Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Reden dat je slaapkamer belangrijk is voor je nachtrust
Een overzichtelijke, donkere en gezellige slaapkamer zorgt er dus voor dat je goed slaapt. Het is ook erg belangrijk dat je een goed bed hebt, bespaar hier dus niet op. Een goed bed kan rugklachten voorkomen en de slaap bevorderen.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Nachtelijke licht beïnvloedt breinfunctie overdag
Er zijn allerlei aanwijzingen dat een verstoorde productie van het slaaphormoon schadelijke gevolgen heeft. Zo is er een verband tussen een verminderde melatonineproductie en kanker en geestelijke achteruitgang.
Consensus: een middagdutje is gezond
verminderd risico op hartfalen en cardiovasculaire aandoeningen (met een derde) beter hormonaal evenwicht (adrenaline en noradrenaline), waardoor we alerter en creatiever zijn. positieve invloed op het geheugen. lager stressniveau.
Binnen 2 minuten in slaap vallen
Sluit je ogen en adem diep in en uit. Ontspan elke spier in je gezicht en let erop dat je niet fronst of je ogen toeknijpt. Adem uit en voel je wangen, mond en tong ontspannen. Laat de druk op je ogen los en laat je ogen rusten in je oogkassen.
Bont en blauw
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
De beste kleuren voor de slaapkamer
Gemiddeld bleken mensen die in een blauwe kamer slapen, 7 uur en 52 minuten te slapen. Andere favoriete kleuren voor een goede nachtrust zijn geel, groen, zilver en oranje. Dat kleur een enorme impact heeft op de individuele psyche en emoties, is vrij bekend.
Schijnt gedurende de nacht - door het openlaten van de gordijnen - meer licht naar binnen dan kan dit ritme verstoord worden en maakt je lichaam minder melatonine aan. Een tekort aan dit slaaphormoon zorgt er op ten duur weer voor dat je psychologische klachten, zoals een depressie kan ontwikkelen.
REM-slaap:
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Blauw licht uit beeldschermen van tablets en smartphones is slecht voor het vatten van de slaap. Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut.
Fase 2: lichte slaap
Zoals de naam al doet vermoeden, slaap je nog niet diep maar word je niet meer wakker van kleine geluiden. Deze slaapfase duurt iets minder dan een uur.
Uit recent onderzoek blijkt dat een blauwe slaapkamer het beste slaapt. De onderzoekers bestudeerden tweeduizend huizen om de invloed van de kleur op de kwaliteit van slaap te bestuderen. Mensen in een kamer met kalme kleuren, zoals blauw en groen bleken de beter te slapen.
Het zorgt voor warmte en sfeer
Een donkere kleur klinkt misschien eng, maar het is een echte sfeermaker. Een donkere muur zal je woonkamer direct meer warmte geven. Ook een grote ruimte voelt een stuk behaaglijker.
Daarom kiezen veel mensen automatisch rustige kleuren als basis voor de slaapkamer. Denk aan wit, beige, grijstinten en pasteltinten. Populaire accentkleuren zijn op dit moment grijs, wit en groen. Maar natuurlijk kun je ook gebruikmaken van blauwtinten, bruintinten en roze tinten.
Ga niet voor bruin, grijs en paars
Kleuren waar je beter je joker voor in kunt zetten, zijn grijs, bruin en paars. Heb je je slaapkamermuren in één van deze drie tinten geverfd, pak de kwast er dan maar bij.
Groen. Deelnemers, aan het onderzoek, die tijd doorbrachten in groene kamers, hadden een lager stressgehalte dan mensen die in een rode kamer hadden gezeten. Zeker groen behang in combinatie met beige of lichtgele ondertonen zouden het meest stressverlagend zijn.
Geel: Geel is de kleur van de zon, verwarmend, stimulerend en sprankelend. Geel straalt vrolijkheid en positieve sferen uit.
Groen is de kleur van de natuur. Uit onderzoeken is gebleken dat zachtgroene tinten rustgevend werken. Groen in je interieur draagt dus daadwerkelijk bij aan rust en harmonie.
Groen: natuur, jeugd en gezondheid
Eigenlijk heeft groen (bijna) alleen maar positieve betekenis in de psychologie van kleur. Het symboliseert groei, vernieuwing, natuur, jeugd, gezondheid, stabiliteit, creative intelligence en staat voor een evenwichtige en verjongde geest. Ook wordt het geassocieerd met zelfbehoud.
Het lichaam zou op die manier in het magnetische veld van de aarde liggen, waardoor de lichamelijke energie in harmonie is met de energie van de aarde. Daardoor zou u sneller en beter slapen en vooral 's morgens frisser ontwaken. Als u met het hoofd naar noorden wakker wordt, dan kijkt u ook meteen richting zon.
Samenvatting. Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Slapen op de grond kent immers ook zijn nadelen. Zo kan de grond je doorbloeding afklemmen, waardoor je een onrustige slaap tegemoet gaat. Bovendien zal je bij het opstaan geconfronteerd worden met verschrikkelijk stijve ledematen, wat je niet overkomt bij een goed bed.
MENS: Mensen slapen meestal liggend, uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat, ongeveer 50% van de mensen bij voorkeur op hun zij slapen, iets meer op de rechter dan op de linker zij. Ongeveer 40% op de rug en zo'n 10% op hun buik. Mensen kunnen uiteraard ook zittend en sommigen zelfs staand slapen.