In principe zijn er in Nederland geen strafbare woorden. Ook voor spel- of taalfouten krijg je geen boete (tot opluchting van velen…). Het is wel zo dat je anderen niet mag beledigen, vooral als het gaat om mensen in een publieke functie, zoals buschauffeurs, de koning en de politie.
Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.
Volgens artikel 267 in het wetboek van strafrecht is het beledigen van een persoon strafbaar. Ook wanneer jij bijvoorbeeld een politieagent (ambtenaar) uitscheldt voor bijvoorbeeld 'sukkel' dan is dit strafbaar. Als de politieambtenaar dit beledigend vindt, zal hij je aanhouden.
Een gewone belediging levert bijvoorbeeld een geldboete van €150,- op. De maximale straf bedraagt een gevangenisstraf van 3 maanden of geldboete van de tweede categorie. Bij speciale vormen, zoals belediging van een ambtenaar in functie of majesteitsschennis, kan de straf een derde hoger uitvallen.
Belediging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'.
Laat de persoon direct op ferme toon weten dat hij of zij niet zo tegen je kan praten en dat je dit onbeleefd en respectloos vindt. Je kan die persoon ook negeren, al dan niet met de korte mededeling dat je weer bereid bent tot praten indien de ander zich normaal gedraagt.
Spugen is vies en niet netjes is ons geleerd door onze ouders, maar spugen kan strafrechtelijk behalve als belediging ook als een mishandeling worden opgevat.
Bij doen plegen is de pleger niet strafbaar, maar is de deelnemer volledig strafbaar. Van uitlokking is sprake als iemand een ander aanzet tot het plegen van een delict, waarbij die ander wel zelf verantwoordelijk is voor zijn daden. Het inhuren van een huurmoordenaar is een vorm van uitlokking.
“Mishandeling” duidt niet enkel op fysieke gewelddaden, zoals vrijwillige slagen en verwondingen, maar ook op morele mishandeling. Een “grove belediging” is iedere gedraging van de begunstigde die een beledigend of kwetsend karakter heeft en de morele integriteit, eer, aanzien en waardigheid van de schenker aantast.
Je hebt dan het strafbare feit belediging gepleegd. Dit heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken. Een agent mag jou dan ook aanhouden als hij/zij zich beledigd voelt. Het is natuurlijk nooit goed als je iemand uitscheldt.
Als je de eer of goede naam van een politieambtenaar aantast wordt de straf met een derde verhoogt naar 8 maanden of globaal 11.000 euro boete. Lees meer over beledigen Artikel 261 Wetboek van Strafrecht, beledigen van ambtenaren Artikel 267 Wetboek van Strafrecht en hoogte geldboetes in Nederland.
Het louter uitdagen, bijvoorbeeld als je samen aan het rode licht wacht, is al voldoende. Wie kan er gestraft worden? Niet alleen bestuurders kunnen voor straatracen gestraft worden, ook passagiers of iedereen die een bestuurder bevelen of raad kan geven en dus ook kan aanzetten tot de uitdaging, is strafbaar.
Een scheldwoord of scheldnaam (ook: schimpnaam) is een woord dat bedoeld is om iemand te beledigen of te krenken. Het valt onder de zogenaamde schuttingtaal, oftewel onbehoorlijk taalgebruik, een verwijzing naar onbehoorlijke teksten op schuttingen en muren.
“Elke opzettelijke belediging (kan) […] hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan.”
Schelden en slaan zijn vormen van geweld. Dat is schadelijk voor degene die wordt uitgescholden of geslagen, maar ook voor de mensen die toekijken. Geweld stopt niet vanzelf.
Poging tot uitlokking is strafbaar gesteld in art. 46a Sr: de 'poging om een ander door een der in art. 47, eerste lid onder 2e, vermelde middelen te bewegen om een misdrijf te begaan'.
Welke straffen zijn er? De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Een lokobject is een object dat door politieagenten, journalisten of burgers in de openbare ruimte wordt geplaatst met de bedoeling overtreders en misdadigers te betrappen. Dit gebeurt in Nederland passief, want het actief uitlokken van een overtreding is in Nederland verboden.
Iedere dreiging met geweld is strafbaar. Ook wanneer je gedwongen wordt iets te doen of juist niet te doen, zoals: “Als je je mond niet houdt, steek ik je huis in brand” of “Als je dit niet voor me doet, maak ik je af”, is er sprake van een strafbare bedreiging.
Lichamelijke mishandeling
Onder lichamelijke of fysieke kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen een kind, zoals slaan met de vlakke hand of een voorwerp, schoppen, bijten, knijpen, krabben, aan haren trekken of brandwonden toebrengen.
In zijn algemeen kan worden gezegd dat mishandeling het toebrengen van fysieke schade, verwondingen of pijn bij een ander is. Dat houdt in dat bijvoorbeeld het slaan of schoppen van een ander mishandeling oplevert. Opzettelijke benadeling van de gezondheid wordt gelijkgesteld met mishandeling.
Schelden wordt veelal geassocieerd met het uiten van sterke emoties. Want bij het schelden kan iemand een verhoogde hartslag krijgen of gaan zweten. De onderzoekers concludeerden dat vloeken de 'fight or flight'-modus, oftewel, vechten of vluchten, activeert.
Het kleineren van iemand anders zorgt ervoor dat je de ogen op jezelf gericht krijgt. Je krijgt daarmee dus aandacht. De functie van pesten is dus tweeledig. Door de ander klein te maken voorkom je dat de ander tot zijn recht komt en spring je er zelf beter uit.