Maar binnen een narcistisch gezin, mag de narcistische ouder wel alle soorten gevoelens hebben en tonen, maar de andere gezinsleden niet. De enige die alles mag en ook alles mag verwachten is de narcist. De andere gezinsleden moeten de narcistische ouder daarin faciliteren.
Personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis mankeren niets, althans zo zien zij dat zelf. Zelfreflectie is afwezig. Zij zoeken daarom ook geen hulp en zitten al helemáál niet op deze diagnose te wachten. Wat zij wél doen, is op allerlei slinkse manipulatieve manieren, anderen beschuldigen.
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bij niemand gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken. Houdt geen rekening met gevoelens van anderen, ernstig gebrek aan empathie.
Bij ouderen met narcistische problematiek komen vaker stemmingsproblemen voor, en ook suïcidaal gedrag. Voor hen zijn aanzien, status en uiterlijk zeer belangrijk. Zij ervaren veroudering daarom als bijzonder krenkend.
Ze houden bijvoorbeeld van je, om wat je voor hen kunt doen. Ze houden ervan hoe je ze laat voelen. Ze houden misschien van het idee van een leven samen, maar dat ze echt van je houden op een onbaatzuchtige manier, dat is zeer onwaarschijnlijk. Ze zijn ervaren om de juiste dingen te zeggen en vaak doen ze dat ook.
Tot je ontdekt dat ze wel erg veel ruimte innemen. Hoe ga je daarmee om? Draag ze op handen, praat ze naar de mond en ga nooit de confrontatie aan, want wee degene die de woede van een narcist over zich afroept. Dat is kortgezegd de gebruiksaanwijzing voor omgaan met narcistische mensen.
Een narcist valt juist op mensen met prachtige eigenschappen
Narcisten vallen op gevoelige en empathische vrouwen en mannen. Mensen met prachtige eigenschappen en waarden als zorgzaamheid, respect, eerlijkheid, openheid. Zorgzaamheid, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je oog hebt voor de behoefte van anderen.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Mensen met narcisme hebben eigenlijk alleen vrienden, zodat deze aan hen kunnen vertellen hoe leuk ze zijn. Geef jij iets van (opbouwende) kritiek, dan zal deze vriend zich heel snel aangevallen voelen. Hij of zij zal de kritiek op alle mogelijke manieren proberen te weerleggen en niets van jou aannemen.
Gevoelens versus emoties
Narcisten hebben geen diepgaande gevoelens, maar wél emoties. Voor de buitenwereld is het soms moeilijk om narcisten te herkennen, omdat ze wel boos, verdrietig of blij kunnen zijn.
Een narcist zegt nooit sorry!
Hoe de wereld de narcist ziet. De narcist kan niet fout zijn, want daarmee lijden ze gezichtsverlies. Het is een verlies van controle. Ze weten niet wat er gebeurt en daar kunnen de narcisten niet tegen, want zij zijn superieur!
Kan een narcist je kapot maken? Het pijnlijke antwoord op deze vraag is: ja, een narcist kan je zowel mentaal als fysiek kapot maken… Narcisten zijn meesters in manipulatie en het uitoefenen van controle op anderen. Leven met een narcist kan zo verwoestend zijn dat je er helemaal aan kapot gaat.
Deze persoon is vaak zo paranoïde als wat – koekoek! -. Narcisten zijn pathologische leugenaars en liegen zonder enige moeite. De kunst van het liegen ligt ze zo goed, dat ze vaak in hun eigen leugens geloven.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Wat zal een narcist nooit doen? Ze zullen nooit vreugde in je leven brengen, maar niet als tijdelijk, omdat je je niet bewust bent, en dat leidt tot het antwoord: 'Ze zullen je nooit de kans geven om je voor te bereiden op de oorlog die ze tegen je hebben gevoerd. Ze handelen altijd verraderlijk of perfide.”
Een narcist boos maken door trots te zijn op je talent
Ze zullen dan proberen je het gevoel te geven dat je arrogant bent of egoïstisch. Simpelweg omdat je trots bent op een talent dat zij niet bezitten. Narcisten haten het talent van anderen. Tenzij ze daarvoor zelf met de eer kunnen strijken.
Fase 1 vertrouwen en afhankelijkheid creëren
De narcist zal ervoor zorgen dat deze persoon zich gehoord en gezien voelt. Hij/zij gaat de perfecte partner spelen, hierdoor wordt vertrouwen gecreëerd en dit zorgt uiteindelijk voor een stuk afhankelijkheid.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist. De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Narcisten willen de relatie niet precies definiëren. Ze verwachten van jou dat je hen behandelt alsof ze je partner zijn op intiem, emotioneel en seksueel vlak, terwijl ze zelf hun opties openhouden voor eventueel betere partners. Narcisten denken dat ze gelijk hebben over alles en zullen zich nooit verontschuldigen.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
Ze vinden zichzelf niet ziek, en zoeken dus ook geen hulp. Wel is duidelijk dat er verschil is tussen mannen en vrouwen in het uiten van de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zo zijn mannen bijvoorbeeld meer op zoek naar macht dan vrouwen en kunnen ze agressiever reageren op kritiek.
Omgaan met kritiek, afwijzing of falen triggeren zijn of haar minderwaardigheidsgevoel, waardoor een narcist zich erg vernederd kan voelen. Er kan sprake zijn van extreme jaloezie en soms ook van agressief gedrag. Ook is de behoefte aan macht over anderen groot.