiten. Het bevat vocht, zouten en elektrolyten, maar het bevat geen vet.
Zweet bestaat uit vocht (water) en een zeer belangrijke groep van opgeloste mineralen en stoffen ook wel elektrolyten genaamd. De mineralen bevatten o.a. natrium, chloride, kalium, calcium, fosfor en magnesium (vaak ook wel 'zouten' genoemd) en stoffen zoals glucose, bicarbonaat en ammoniak.
Naast een paar duizend apocriene zweetklieren, heeft een mens zo'n 2 tot 5 miljoen exocriene zweetklieren over heel het lichaam. Deze laatste reguleren onder andere je lichaamswarmte. Doordat we zweten bij koorts of inspanning, raken we overtollige warmte kwijt. Je koelt af doordat zweetdruppels op je huid verdampen.
Zo raakt ons lichaam de warmte kwijt en blijft onze binnentemperatuur constant. Op een normale dag verliest een mens ongeveer een halve liter aan vocht via de zweetklieren. Dit kan op warme dagen oplopen tot wel halve liter per uur. De één zweet meer dan de ander.
Oorzaken zweetaanvallen
In veel gevallen is er geen medische oorzaak, maar in andere gevallen is zweten wel een gevolg van een medische aandoening of ziekte. Dit zijn veelvoorkomende gevallen als het gaat om zweetaanvallen: Bij hitte en hoge temperaturen. Tijdens of na lichamelijke inspanning.
Zweten zuivert je huid
Wanneer je zweet, openen je poriën – ook in je gezicht. Op die manier ontdoen ze zich van ongezonde bacteriën en vuil. “De afvalstoffen die je poriën verstoppen en je huid ontsieren met onzuiverheden verlaten je lichaam via zweet,” onderschrijft dermatoloog Adebola Dele-Michael.
In het kort: Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Vaak is de oorzaak van overmatig zweten niet bekend. Waarschijnlijk komt het door een prikkel om te gaan zweten in de hersenen. Bij dertig tot vijftig procent van de mensen die overmatig zweten, komt het in de familie voor. Het overmatig zweten kan ontstaan onder invloed van psychische factoren.
Overmatig stresszweet
Overmatig zweten als je nerveus bent kan vervelend zijn. Sommige mensen vermijden zelfs bepaalde situaties, zowel privé als op hun werk, omdat ze bang zijn dat ze gestrest, bang of nerveus worden en daardoor veel gaan zweten.
Hyperhidrosis op het voorhoofd en op de behaarde hoofdhuid heeft tot gevolg dat er steeds zweet afdruipt van het gezicht. Dit kan storend zijn bij sociale contacten. Overmatige transpiratie kan leiden tot emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie.
In de meeste gevallen is nachtelijk zweten onschuldig, maar als u erg last heeft van uw klachten en het nachtelijk zweten aanhoudt, neem dan contact op met uw huisarts. Neem ook contact op met uw huisarts als: U zich zorgen maakt. U de oorzaak van het nachtelijk zweten wil achterhalen.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Het is normaal om 's nachts te zweten. Het is nodig om de warmte in je lichaam te reguleren. Maar als je badend in het zweet wakker wordt, heb je last van nachtzweten. Je hormonen reguleren je lichaamstemperatuur.