De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen van 16 tot 18 jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als zij geen diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger hebben. De kwalificatieplicht komt na de leerplicht.
Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.
Toelatingsrecht mbo is keuzerecht
Toelatingsrecht in het mbo betekent dat je de opleiding kunt kiezen die je graag wil. Opleidingen mogen je niet weigeren door selectie op hoge cijfers of motivatie, of op andere onduidelijke gronden. Dat gebeurde in het verleden wel en daarom is het toelatingsrecht ingevoerd.
16 tot 18 – Verplicht een startkwalificatie halen
Vanaf je 16e tot je 18e geldt de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht start na de leerplicht (na 16 jaar). Het betekent dat zolang je geen startkwalificatie (havo, vwo, mbo-niveau 2 diploma) hebt, je verplicht bent onderwijs te volgen.
Als je 18 jaar bent, ben je niet meer leerplichtig en hoef je niet naar school. Ook niet als je nog geen startkwalificatie hebt: een diploma op minimaal niveau mbo-2, havo of vwo (art. 1 onder f Lpw). Want op je 18e verjaardag vervalt ook de kwalificatieplicht (art.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Zonder diploma kun je in principe niet naar het hoger onderwijs. Maar als je aan een van de uitzonderingsregels voldoet, zijn er in sommige gevallen toch mogelijkheden om een opleiding op het hbo te volgen. Je moet in ieder geval een toelatingstoets maken. Ook is je vakkenpakket van de middelbare school belangrijk.
Instromen uit de privé- of openbare sector. In bepaalde gevallen is je beroepservaring je sleutel tot de klas. Je hebt niet noodzakelijk een lerarendiploma nodig om te starten. Je kan lesgeven combineren met een opleiding.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Wisselen van opleiding kan, zolang je rekening houdt met een aantal factoren. Wil je kind al voor de start van de opleiding overstappen naar een andere opleiding? Aanmelden bij een andere mbo-opleiding kan bij de meeste mbo-scholen ook na 1 april. Je hebt dan geen recht op toelating.
MBO-instellingen melden bij 16 klokuren ongeoorloofde afwezigheid. Slechts in die gevallen waarin alle opleidingen zijn georganiseerd in lesuren, kan worden geteld met lesuren.
Je moet voor 1 augustus 16 jaar zijn. Ben je dus op 2 augustus geboren? Dan mag je wettelijk gezien niet starten op 15 jarige leeftijd aan een MBO opleiding en moet je dus wachten tot je 16 jaar en 364 dagen oud bent voordat je kunt beginnen met een opleiding op het MBO. Deze minimum leeftijd geldt voor alle niveau's.
In 2021-2022 hebben 25.217 mbo- leerlingen voortijdig het onderwijs verlaten (6.35 procent van de leerlingen). Een jaar eerder ging het om circa 5 procent. Onder leerlingen in het voortgezet onderwijs is het percentage gestegen van 0,4 procent naar 0,5 procent (Ministerie van OCW, 2023).
Gelukkig word je door DUO geholpen, maar daar zit een grens aan: mbo niveau 1 en 2: basisbeurs, lening en aanvullende beurs en OV: zolang je dit niveau doet. mbo niveau 3 en 4: basisbeurs en aanvullende beurs: 4 jaar, Lening en OV: 7 jaar.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
Alle kinderen die in Nederland wonen, of hier lang verblijven, zijn vanaf hun 5e jaar leerplichtig: ze moeten verplicht naar school. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin het kind zestien jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht.
U kunt alleen vrijstelling aanvragen als: uw kind door geestelijke of lichamelijke klachten niet naar school kan. uw kind in het buitenland onderwijs krijgt, maar wel bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staat. u met uw kind een rondtrekkend bestaan leidt als kermisexploitant of circusmedewerker.
Om les te mogen geven in het basisonderwijs, heb je een pabo-diploma nodig. Hoe kun je met een vmbo-diploma naar de pabo? Daarvoor zijn twee mogelijkheden: Ga een vervolgopleiding doen (havo of mbo-4) en meld je vervolgens aan voor de pabo.
Leraren die al een vakbevoegdheid hebben en les geven in een ander vak. Dan bent u 'andersbevoegd'. U mag maximaal 2 jaar lesgeven en moet in opleiding gaan voor dat vak. Deze periode mag met 2 jaar worden verlengd.
Als je geen diploma secundair onderwijs hebt, beslist de hogeschool of universiteit of je kan starten in het hoger onderwijs. Een hogeschool of universiteit legt afwijkende toelatingsvoorwaarden vast in het onderwijsreglement.
Om te kunnen studeren op hbo-niveau moet je in het bezit zijn van een diploma havo, vwo of mbo (niveau 4). Het kan zijn dat je voor een opleiding een bepaald profiel gevolgd moet hebben, of aanvullende vakken moet hebben gevolgd.
Een leerling zonder vmbo-diploma is wettelijk niet toelaatbaar op mbo 2, 3 of 4. Bij hoge uitzondering kan echter besloten worden dat een leerling van het vmbo toch toelaatbaar is.
Op het mbo krijg je naast de algemene vakken ook praktijkvakken die aansluiten op je toekomstige hbo-opleiding of beroep. Je krijgt afwisselend onderwijs: algemene vakken (zoals Engels en Nederlands), praktijkvakken, stages en projecten. Het eindniveau van mbo-niveau 4 is gelijk aan de havo.