Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek. aar als een kussen te dun is, geeft het te weinig ondersteuning aan je nek.
Beste slaaphouding bij nekklachten
In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen. In ruglig ligt men goed als de natuurlijke kromming van de nek ondersteund wordt, waardoor de wervels zich in hun natuurlijke tussenpositie ten opzichte van elkaar bevinden.
Ja, een goed kussen kan helpen bij het verminderen van nekpijn en nekklachten. Een kussen dat de nek goed ondersteunt en de wervelkolom in een neutrale positie houdt, kan de druk op de nekspieren verminderen en helpen bij het herstellen van de natuurlijke kromming van de wervelkolom.
Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust. Ook kan een hoofdkussen helpen tegen kwalen als hoofdpijn en snurken. Het is dus gezond om op een kussen te slapen. De enige slaaphouding waarbij het slapen met een kussen ongezond kan zijn, is wanneer je op je buik slaapt.
Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.
Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat je hoofd tijdens het slapen niet te ver voor- en achterover of opzij buigt. Het beste is een kussen waarop je hoofd ongeveer in een rechte lijn ligt met je ruggengraat. Dit is ook belangrijk bij de keuze voor de juiste matras.
Idealiter zorgt je kussen ervoor dat je nek en ruggengraat in een rechte lijn komen te liggen als je slaapt. Een te hoog kussen zorgt ervoor dat je nek ligt omhoog knikt. een te laag kussen zorgt ervoor dat je nek omlaag knikt.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Sommige kinderen kunnen dit al als ze één jaar zijn, andere pas als ze twee jaar zijn. Omdat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt, is het advies van VeiligheidNL om kinderen pas een kussen te geven vanaf twee jaar. Je kind kan dan veilig op een kussen slapen, maar heeft het misschien nog helemaal niet nodig.
Gebruik voor kinderen jonger dan 2 jaar geen kussen. Ook kussentjes die een plat of scheef hoofd van je baby tot 18 maanden zouden tegengaan of kussens die reflux voorkomen worden afgeraden.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Materiaal: Latex kussens worden vaak aanbevolen voor hoofdpijnverlichting, omdat ze kunnen helpen de nek en het hoofd in de juiste uitlijning te houden en comfortabel aanvoelen. Nekondersteuning: Zorg ervoor dat het kussen de juiste ondersteuning biedt voor je hoofd en nek.
Een hoofdkussen is noodzaak
Tijdens de slaap ontspannen veel van je spieren, waardoor het hoofd naar voren of achteren valt. Dit zorgt voor extra belasting van de nekspieren en wervels en kan weer leiden tot een stijve rug en wervelkolom.
Je kunt proberen om je nek warm en in beweging te houden. Zowel warmte als beweging ontspant de spieren en houden ze soepel en stimuleert daarnaast de doorbloeding. Je kunt bijvoorbeeld een warme douche nemen, een warme pittenzak in je nek leggen of een sjaal dragen.
Goeie houding: op je rug slapen
Het is verreweg de gezondste optie voor de meeste mensen: als u op uw rug slaapt, kunnen uw hoofd, nek en ruggengraat in een neutrale positie rusten. Dit betekent dat er geen extra druk is op deze gebieden, waardoor je minder snel pijn zult ervaren.
Uw nek kraken kan schadelijk zijn als u het niet goed doet of als u het te vaak doet. Te krachtig uw nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om uw nek te bewegen.
Je ligt namelijk elke avond met je hoofd op je slaapkussen. Je hoofd weegt gemiddeld wel 7 kilo, dit moet je kussen dus elke nacht dragen. Eigenlijk is het dus helemaal niet zo gek dat je een kussen om de paar jaar moet vervangen. Toch doen de meeste mensen dit niet, omdat ze denken dat een hoofdkussen langer mee gaat.
Welke leeftijd geen slaapzak? Vanaf twee jaar is het tijd voor het eerste dekbed – Vanaf twee jaar is je kleintje klaar om veilig onder een dekbed te kunnen slapen. Dit is vaak ook het moment dat hij uit zijn slaapzak en ledikant is gegroeid. Tijd voor een groter bed dus!
De diepe slaap is heel belangrijk voor het biologisch herstel van vooral de hersenen. Het is ook het ideale moment voor je lichaam om zichzelf te herstellen op cellulair niveau.
Samen slapen geeft ons een gevoel van verbondenheid en intimiteit. Samen slapen kan het knuffelhormoon oxytocine verhogen en het stresshormoon cortisol verlagen.
Het is vast geen toeval dat vooral in Aziatische landen mensen nog veel op de grond slapen. Door dicht bij de grond te liggen, zou je immers meer geaard worden en dus meer zen. Wie zich zen voelt, voelt zich ook rustiger en zal daardoor ook beter en dieper slapen.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Trek het kussen goed tot tegen je schouder aan. Een goed hoofdkussen heeft een (lichte) nekrol, je hoofd moet over de nekrol liggen. Als je het kussen niet goed tot tegen de schouder aantrekt kan je met je hoofd op de nekrol liggen. Dit is niet de bedoeling.
Slechtste slaaphouding
Volgens de slaapcoach is op de buik slapen niet zo geweldig voor het lichaam. Wanneer u in deze houding slaapt, ligt uw nek in een onnatuurlijke hoek en zakt uw onderrug te ver door. Daardoor komt er te veel druk te staan op uw wervels en belast u uw rug.