"Of het nu vlees, gevogelte, vis of schaaldieren zijn, je mag ze opnieuw in de vriezer stoppen als ze in de koelkast ontdooid werden en niet bedorven zijn."
“Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is.” Dat geldt voor niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Risico op voedselinfectie. Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
'Ontdooid voedsel kan opnieuw ingevroren worden op voorwaarde dat je het in de koelkast hebt laten ontdooien en dat het niet bedorven is. Dat geldt voor zowel rauw vlees, gevogelte, vis én zeevruchten, maar ook fruit, groenten en brood.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Zalm invriezen kan enkel als de TGT (= te gebruiken tot) datum nog geldig is. Zorg er tevens voor dat de zalm luchtdicht wordt bewaard in een afgesloten diepvriesbakje of in een goed gesloten diepvrieszak. Zowel rauwe zalm, bereide zalm als gerookte zalm is vervolgens maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht, vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten niet opnieuw ingevroren mogen worden. Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen een uur in de koelkast.
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Het is misschien een open deur, maar vries ontdooide vis en visproducten nooit opnieuw in. Ook haring kan niet worden ingevroren, deze is namelijk vanwege wettelijke richtlijnen altijd al ingevroren geweest. Ontdooi je ingevroren vis zo kort mogelijk voor bereiding. Je kunt vis op verschillende manieren ontdooien.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Vis invriezen na bereiding, mag dat? Je hebt een ovenschotel met vis of een vispannetje gemaakt en nog een restje over dat je wil invriezen? Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht vers was.
Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is 6 maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren 3 maanden houdbaar.
Vis ontdooien: de allersnelste manier
Leg het zakje in een kom of schaal (het moet er volledig in passen). Vul de kom met koel water (niet warmer dan 5°C om bacterievorming te voorkomen) en leg iets op het zakje om het onder water te houden. Vervang het water om de 10 minuten totdat de vis ontdooid is.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Hoe lang blijft ontdooide kabeljauw goed? Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast.
Door de gerookte zalm op een juiste manier in te vriezen kan je de houdbaarheid met enkele maanden verlengen. Om preciezer te zijn, ongeveer 3 maanden. Uit de vriezer is verpakte gerookte zalm best te gebruiken zoals op de verpakking staat.
Mensen willen vaak het hele jaar door vis eten, maar niet al die vis is in elk seizoen verkrijgbaar. Net zoals bij groenten en fruit van het seizoen, heb je ook vis van het seizoen. Door de vis in te vriezen is het het hele jaar door verkrijgbaar en blijven de kosten stabiel.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 °C tot 3 maanden houdbaar.
Kun je gerookte zalm invriezen? Absoluut. Houd er wel rekening mee dat de houdbaarheid van TGT (te gebruiken tot) producten niet is verstreken. Daarnaast is het belangrijk dat je de zalm goed invriest, wat inhoud dat je zalm luchtdicht moet invriezen.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
In het geval van een TGT-datum moet je het product weggooien na die datum. Dit geldt ook voor gerookte zalm. Bij een THT-datum kun je na de datum nog kijken, ruiken en proeven. Let echter wel op, want bij rauwe vis kun je beter geen risico's nemen.