NANDA wordt gebruikt voor het verzamelen van gegevens en het stellen van een diagnose. Alle mogelijke
Wat is NANDA? De North American Nursing Diagnoses Association (NANDA) wordt sinds 1982 beheerd door NANDA International in de Verenigde Staten en Canada. Het is een classificatie die verpleegkundigen helpt een diagnose te stellen.
Met Nanda NIC NOC (NNN) maak je de zorg inzichtelijk, meetbaar én de registratie eenduidig. Als iedereen op dezelfde manier rapporteert kunnen jij en je collega's beter onderbouwde verbanden leggen tussen symptomen, oorzakelijke factoren en het effect van ingezette interventies.
Binnen de NANDA kijkt men breed naar de cliënt vanuit dertien domeinen. Deze dertien domeinen zijn ge- ent op de gezondheidspatronen van Gordon welke een holistische mensvisie voorstaan.
NANDA-I. NANDA-I staat voor NANDA International (voorheen de North American Nursing Diagnoses Association). NANDA-I is in 1982 begonnen met het ontwikkelen van een eenduidig verpleegkundig begrippenkader. Dit heeft geresulteerd in een classificatie en standaardisatie van verpleegkundige diagnosen.
De classificatie helpt bij het identificeren en vastleggen van aandachtsgebieden, acties en uitkomsten van en voor cliënten. Het vergemakkelijkt de communicatie met elkaar en met de cliënt.
Omaha richt zich op de maatschappelijke gezondheidszorg en is breed inzetbaar. Dat is anders dan bijvoorbeeld Gordon en de Nanda. Die zijn gebaseerd op de verpleegkundige diagnose.
Waarom het Omaha System? De ontwikkelingen in de gezondheidszorg zorgen ervoor dat steeds meer mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit betekent dat zorg- en welzijnsprofessionals meer gaan samenwerken op lokaal niveau. Eenheid van taal is dan belangrijk.
North American Nursing Diagnosis Association
NANDA wordt gebruikt voor het verzamelen van gegevens en het stellen van een diagnose. Alle mogelijke verpleegkundige diagnoses zijn hierin opgenomen. Door het gebruik van dit systeem is zeker dat elke verpleegkundige hetzelfde bedoelt met een bepaalde diagnose.
Met klinisch redeneren koppel je eigen observaties en interpretaties aan biomedische kennis (fysiologie, anatomie, pathologie, farmacologie). Op die manier kun je als verpleegkundige goed onderbouwen welke interventies je moet inzetten bij ziekte of een probleem van medische aard.
Nursing Outcomes Classification is een classificatie van zorgresultaten. Zorgverleners kunnen hiermee de toestand van de cliënt evalueren en de voortgang volgen van patiënten/cliënten, mantelzorgers, gezinnen of gemeenschappen. De NOC classificatie is geordend in 7 domeinen en 32 klassen.
Carpenito is een zakboek voor verpleegkundige diagnoses, dat voor de meeste diagnosen gebruik maakt van NANDA geaccepteerde diagnosen en verwijst naar NIC en NOC. Het boek biedt bij elk diagnostisch label de omschrijving, verschijnselen of risicofactoren oorzaak (beïnvloedende factoren).
Nic staat voor normatieve inventariscomponent. De nic is een onderdeel van het integrale (algehele) tarief dat dient als normatieve vergoeding voor investeringen in medische en overige inventaris en in computerapparatuur en -programmatuur.
Een verpleegkundige diagnose vormt de basis voor selectie van verpleegkundige interventies waarmee zorgresultaten worden bereikt waarvoor de verpleegkundige verantwoordelijkheid draagt.
De arts stelt een medische diagnose vast en de verpleegkundige formuleert een verpleegkundige diagnose.
De VAR heeft als belangrijkste doelen: de kwaliteit van zorg te waarborgen en te verbeteren. verpleegkundige beroepsinhoudelijke ontwikkelingen te stimuleren. professionalisering van de beroepsgroep te bevorderen.
Classificaties zijn er in soorten en maten. Meest voorkomende in Nederland en België zijn NANDA, NIC, NOC, Omaha System, ICF en RAI.
Een classificatie is een indeling van menselijk functioneren. Er zijn er verschillende: de ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health, Omaha System, Residence Assessment Instrument (RAIview) en NNN (NANDA-I-NIC-NOC).
Deze 4 domeinen bestaan uit de woon-en leefomstandigheden, participatie (het sociale leven van de cliënt), mentaal welbevinden en autonomie, en het lichamelijk welbevinden en gezondheid. Met behulp van de vier domeinen wordt uw levenskwaliteit gewaarborgd.
Wat is Omaha System? Het Omaha System is een classificatiesysteem voor wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners waarin ze de gezondheidstoestand, acties en uitkomsten van de zorg voor cliënten vastleggen. Het vergemakkelijkt de communicatie met elkaar en met de cliënt.
Het systeem kent vier domeinen (analoog aan de methodiek van het zorgleefplan) waarbinnen 42 aandachtsgebieden worden onderscheiden: Het omgevingsdomein -> 4 gebieden.
Het Omaha System is toepasbaar voor cliënten, hun gezin of een gemeenschap ongeacht leeftijden, medische diagnoses of woonlocaties. Het wordt in verschillende sectoren toegepast zoals in de thuiszorg en in de openbare, maatschappelijke en geestelijke gezondheidszorg.
Het continue cyclisch proces van redeneren omvat risico-inschatting, vroegsignalering, probleemherkenning, interventie en monitoring' (paragraaf 5.1). In het proces van klinisch redeneren gebruikt een verpleegkundige redeneerhulpen: ordeningsmodellen, classificaties, methodieken, fasemodellen, stappenplannen enzovoort.
Om te zorgen dat een organisatie precies weet welke data er aanwezig is, is het van belang om die data te classificeren. Met classificeren bedoelen we het benoemen of ordenen van de verschillende data die in jouw organisatie beschikbaar is. Hierdoor krijg je beter overzicht over de data die in jouw organisatie is.