Als je belegt in aandelen dan heb je altijd een koersrisico van -100%. Of terwijl, er is altijd een kans dat de waarde van het aandeel ineens op 0 komt te staan. In essentie is het zo dat een bedrijf zichzelf failliet laat verklaren als zij niet meer de middelen heeft om de kosten te dekken.
Beursgenoten helpt u daar graag bij. Denk bijvoorbeeld aan spreiden over verschillende sectoren, zoals voeding, chemie, olie, banken, industrie, farmacie etc. Verdeel en heers, is de manier van beleggen tijdens elke beurs. Wanneer u nu aandelen met verlies verkoopt, dan verliest u veel geld.
Als u een aandeel bezit dat delisted is betekent het dat dit aandeel niet meer verhandeld kan worden via de betreffende beurs. U kunt uw positie dus niet vergroten, maar ook niet sluiten; u kunt uw stukken immers niet meer te koop aanbieden via de betreffende beurs.
Farmaceutische bedrijven die geneesmiddelen produceren, medische apparatuur leveranciers en bedrijven die diensten aanbieden in de gezondheidszorg zijn enkele voorbeelden van bedrijven in deze sector die het goed kunnen doen tijdens een recessie.
De koers van een aandeel stijgt door vraag versus aanbod. Is er meer vraag naar dan aanbod van een aandeel? Dan stijgt de koerswaarde en kan er zelfs sprake zijn van schaarste.
Vrijdag is veelal de dag waarop aandelen het meeste stijgen. Dus dat is de aangewezen dag om uw aandelen te verkopen.
Maar volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het belangrijk dat juist zij de risico's van beleggen niet uit het oog verliezen. In het Nederlands Dagblad waarschuwt AFM dat beleggen voor jonge, beginnende beleggers weleens op een teleurstelling kan uitlopen en tot hoge schulden kan leiden.
VEB - Dit zijn de vier meest kansrijke AEX-aandelen voor 2023. Analisten verwachten dat de aandelen Shell, DSM, Prosus en ASML in 2023 een stevige koerssprong zullen maken. De experts houden rekening met koersstijgingen die in de tientallen procenten lopen.
Recessies duren soms vrij kort, maar de gevolgen kunnen verstrekkend en langdurig zijn. Sommige bedrijven gaan failliet omdat ze de storm niet kunnen doorstaan, banen verdwijnen en mensen hebben moeite om hun hypotheken en schulden te betalen, waardoor ze soms zelfs hun huis kunnen verliezen.
Sinds 1857 hebben recessies zich gemiddeld elke 39 maanden voorgedaan en duren gemiddeld 18 maanden.
Een 'delisting' op de beurs vindt plaats wanneer er door de hoofdaandeelhouder een overname- of uitkoopbod geboden wordt op de publieke aandeelhouders.
ETF-risico 1 – Marktrisico's. Als met behulp van een ETF belegd wordt in aandelen, grondstoffen of andere goederen die in waarde schommelen, spreken we van marktrisico's. De waarde van een ETF is afhankelijk van de waarde van de onderliggende effecten.
Beleggingsinstellingen, dus ook beleggingsfondsen, kunnen open-ended of closedended zijn. Het verschil tussen beide typen is dat open-end beleggingsinstellingen op verzoek van de deelnemers (een deel van) hun participaties inkopen of terugbetalen en closed-end beleggingsinstellingen dit juist niet doen.
Beleg je 'gewoon' in bijvoorbeeld aandelen of indexfondsen? Dan is het grootste risico dat je loopt, dat je je volledige inleg verliest. Dat zou alleen kunnen gebeuren wanneer alle bedrijven waar je geld in investeerde, samen failliet gaan. Daarom is spreiding ook zo belangrijk.
Om te leven van beleggingen maakt de belegger zich afhankelijk van de waardetoename van effecten. De afgelopen 100 jaar is het rendement op de aandelen gemiddeld 7%-8% geweest (zie Dow Jones 100 jaar). Een gemiddelde voor de langere termijn, dat echter geen houvast biedt om van te leven.
Wanneer je, zoals wij altijd aanbevelen, de risico's binnen je portefeuille goed hebt gespreid, zul je de verliezen die je momenteel lijdt, na verloop van tijd inhalen. In paniek verkopen doe je dus beter niet. Anders zul je, wanneer de koersen weer zullen beginnen te stijgen, daar niet mee van kunnen profiteren.
Ten gevolge van een recessie vinden vaak reorganisaties en meer ontslagen plaats bij bedrijven. Er wordt minder geld uitgegeven aan extra scholing, en er kunnen bedrijven failliet gaan. Het landelijke werkloosheidscijfer kan hierdoor stijgen.
Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie: deflatie betekent een daling van het algemeen prijspeil. Het gewogen gemiddelde van de prijzen in een land daalt dus bij deflatie.
– Een recessie heeft altijd gevolgen voor de woningmarkt. De huizenprijzen dalen momenteel, maar de hypotheekrente stijgt. Het gevolg is dat je minder hypotheek kunt krijgen. Daarnaast daalt het besteedbaar inkomen voor veel mensen als er sprake is van inflatie, waardoor je nog minder kunt lenen.
Welke aandelen gaan stijgen? Er zijn tal van lage aandelen, maar slechts enkele hebben het in zich om flink te gaan groeien. Dé aandelen die naar verwachting in 2023 gaan stijgen zijn o.a.: ITM Power plc, finnCap Group en Rolls Royce.
Koninklijke Ahold Delhaize N.V. Parker Hannifin Corp. Wolters Kluwer N.V.
Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.
Zowel in voorjaar 2020 als in de meting van april van dit jaar, is gebrek aan kennis de meest genoemde reden om niet te beleggen (zie grafiek), al daalde het percentage mensen dat dit als reden aangaf wel: in 2020 noemde de helft dit nog als reden, in 2021 is dit gedaald naar 42%.
Bezit u minimaal 5% van de aandelen, opties of winstbewijzen van een vennootschap? Of u heeft dit samen met een fiscale partner? Dan heeft u inkomen uit aanmerkelijk belang. Over het inkomen uit aanmerkelijk belang betaalt u 26,90% belasting.
Met weinig geld beleggen is zeker de moeite waard. Dankzij de samengestelde interest kunnen kleine investeringen na verloop van tijd een groot rendement opleveren. Het is raadzaam om te beleggen in beleggingsfondsen en ETF's als je maar een klein bedrag hebt om mee te spelen.