Wanneer je iemand kust, of het nu een kusje op de wang is of een gepassioneerde vrijpartij, laten je hersenen een cocktail van chemische stoffen vrij, waaronder oxytocine, dopamine en serotonine. Deze kunnen je een euforisch gevoel geven en gevoelens van genegenheid en verbondenheid aanmoedigen.
Een zoen werkt opwindend: je gedachten gaan even 'uit' en je kunt opgaan in elkaar en elkaars lichaam. Er worden hersendelen geactiveerd die ervoor zorgen dat er bloed naar de erogene zones stroomt en je hele lijf wordt gevoeliger.
Wanneer je zoent, schiet je hele lichaam in actie. Je hart begint sneller te slaan en er komt endorfine en dopamine vrij. Deze stoffen geven je een gevoel van geluk en euforie. Zoenen is ook goed voor de tanden.
Zoenen is gewoon heerlijk!
Daarnaast zitten zowel in je lippen als in je tong allerlei gevoelige zenuwen die ervoor zorgen dat die aanraking extra goed voelt. De zenuwen staan in contact met jouw brein en die maakt als reactie allemaal van die geweldige stofjes aan, zoals endorfine en dopamine.
Tongzoenen zorgt voor minder gaatjes
“Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes.
Tongzoenen heeft iets erotisch. In vergelijking met een gewone kus duurt een tongzoen meestal veel langer. Tongzoenen doe je vaak in een seksueel getinte context. Als je gevoelige plekjes zoals de lippen en de tong stimuleert kan je door tongzoenen opgewonden raken.
De woorden hebben nagenoeg dezelfde betekenis, en kunnen vaak zonder bezwaar door elkaar worden gebruikt. Een zoen duurt vaak wel iets langer dan een kus. Vroeger had zoen de voorkeur in de Randstad, en kus in andere delen van Nederland en in Vlaanderen.
Dat legt lichaamstaal en zoen-expert uit: «Het kan de aantrekkingskracht verhogen, er komt veel oxytocine vrij in je lichaam, dat is het knuffelhormoon dat verbinding en intimiteit stimuleert. Ook vermindert het hormoon stressgevoelens en de kans op conflicten.
Hun gemiddelde antwoord? 10 seconden. Voor liplocking zonder tong vinden wij dat aan de lange kant. Voor tongzoenen juist weer kort!
AMSTERDAM - Mannen laten bij een tongzoen een detecteerbare hoeveelheid DNA achter in vrouwelijk speeksel, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het DNA-profiel van een man is tot minstens een uur na een zoen waarneembaar in vrouwelijk speeksel.
“Tongzoenen is erg goed voor het mondmilieu”, vertelt Richard Kohsiek, tandarts en KNMT-bestuurslid. “Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes.”
Een goede kus hoeft niet superlang te zijn
Je hoeft echt geen minutenlang aan elkaars lippen te blijven hangen. Begin rustig met je hoofd een beetje achteruit te bewegen wanneer je wil stoppen, hij zal de hint wel begrijpen.
Trek je tijdens het kussen af en toe weg, om daarna even in de ogen van je partner te kijken. Fluister iets lief in zijn of haar oor, of zorg dat je even terug op adem komt. Deze momenten zullen het kussen zeker niet verstoren.
Een Thais echtpaar heeft een nieuw wereldrecord zoenen op zijn naam gezet. Ekkachai en Laksana Tiranarat wisten hun lippen 46 uur, 24 minuten en 9 seconden op elkaar te houden. Het oude record was in handen van twee Duitsers, die in 2009 32 uur, 7 minuten en 14 seconden zoenden.
Maar wist je dat je ook een voorkeurshouding kunt hebben van je hoofd en wel tijdens het zoenen? Onderzoekers van de University of Bath en de Universiteit van Dhaka hebben ontdekt dat de meeste mensen hun partner met hun hoofd naar rechts gekanteld op de lippen kussen.
De kus in je nek
Deze kus is gezellig, maar betekent niet meer dan dat. Het is een speelse manier van zoenen en hij of zij wil kijken of je een beetje in de mood bent. Als je merkt dat iemand dit heel vaak doet, dan is het misschien niet zo heel serieus tussen jullie.
Zoenen vermindert ook stress en geeft ons een veilig gevoel. Door de kus daalt het niveau van het stresshormoon cortisol, waardoor we ons niet alleen veilig voelen, maar ook ons gevoel van eigenwaarde kan verbeteren. Hoe langer een koppel samen is, hoe beter zoenen hen doet voelen.
Het perineum
Dit is de huid tussen zijn geslachtsorgaan en anus. Als je dit gebied masseert of nog maar zachtjes aanraakt, komt hij zeker en vast al in de mood voor wat meer. Dit stukje is zo gevoelig, dat als hij dichter bij z'n hoogtepunt komt, de huid opzwelt. Op die moment kan je ook meer druk zetten met masseren.
Zoenen is goed voor de intimiteit van je relatie
Ook vermindert het hormoon stressgevoelens en de kans op conflicten. Als koppels regelmatig met elkaar zoenen is er meer kans dat ze gelukkig zijn en zich verbonden met elkaar voelen.
Een zoen werkt opwindend: je gedachten gaan even 'uit' en je kunt opgaan in elkaar en elkaars lichaam. Er worden hersendelen geactiveerd die ervoor zorgen dat er bloed naar de erogene zones stroomt en je hele lijf wordt gevoeliger.
Want op basis van iemands sterrenbeeld kun je een hoop zeggen over de zoenkwaliteiten van diegene. Dus het enige wat je nodig hebt, is de geboortedatum van de ander. De beste zoener is toch wel de Schorpioen (23 oktober - 21 november). Als je hier eens mee hebt gekust, dan is dat moeilijk te vergeten.
Het gaan dan voornamelijk om herpes (de wel bekende koortslip), maar ook om syfilis. Zelfs hepatitis B zou je kunnen oplopen door te zoenen, al gaat het dan om besmetting via speeksel met bloed, bijvoorbeeld door beschadigd slijmvlies in de mond.
Of zoenen lekker is, is een kwestie van smaak. In ieder geval is wel vastgesteld dat zoenen gezond is. Tijdens het zoenen worden in je hersenen een heleboel stoffen aangemaakt, waaronder een hormoon waardoor je je gelukkig gaat voelen.
Zoenen is gezond, maar niet altijd. Naast alle microben in je mond die je nodig hebt, zijn er ook een paar waar je voor moet opletten. Je kunt door te tongzoenen bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer oplopen, een virale infectie die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, een herpesvirus.