Osteoporose is een progressieve ziekte met een stil verloop over vele jaren. Een eerste breuk is een belangrijke voorspeller van een volgende. Een gebrek aan diagnose en nabehandeling leidt vaak tot een fractuurcascade: een opeenvolging van fracturen kort na de eerste breuk.
Wat is de prognose? Osteoporose is een chronische aandoening die niet volledig te genezen valt. Met een passende leefstijl en medicijnen kunnen de botmassa en de botdichtheid wel verbeteren. Hierdoor wordt de kans op botbreuken, en de bijbehorende complicaties, kleiner.
Osteoporose kan heel vervelende gevolgen hebben. Een onbenullig ongelukje kan al een botbreuk veroorzaken. Jaarlijks breken 83.000 mensen boven de vijftig jaar een bot door de ziekte. Meestal gaat het hier om de heup, pols of onderarm.
Als u meer kans heeft om een bot te breken, krijgt u vitamine D en kalk (als u te weinig melkproducten gebruikt). Bij veel botontkalking of een ingezakte wervel krijgt u soms ook de medicijnen alendronaat of risedronaat. Bewegen, gezond eten en 15 tot 30 minuten per dag buiten in het daglicht zijn, blijven belangrijk.
Osteoporose is een chronische aandoening waarbij de sterkte van botten afneemt en het risico op breuken toeneemt.
Hoe ernstig is het? “Osteoporose is de oorzaak van het merendeel van de heupbreuken op oudere leeftijd. Indirect is het daarmee een dodelijke ziekte, want een kwart van de patiënten die een heup breken in Nederland, overlijdt binnen een jaar na de operatie aan de complicaties van de breuk.
Osteoporose (botontkalking) is een vorm van reuma waarbij uw botten brozer worden waardoor ze makkelijker breken. De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals osteoporose en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek.
Osteoporose is niet te genezen. Met voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, medicatie en voldoende zonlicht kun je de klachten wel verminderen. Fysiotherapie kan je helpen om beter te bewegen en de kans op vallen en dus een botbreuk kleiner te maken. Bij een breuk helpt fysiotherapie bij het herstel.
Suikers zijn wellicht de grootste veroorzaker van de toename van botontkalking op jonge leeftijd. Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren.
Als je je botten goed belast door beweging, gaat je lichaam vanzelf werken aan de verbetering van de botstructuur en de botmassa. Bewegen is een solide basis voor de behandeling van osteoporose en osteopenie. Daarom is bewegen ontzettend belangrijk voor het behoud van sterke botten.
Iemand met een reumatische aandoening heeft meer kans op het ontwikkelen van osteoporose. Dat is inmiddels wel aangetoond. De meeste medici zien echter artrose en osteoporose als twee verschillende problemen. Alleen de risicofactoren zijn hetzelfde.
Osteoporose heet ook wel botontkalking. Het is een aandoening waarbij de afbraak van bot sneller gaat dan de aanmaak. Er verdwijnt kalk uit de botten en de structuur van de botten verandert. De botten worden brozer en breken gemakkelijker.
De bisfosfonaten, alendroninezuur en risedroninezuur, worden veel toegepast. Hiervan is bewezen dat ze bijdragen aan het voorkomen van botbreuken. De kans op een wervelbreuk, een gebroken heup en andere botbreuken verminderen sterk. Deze medicatie is er als tablet of een drankje (beide 1x per week).
Pijnklachten. Ook pijnklachten in je rug (zonder direct aanwijsbare oorzaak) kunnen een signaal zijn dat je osteoporose hebt. Vooral als er sprake is van lage rugpijn, kan dit veroorzaakt worden door een gebroken ruggenwervel. Ook pijn in je buik (blaas- en darmklachten) kunnen een signaal zijn van een wervelbreuk.
Sporten waarbij je je eigen gewicht draagt en die dus je botten belasten, zijn zeer goed voor mensen met osteoporose; denk hierbij aan wandelen, fietsen, tennissen of tuinieren. Ook het trainen van conditie en spierkracht is bevorderlijk voor de lenigheid en de behendigheid.
Blauwe bessen: Een portie van 100 gram bevat 35 procent van je dagelijkse vitamine C-behoefte. Ze bevatten bovendien koper, zink, calcium en vitamine A.
De Universiteit van Genève in Zwitserland heeft nu ontdekt dat warmte de botgezondheid kan verbeteren. Dit effect is vastgesteld bij omgevingstemperaturen van 34 graden. Daarbij wordt de botsterkte verhoogd en het verlies aan botweefsel voorkomen.
Henk de Valk, arts voor natuurlijke geneeskunde: “Eet gevarieerd met vooral veel groente en fruit. Hierin zitten calcium (voor botopbouw) en stoffen die de botaanmaak stimuleren en de botafbraak verminderen. Tegelijk verbeteren groente en fruit de zuurgraad van lichaamsweefsels, wat ook goed is voor onze botten.
Er zijn een aantal risicofactoren die het krijgen van osteoporose of osteoporotische botbreuk vergroten: Leeftijd: hoe ouder, hoe groter het risico op osteoporose. Geslacht: ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen krijgen osteoporose. Een te snel werkende (bij)schildklier.
Gebruik geen alcohol of matig het gebruik ervan. Alcohol is niet goed voor je botten en verhoogt het risico op vallen, en dus ook de kans op een botbreuk.
Artrose (ook wel slijtage genoemd) is een veelvoorkomende aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten langzaam achteruit gaat en op den deur zelfs helemaal kan verdwijnen. Botontkalking (ook wel osteoporose genoemd) is het brozer worden van de botten.
Zoals benoemd ligt de oorzaak van osteoporose bij de veranderende structuur van de botten. Maar hoe komt het dat dit bij sommige mensen wel en bij anderen niet gebeurt? Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van osteoporose vergroten: Erfelijkheid.
20 microgram vitamine D extra is aanbevolen voor:
mensen die osteoporose hebben.
Bloedonderzoek. Aanvullend krijgt u een bloedonderzoek om na te gaan of er een speciale oorzaak van uw osteoporose is. Bij bloedonderzoek wordt het volgende bepaald: Ontstekingswaarden, nierfunctie, schildklierfunctie, het calcium- en albuminegehalte, vitamine D en indien nodig hormonen.