Bijwerkingen zijn meestal mild
Ook kunt u, net als na elke andere vaccinatie, last krijgen van lichte koorts en spierpijn. Dit gaat meestal binnen 1 tot 2 dagen over. Een uitgebreide zwelling van de arm komt bijna nooit voor. Mocht het wel gebeuren dan gaat dat vanzelf over.
De Gezondheidsraad heeft op 28 februari 2018 het advies uitgebracht om aan ouderen vanaf 60 jaar vaccinatie aan te bieden met het vaccin PPV23, dat beschermt tegen 23 relatief veel circulerende typen pneumokokken. Deze vaccinatie zou iedere 5 jaar herhaald moeten worden tot en met de leeftijd van 75 jaar.
Pneumokokkenprik samen met de griepprik
De griepprik is voor iedereen vanaf 60 jaar.
Voordelen van de prik tegen pneumokokken: De prik beschermt tegen ziekten die door pneumokokken komen: De kans op longontsteking, bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en andere ernstige ziektes wordt kleiner. De kans wordt kleiner dat u zo ernstig ziek wordt dat u naar het ziekenhuis moet.
Je kunt besmet raken met de pneumokokken bacterie door de bacterie in te ademen. De bacterie bevindt zich bij gezonde mensen in de neus of keel. Als zij hoesten of niezen komt de bacterie in kleine druppeltjes in de lucht. Daarnaast kan de bacterie worden overgedragen door zoenen en handen schudden.
Het advies was om mensen van 60 tot en met 75 jaar om de 5 jaar uit te nodigen voor een pneumokokkenprik (bij 60, 65, 70 en 75 jaar). In 5 jaar tijd is deze groep dan 1 keer uitgenodigd voor een gratis pneumokokkenprik. De prik werkt gedurende 5 jaar.
Een pneumokokkenvaccin mag gelijktijdig worden toegediend met een griepvaccin of een coronavaccin), op voorwaarde dat een andere spuit en injectieplaats worden gebruikt.
De vaccinatie tegen pneumokokken wordt 3 keer gegeven. Kinderen krijgen hun eerste pneumokokkenvaccinatie als zij 3 maanden oud zijn. Als ze 5 maanden oud zijn krijgen zij hun tweede inenting. Bij 11 maanden krijgen ze hun derde inenting.
Via niezen, hoesten of zoenen kun je elkaar besmetten, ook als je zelf niet ziek bent. Pneumokokken kunnen middenoorontsteking, bijholteontsteking en bronchitis veroorzaken, maar kunnen ook leiden tot ernstige longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Aan deze ernstige vormen kun je overlijden.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de pneumokokkenprik zitten? Antwoord. Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.
Kleine kinderen kunnen wat hangerig zijn en vaker langer huilen. Bijwerkingen gaan meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Kijk voor meer informatie over bijwerkingen van vaccins op de website van Bijwerkingencentrum Lareb.
Daarom adviseert de Gezondheidsraad ouderen van 60 tot en met 75 iedere vijf jaar te laten vaccineren met het vaccin PPV23. Deze vaccinatie voorkomt lang niet alle ziekte door pneumokokken, maar brengt ook nauwelijks risico's met zich mee en is kosteneffectief.
De behandeling van de klachten bestaat uit voldoende rust nemen, ontstekingsremmende middelen en fysiotherapie. Lees hier meer over SIRVA na vaccinatie.
In Nederland vinden we het belangrijk dat u kunt zien welke informatie we van u hebben over uw coronavaccinatie. Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.
' De mensen die de coronabooster en het griepvaccin tegelijk kregen, hadden niet meer bijwerkingen dan de mensen die ze juist na elkaar ontvingen. Arts-onderzoeker en eerste auteur Elisabeth Dulfer: 'Dit betekent dat een gelijktijdige toediening van de vaccins veilig is.
Griep- en pneumokokkenvaccins zijn beide geïnactiveerde vaccins, waardoor er geen minimum interval nodig is tussen beide vaccinaties. Als u zowel een griep- als pneumokokkenvaccin toedient, vaccineer dan het griepvaccin in de linkerbovenarm en het pneumokokkenvaccin in de rechterbovenarm.
Als je ziek wordt na de vaccinatie
Als je koorts hebt (38,5 graad of meer), kan de vaccinatieafspraak niet doorgaan. Als je te ziek bent, zeg je afspraak af. Wanneer de klachten over zijn, maak dan een nieuwe afspraak voor de vaccinatie.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de griepprik zitten? Meer informatie. Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.
Initieel werd alleen gevaccineerd tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest. In de loop der jaren is daar vaccinatie bijgekomen tegen bof, mazelen, rode hond, Haemophilus influenzae type b, meningokokken type C, hepatitis B, pneumokokken en als laatste humaan papillomavirus bij meisjes.
Iedereen vanaf 12 jaar die de basisserie van de coronavaccinatie heeft afgerond, kan een herhaalprik krijgen. Let op: in het najaar van 2023 start een nieuwe vaccinatieronde tegen corona voor risicogroepen en zorgmedewerkers.
Pneumokokkenziekte. Vooral jonge kinderen, mensen vanaf 60 jaar en mensen met een minder goed afweersysteem kunnen ziek worden door pneumokokken. De beste manier om pneumokokkenziekte te voorkomen is door vaccinatie.