Zwelgen in het verdriet
Als je relatie uit is, is het heel gewoon dat je verdrinkt in je verdriet. Accepteer het van jezelf en geef jezelf over aan die neiging om te huilen en te snikken: het is iets wat er simpelweg uit moet. Bovendien voelt het na een flinke huilbui vaak alsof je alles weer wat helderder kunt zien.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar volgens relatietherapeuten zou ongeveer de helft van de koppels die een pauze inlassen wel degelijk terug bij elkaar komen. Dat een pauze niet altijd het einde van jullie relatie hoeft te betekenen, staat dus vast.
Vechten voor je relatie betekent dat je de hoop niet opgeeft, ook al voel je je hopeloos. Vechten betekent ervoor kiezen om je stinkende best te doen om dat wat er kapot is weer te lijmen. Het betekent dat je niet blijft staan op je standpunten, maar juist toenadering zoekt. Ook als je je daarin alleen voelt staan.
Vermijd communicatie met je ex
Samen op de bank zitten, in bed liggen, noem maar op. Gewoon dat alles weer is, zoals het was. Maar dit is waarschijnlijk nu net datgene wat je niet moet doen. Je zou hoogstwaarschijnlijk weer in dezelfde valkuilen stappen, en daardoor verder van jezelf af komen te staan.
“Mannen ervaren woede en neigen naar zelfdestructief gedrag na een relatiebreuk”, schrijft Morris. “Dit terwijl vrouwen zich eerder depressief voelen en daarom steun zoekt binnen de sociale kring. Je zou daarom kunnen stellen dat vrouwen het verlies beter en constructiever verwerken dan mannen.”
Je kunt natuurlijk zoveel willen, maar je krijgt niet altijd wat je wil. Uit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die op z'n minst 30 dagen wachten totdat zij weer contact opnemen met hun ex, veel meer succes hebben dan mensen die dat meteen doen. De 30 dagen regel is dus zeker het proberen waard!
Waarom keren mannen terug als je hen negeert? Volgens dating expert John Keegan is er een verklaring voor dit typische mannengedrag. Hij zegt tegen Elite Daily: 'Mannen komen terug als je ze negeert, omdat ze het gevoel hebben dat ze iets zijn verloren wat ze hadden. '
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
Liefde kun je voelen voor een ander, een mens, een kind, muziek of een dier. Liefde kun je ook voelen voor jezelf. Als een blije energie, een stroom van goed voelen, van acceptatie of gewoon het gevoel oké te zijn met jezelf. Liefde voel je in jouw hart, vanuit jouw hart, een open hart.
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
De grens tussen verliefdheid en houden van ligt (met een beetje spreiding) dus rond de acht maanden tot een jaar.
Mis je de functie van partner of is het echt de persoon die je mist? Accepteer je gevoelens zoals je die nu hebt. Accepteer de situatie en besef dat je geen invloed meer kunt uitoefenen. Neem het besluit dat je afscheid wilt nemen van je ex man.
Kalish stelt dat het niet vaak voorkomt. Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'.
Wat zijn de redenen dat jullie absoluut niet meer bij elkaar moeten komen? De duidelijke redenen zijn: als je ex je emotioneel of fysiek mishandelde. Soms overtuigen mensen met weinig zelfvertrouwen zichzelf ervan dat ze de liefde niet waard zijn, dus settelen ze voor iemand die ze niet respecteert of op waarde schat.