Kunnen harde buiken kwaad? Harde buiken komen veel voor en is geen directe reden tot zorg. Buiten het feit om dat het vervelend is kunnen harde buiken geen kwaad voor de baby of voor jezelf. Harde buiken horen niet pijnlijk te zijn en er mag geen sprake zijn van bloedverlies bij het plassen.
Harde buiken worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd. De baarmoeder kan samentrekken door bewegingen van de baby, lichamelijke activiteit, stress of door je darmen of blaas. Vaak ontstaan valse weeën in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.
Deze kwaal komt vooral voor vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. Harde buiken bereiden je baarmoeder voor op de weeën die je tijdens de bevalling zal krijgen. Ze geven je een gespannen gevoel of kramp.
Harde buiken kunnen al vroeg in de zwangerschap ontstaan en naarmate de zwangerschap vordert zal de baarmoederspier steeds vaker gaan samentrekken. Je kunt dit ervaren als een naar gevoel, het hoort niet echt pijnlijk te zijn. Sommige vrouwen hebben twee harde buiken per dag, anderen twee of meer per uur.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Pijnlijke harde buiken noemen we voorweeën of oefenweeën.
Deze voorweeën komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is.
Komen de harde buiken meerdere keren (6-7) per uur, ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, vermindert het niet als je een uurtje gaat liggen met een warme kruik, waarschuw dan je verloskundige. Ook als harde buiken pijn gaan doen, en je mag nog niet bevallen, is het verstandig je verloskundige te bellen.
De harde buiken komen dan nog onregelmatig, ze blijven qua kracht hetzelfde, komen niet sneller achter elkaar, lopen maakt ze niet sterker, ze verdwijnen vaak als je gaat liggen en ze zitten meestal bovenin de baarmoeder. Voorween kunnen overgaan in echte weeën, maar kunnen ook weer volledig afzakken.
Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug.
Wat zijn harde buiken en wat zijn nu weeën? Bij een wee trekken de spieren van je baarmoeder flink samen. Dit kunnen hele lichte weeën zijn die je nauwelijks voelt zoals bij harde buiken, maar een wee kan ook zeer sterk zijn zoals ontsluitingsweeën en persweeën.
Dit voelt als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Vaak is dit onregelmatig. Het komt vaak voor dat vrouwen een aantal weken voor de bevalling last hebben van deze voorweeën. Voorweeën komen vaker voor bij vrouwen die een tweede of volgend kindje krijgen.
Zo ligt je baby helemaal klaar voor de bevalling. Om dit voor elkaar te krijgen zul je indalingsweeën gaan voelen. Dit kan voelen als een stekende pijn of een menstruatiepijn, maar veel vrouwen voelen er ook niets of weinig van. Het hoofdje van je baby daalt hierbij in je bekken en komt daarin vast te liggen.
Harde buiken of (voor)weeën? niet voor ontsluiting zorgen. Harde buiken zijn onschuldig, maar als je bloedverlies of vochtverlies krijgt of minder bewegingen bij de baby voelt, neem dan altijd contact op met je verloskundige.
Als u tussen 16 en 37 weken zwanger bent en last heeft van regelmatige harde buiken (om de 10 minuten of vaker) kan dit een teken zijn van een dreigende vroeggeboorte.
Een paar weken voor de bevalling kan je kindje al in je bekken indalen. Dit geeft vaak een drukkend gevoel op de vagina en dit kan een scherpe pijn uitstralen. Door het indalen gaat het hoofdje van je baby 'vastzitten' en kan het niet meer draaien. Wanneer je kindje indaalt, zul je wel weer wat vrijer kunnen ademhalen.
De pijn van de indalingsweeën voelt als een scherpe, trekkende pijn in je liezen, als steken in je vagina of als menstruatie-achtige krampen in je onderbuik. Vaak kun je het zelf wel merken als je baby ingedaald is. Je hebt weer iets meer ruimte boven in je buik. En je voelt meer druk onderin.
In de laatste weken van de zwangerschap nemen de harde buiken vaak toe. Deze samentrekkingen duren dan vaak zo'n 30 sec of korter.
Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp. Je kunt nog prima een stofzuiger door het huis halen, even de andere kinderen naar school brengen of een boodschap doen 😊. De eerste echte weeën komen regelmatiger dan harde buiken of oefenweeën.
Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming. Voedselintolerantie, bijvoorbeeld voor lactose of gluten.
Je kunt de ontsluitingsweeën niet alleen in je buik, maar ook in je rug en benen voelen. Ze kunnen pijnlijk zijn en duren 60 tot 90 seconden en komen iedere 3 tot 5 minuten terug. Bij een eerste kind bel jij de verloskundige als de weeën 2 uur lang met een frequentie van 3-4 min komen.
Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vagina afscheiding, vloedverlies, buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.
Harde buiken
Als je meer dan 8 harde buiken in een uur hebt en de pijn ervan toeneemt, komt je bevalling waarschijnlijk op gang. Harde buiken heb je waarschijnlijk al vaker gevoeld, misschien zelfs al in het 1e of 2e trimester. Bij een harde buik trekt de baarmoederspier samen en dat doet normaal gesproken geen pijn.
In het kort
Vanaf het begin van de zwangerschap is een baby actief. Sommige bewegingen kun je goed voelen, maar van andere bewegingen merk je niets. Hoeveel een baby beweegt en met hoeveel kracht dit gebeurt, is voor iedere baby anders. In z'n algemeenheid is dus niet te zeggen wat normaal is.
Ook als het hoofdje van de baby al diep is ingedaald kan gemeenschap geen kwaad.