15. De hersenen zijn het dikste orgaan en bevatten 60% vet.
De huid weegt zo'n tien kilo en is daarmee het zwaarste menselijke orgaan. Elke cm2 huid bevat 200 zweetklieren, één meter aan bloedvaten, 500 zenuwuiteinden, 30.000 melatonine producerende cellen, 2000 talgklieren en 20 vetklieren.
Wist je dit al? De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam. De huid vormt een beschermende barrière tussen de externe omgeving en de organen in ons lichaam. De huid is sterk, beschermend, krachtig en kan zichzelf genezen..
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst.
Je lichaam heeft elf orgaanstelsels: het skelet, het spierstelsel, het ademhalingsstelsel (je ademhalingswegen en je longen), het hart en vaatstelsel, het verteringsstelsel (je slokdarm, maag en darmen), het zenuwstelsel (je hersenen, ruggenmerg en zenuwen), het voortplantingsstelsel (een baarmoeder, eierstokken en ...
Het menselijk skelet bestaat uit ongeveer 206 botten. Sommige mensen hebben door anatomische variaties iets meer of minder botten, meestal doordat ze meer of minder wervels hebben. Als je geboren wordt, heb je meer dan 270 botten, maar doordat een aantal van deze botten aan elkaar groeien, blijven er dus 206 over.
Maar zijn er nog meer organen waar we zonder kunnen? Dat zijn er nogal wat, zo blijkt. Om te beginnen is het best goed te doen met slechts één nier, long, oor of oog. Daarnaast kun je zonder al te veel problemen leven zonder neus- en keelamandelen, galblaas en blinde darm.
De kleinste spier in het menselijk lichaam is het spiertje in je middenoor. De musculus stapedius, ook wel stijgbeugelspier, heeft een lengte van net iets meer dan één millimeter.
De spier die op zichzelf de sterkste spiervezels heeft en dus de meeste kracht levert voor zijn grootte, is de wangkauwspier ofwel de musculus masseter. Bij maximale spanning creëert hij tussen de bovenste en onderste voortanden een druk van 25 kilo en tussen de kiezen van wel 90 kilo.
Wat zijn mijn vitale organen? Jouw vitale organen zijn de organen in jouw lichaam die je nodig hebt om in leven te blijven; het hart, de nieren, de lever en de longen. Als één of meerdere van deze organen niet goed functioneren kan dat levensbedreigend zijn.
De lever ligt aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben. De lever weegt ongeveer 1500 gram en heeft een linker- en een rechterkwab.
Het menselijk lichaam bevat 11 orgaanstelsels.
Je hoofd is het zwaarste deel van je lichaam. Het is lastig om dit in kilo's uit te drukken, aangezien het ook met je verhoudingen te maken heeft. Gemiddeld genomen geldt voor baby's dat het hoofd maar liefst een derde van het totale lichaamsgewicht bedraagt.
De lever breekt ongeveer 90-95% van de alcohol in het bloed af. De rest van de alcohol (ca. 5-10%) verlaat het lichaam via de urine, de adem en als zweet [5].
De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Bij de volwassene is het oppervlak 1.5 – 2.0 m2 . Het gewicht van de huid, inclusief het onderhuids bindweefsel is 15-20 kg. De huid beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf.
Het beste antwoord. stapedius, die zit vast aan het kleinste botje.
De tong is niet onze sterkste spier is, want het is niet één spier. Het zijn er 8 bij elkaar. De sterkste spier in ons lichaam is de kauwspier. Maar samen maken die 8 spieren de tong wel tot het meest beweeglijke orgaan van ons lichaam.
Je verwacht ze dan misschien niet in een lijstje met organen die je kunt missen. Maar toch kun je best leven met één long, bijvoorbeeld als de ander verwijderd moest worden vanwege kanker of een afwijking aan het orgaan. “Zelfs met één long kan je lichaam langzaam nieuwe reserves opbouwen.
De thymus, oftewel de zwezerik: het is volgens arts-onderzoeker Florit Marcuse misschien wel het onbekendste en onzichtbaarste orgaan dat we hebben.
Zonder goed werkende longen kunt u niet in leven blijven. Om de functie van de longen over te nemen kan een longtransplantatie uitgevoerd worden.
Tandglazuur is de zichtbare, harde buitenlaag van je tanden. De kleur van gezond tandglazuur varieert van lichtgeel tot grijs- of blauwachtig wit. Het is de hardste stof in het menselijk lichaam en het bevat een hoog percentage aan mineralen.
De buitenkant van een bot is hard en stevig, maar de binnenkant van het bot is poreuzer en zachter. Bot is, na tandbeen, het hardste lichaamsweefsel.
Een volwassenen heeft minder botten dan een baby. We beginnen ons leven met 350 botten, maar omdat botten samensmelten tijdens de groei, eindigen we met slechts 206 botten als volwassenen.