HEMA kaarsen zijn gemaakt van de beste kwaliteit paraffine. Omgeef je met het lichte tintelende bouquet van een lenteochtend met de heerlijke frisse geur van citroen. Daardoor branden ze bijzonder lang en heb je geen last van zwarte walmen.
Wat zit er in kaarsen? Een kaars bestaat uit een katoenen lont, die officieel de pit wordt genoemd, en een brandstof, zoals paraffine, stearine, sojawas of bijenwas. Paraffine en stearine zijn de meest voorkomende brandstoffen. Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet.
Gezonde (geur-)kaarsen bestaan niet. Kaarsen zullen altijd fijnstof uitstoten, maar je kunt er wel voor zorgen dat de hoeveelheid binnen de perken blijft. Bijvoorbeeld door kaarsen niet in een luchtstroom te zetten. Voor het open raam, bijvoorbeeld.
Wat zijn vegan kaarsen? Kaarsen bevatten vaak dierlijke grondstoffen zoals bijenwas en stearine uit dierlijke vet. De vegan kaarsen van Brandt worden gemaakt van 100% sojawas en zijn dus helemaal veganistisch!
De middeleeuwse kaarsen werden gemaakt van koeien- of schapenvet. Het lont werd gemaakt van vlas of katoen. Deze kaarsen hadden wel het nadeel dat ze een nare geur verspreidden. Daarom werd bij luxere gelegenheden ook bijenwas in plaats van dierlijk vet gebruikt.
Europese raapzaadolie en vegan wax! Daarnaast maakt Bolsius met deze duurzame lijn zoveel mogelijk gebruik van hergebruikt glas en is het lont gemaakt van fairtrade eco-katoen. Pluspunt: de vrolijke kleuren laten de kaarsen er ook nog eens prachtig uitzien! Onze favoriet is de vriendelijk ruikende citronella kaars.
De brandende lont met een stokje of pincet in het hete kaarsvet buigen is uiteindelijk de beste manier om een kaars te doven. Hierbij komt geen walm vrij. In principe hoeft u het stokje niet schoon te maken. Gebruikt u een pincet, dan kan hier wat kaarsvet op komen.
Sojakaarsen bevatten geen paraffine waardoor er tot maar liefst 90 % minder roet vrij komt dan bij een standaard paraffine kaars. Daarnaast kennen sojakaarsen als groot voordeel dat de was van de kaars eenvoudig te verwijderen is wanneer er gemorst is.
Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie.
Zelf kaarsen maken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld gesmolten vet van oude kaarsen gebruiken, maar ook losse was gebruiken. Korrels van koolzaad en soja zijn dan het duurzaamst omdat ze plantaardig zijn, goed herbruikbaar en verkrijgbaar van Europese producenten.
Een kaars uitblazen is ongezond vanwege de rook
Dat komt vooral door de rook die ze bijna onvermijdelijk inademen. Een uitgeblazen maar nog nagloeiende lont is niet langer warm genoeg om het kaarsvet om te zetten in kooldioxide. Door die onvolledige verbranding ontstaat een walm waar onder andere fijnstof in zit.
Waxinelichtjes 2.0 – alle voordelen zonder de nadelen
De brandtijd is veel langer dan traditionele kaarsjes, tot wel 30 branduren. Doordat je geen paraffine brandt in huis en er geen fijnstof vrijkomt, is het niet schadelijk voor de gezondheid.
Gewone kaarsen zorgen voor een warme, huiselijke sfeer. Geurkaarsen hebben dezelfde functie, maar verspreiden ook nog eens een fijne geur in je huis. Iedere geur zorgt weer voor een andere vibe binnen je interieur. Zo werken sommige geuren rustgevend, zoals een bloemige geur.
Nu is er gelukkig goed nieuws: er bestaan kaarsen die een stuk duurzamer zijn. Al langere tijd zijn er kaarsen van bijenwas (was die wordt geproduceerd door honingbijen) te koop, maar ook kaarsen van sojawas zijn flink in opkomst. Gemaakt van de olie van sojabonen dus.
Waxinelichtjes worden vaak gemaakt van paraffine, een bijproduct van petroleum. Brand je die kaarsjes binnen dan vervuil je de lucht in huis, en kunnen er giftige stoffen zoals benzeen en tolueen vrijkomen. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid.
Parfum bepaalt de prijs. Waarom sommige kaarsen zo duur zijn, weet Sinnige wel. Naast het merk of het potje waar je soms voor betaalt, betaal je vooral voor het parfum dat wordt vermengd met de was. "Dat bepaalt de prijs."
Kies voor kaarsen zonder paraffine
Kaarsen op basis van natuurlijke was zijn een stuk gezonder omdat daar geen paraffine in zit. Anderzijds zijn ze duurder in aankoop. Denk bijvoorbeeld aan sojawas, bijenwas, koolzaadwas en raapzaadwas.
Kaarsen uit bijenwas hebben gezondheidsvoordelen; ze zijn niet schadelijk en reinigen zelfs de slechte partikels uit de lucht tijdens het branden; ideaal voor mensen met allergieën of astma.
Uit onderzoek is gebleken dat een kaars ongeveer gelijk staat aan 80 Watt. Een elektrische kachel daarentegen verwarmt met een vermogen van 1600 Watt. Je hebt dan ongeveer 20 kaarsen nodig om een ruimte te verwarmen.
Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten. Vul een pan met kokend water en plaats hierop een metalen bakje met kaarsresten. Door de warmte zal het kaarsvet vanzelf smelten.
Houd het lontje kort
Hoe korter de lont, hoe minder kans op walmen. En op gaten. Krimpt de hoeveelheid was van de kaars sneller dan het lont? dan kunt u het lontje bijknippen.
Hoewel één kaars waarschijnlijk niet veel extra warmte geeft in een ruimte, kunnen een aantal kaarsen zeker een bijdrage leveren aan de warmte in uw horecazaak. Waxinelichtjes produceren ongeveer 20 Watt warmte. Om een warmte van 1000 Watt te evenaren, zijn ongeveer twintig waxinelichtjes nodig.
Wat zit er achter? Voor vuur is zuurstof nodig. Zuurstof zit in de lucht. Als je de kaars afdekt met een pot, kan er geen verse zuurstof bij en zal de vlam doven.
Het varieert enorm per kaars hoe lang deze mee kan, maar gemiddeld kan je een kaars gebruiken tot 12 tot 16 maanden nadat je hem hebt gekocht. Iedere kaars is echter anders, dus het kan ook zijn dat je bepaalde kaarsen na een paar maanden echt moet gebruiken voor hij over datum raakt.
Kaarsen met een diameter van 10 cm of meer moeten de eerste keer blijven branden totdat de kaars ongeveer 1cm van de buitenrand gesmolten is. Dit om te voorkomen dat er 'tunnels' ontstaan, waarna de kaars nooit meer goed kan branden. Verplaats brandende kaarsen niet! Laat brandende kaarsen niet onbeheerd achter.