Bij mensen die zowel een depressie als angststoornis hebben, helpt de combinatie van sint janskruid en valeriaan beter dan sint janskruid alleen. Valeriaan mag gebruikt worden naast cytostatica; de werking van deze medicijnen wordt niet beïnvloed door valeriaan.
Sint janskruid en valeriaan zijn beide kruiden, maar ze worden voor een andere toepassing gebruikt.
Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) is een kruid dat sinds eeuwen als natuurlijk medicijn wordt gebruikt bij angsten en lichte depressie en omwille van de antivirale, antibacteriële en ontstekingswerende eigenschappen (2,3).
Sint-janskruid heeft een antidepressieve werking. Net als de andere medicijnen tegen depressiviteit beïnvloedt sint-janskruid de lichaamseigen stoffen in de hersenen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.
Gebruik valeriaan niet in combinatie met andere sederende middelen zoals benzodiazepines, barbituraten of alcohol vanwege het risico van te sterke sedering. Wees voorzichtig met het combineren van valeriaan met voedingssupplementen met sederende effecten zoals 5-HTP, melatonine, SAMe, sint janskruid, salie en hop.
Niet doen. Valeriaan moet je niet innemen met andere sederende middelen. Sederende middelen zijn middelen die invloed hebben op het bewustzijn, omdat ze iemand in een staat van rust brengen. Dit kunnen chemische middelen zijn zoals benzodiazepines, alcohol, en voedingssupplementen zoals sint janskruid.
Recente studies wijzen omega 3-vetzuren (het vet dat in vis zit, vooral in vette soorten als zalm, haring en makreel) aan als een van de actiefste natuurlijk voorkomende middelen tegen depressie. Ze spelen een grote rol in de omzetting van tryptofaan naar serotonine.
Het kan vier tot zes weken duren voor u het positieve effect van sint-janskruid merkt. De eerste weken kunt u wel last krijgen van de bijwerkingen. Stop dan niet met het gebruik, meestal verminderen de bijwerkingen als u gewend bent geraakt aan het medicijn. Vaak verdwijnen ze zelfs.
Werking: binnen 30 min. Werkingsduur: 4 uur.
In de homeopathie passen behandelaars Hypericum perforatum toe als geneesmiddel bij aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, perifere zenuwen en huid. In China schrijven genezers het sint-janskruid voor bij acute hepatitis, puisten, abcessen, slangenbeten en appendicitis.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
Hypericine heeft een relatief lange halveringstijd en blijft meer dan 24 uur in de bloedstroom. Sint-janskruid remt, net als de conventionele antidepressiva, de neuronale heropname van lichaamseigen serotonine, noradrenaline en dopamine.
De wortel van de valeriaankruid wordt gebruikt als kruidenmiddel aangezien dit een rustgevende werking zou hebben zonder dat het concentratievermogen wordt aangetast. Er zijn aanwijzingen voor de effectiviteit van valeriaan, maar er is geen klinisch bewijs dat het middel echt werkt.
Waar is valeriaan thee goed voor? De bekendste werking van valeriaan is de slaapverwekkende werking. Valeriaan heeft een kalmerend effect op de hersenen. Het is een alternatieve behandeling voor angst, nervositeit en stress en wordt ook wel aangeraden bij slapeloosheid.
De meeste mensen verdragen dit kruidenmiddel goed. Maagdarmklachten kunnen voorkomen, zoals misselijkheid en buikpijn, en slaperigheid. Van valeriaan zijn verder geen bijwerkingen bekend.
Sint-janskruid wordt gebruikt om de stemming te verbeteren bij mensen met lichte tot matige depressieve klachten. Sommige medicijnen met sint-janskruid zijn bij de overheid geregistreerd als officieel geneesmiddel. Deze zijn sinds 2008 in de handel en zijn alleen in de apotheek verkrijgbaar zonder recept.
Oorspronkelijk was Sint-Janskruid thuis in Europa en in het Atlasgebied van Noord Afrika en aansluitend tot in Midden Azië. Nu is de soort een kosmopoliet, met andere woorden je vindt de soort vrijwel over de hele wereld.
Jacobskruiskruid en Sint-Janskruid hebben beiden een straal van gele bloempjes, Boerenwormkruid lijkt op Jacobskruiskruid maar heeft geen stralenkrans maar bolvormige bloemen.
Er zijn bepaalde kruiden die helpen om je rustiger te laten voelen. Een aantal hiervan zijn: lavendel, kamille, kava en citroenmelisse. Je kunt deze kruidengeneesmiddelen in vele vormen vinden, zoals etherische oliën, pillen of thee.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Valeriaan kan het effect van andere voedingssupplementen met analoge werking (bijvoorbeeld St. -Janskruid), alcohol, klassieke antidepressiva en slaap- en kalmeermiddelen versterken.
Een hoge dosis vitamine B6 kan mogelijk helpen tegen angst en depressie. Een onschuldig vitaminepilletje om je weer blij te voelen, het zou ideaal zijn. Zo ver is het nog niet helemaal. Maar onderzoek wijst wel uit dat zo'n 100 mg vitamine B6 per dag negatieve stemmingswisselingen kan helpen voorkomen.
Van een eenmalige overdosis valeriaan zijn geen verschijnselen bekend, maar het advies is om niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid te gebruiken. Mogelijk ontstaan klachten, zoals vermoeidheid, buikkrampen, benauwdheid en licht in het hoofd. Raadpleeg bij klachten door een overdosis valeriaan een arts of apotheker.
Het is inmiddels genoegzaam aangetoond dat bepaalde hypericumextracten in een dagdosis om en nabij 900 mg bij ambulante, licht tot matig depressieve patiënten antidepressief werkzaam zijn.
Hoeveel valeriaan mag je per dag is niet vastgelegd in een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wij raden aan tussen de 150 mg tot 600 mg per dag. En dit voor een volwassen personen.