In de ongeopende verpakking blijft kaviaar ongeveer een maand goed in de koelkast (tussen 0 en 4°C). Na opening kunt u de kaviaar nog 24 uur bewaren in de koelkast. Vries kaviaar nooit in, anders verliest deze zijn textuur.
Vanaf de productiedag is kaviaar tot 10 maanden houdbaar. Enkel de 10 gr potjes zijn 6 maanden houdbaar. Kaviaar is een product dat een natuurlijke rijping ondergaat, waardoor je nooit kaviaar zal krijgen vanaf de productiedag.
Om alle aroma's van kaviaar optimaal te ervaren, is het niet nodig om veel meer dan een stukje brood of een blini met een beetje echte boter of zure room te serveren. Perfect met een glaasje witte wijn of champagne. Gebruik steeds een parelmoeren, houten of plastic lepeltje.
Ideale temperatuur
Onze caviarologue® raadt aan om kaviaar te degusteren op een temperatuur van 8 à 9°C. De grootte van het blikje bepaalt hoe u de kaviaar het best serveert om hem op de juiste temperatuur te houden.
Hoe moet u pure kaviaar proeven? Om kaviaar zo puur mogelijk te proeven, drukt u een klein lepeltje kaviaar langzaam tegen uw gehemelte aan met uw tong. De balletjes 'ontploffen' als het ware in uw mond en zo krijgt u een ware smaakexplosie.
een ware kaviaarbeleving hoeft niet duur te zijn
Wij presenteren een niet van echt te onderscheiden Russische steur vriendelijke imitatie kaviaar al vanaf € 795,- per 1000 gram. Met 1 kilo kaviaar kunt u ruim 90 gasten in de watten leggen.
Gebruik absoluut geen metalen lepel, het metaal heeft namelijk direct invloed op de kaviaar, en kan de smaak teniet doen. Gebruik de lepel om de kaviaar uit het blik te scheppen, begin aan de rand van het blik en schep naar binnen toe, dit om het beschadigen van de kaviaar te voorkomen.
Almas is de duurste en meest exclusieve kaviaar ter wereld. De kaviaar wordt ook wel 'nec plus ultra' genoemd, wat betekent 'het beste van het allerbeste'. De Almas kaviaar is afkomstig van de Beluga, de grootste steur van alle soorten.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Kaviaar wordt echter in blik verkocht. Het zijn blikken van 20 gram tot 500 gram. Bij CAVIARPASSION.COM begint de prijs vanaf 35€ voor 20 gram Baeri Selection. De kaviaarprijzen veranderden zeer vaak in het begin van de jaren 2000, maar sinds 2010 zijn ze veel stabieler geworden.
1. Kaviaar is een zeer geconcentreerde bron van voedingsstoffen. Kaviaar zit boordevol vitaminen en mineralen (omega 3-vetzuren) en is rijk aan eiwitten. Een portie kaviaar bevat de dagelijkse behoefte voor een volwassene aan B12, maar ook vitamine A, E en B6, ijzer, magnesium en selenium.
Het is ongetwijfeld één van de meest luxe delicatesse die je kent; Kaviaar. Het is een populair doch zeldzaam product. Kaviaar heeft een licht zilte smaak, die door vele ook wordt bestempeld als nootachtig. Echter voelt het zacht en romig aan in de mond.
Hoeveelheden per persoon:
Voor 1 persoon: 20 of 30 gram. Voor 2 personen: 50 gram. Voor 4 personen: 100 of 125 gram. Voor 8 personen: 200 of 250 gram.
Iraanse kaviaar is bekend als "de beste ter wereld", en dankt dit aan de natuurlijke omgeving waar hij geoogst wordt: een exclusief en buitengewoon milieu : de waterkwaliteit van de Kaspische Zee, grenzend aan Iran, met een diepte tot 900 Meter en zeer zuiver. Het heeft de steur altijd naar deze contreien gelokt.
Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Hoewel sommigen kaviaar eten alsof het droog brood is en er zelfs eetwedstrijden bestaan, zit er een aardig prijskaartje aan. Dit doordat de steur niet alleen wordt overbevist, maar ook doordat de vis alles behalve jaarlijks eitjes legt.
Naast echte kaviaar bestaat er ook imitatiekaviaar. Dat zijn oranje of rode eitjes van bijvoorbeeld de zalm, forel, kabeljauw of de haring. Je vindt met name die van de zalm weleens in of op je sushi. Hoewel dat ook gewoon goedkope grijze lompviseitjes kunnen zijn, die oranje zijn gespoten.
Hoewel het onbevruchte eitjes zijn, vergelijkbaar met de eieren van een kip die worden geconsumeerd, behoort kaviaar toch niet toe tot de vegetarische gerechten. De steur moet namelijk gedood worden om de eitjes te bemachtigen.
Onze Premium Beluga kaviaar komt van de Huso Huso steur, ook wel bekend als de Beluga steur. Deze steur moet op zijn minst 20 jaar oud zijn mocht het een gemiddelde gewicht van tussen de 20 en 30 kg aan kaviaar produceren.
Lompviseitjes is een goedkoop alternatief voor kaviaar. De eitjes zijn lang houdbaar en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als garnering. De lompvis, ook wel snotolf genoemd, waar de eitjes uit worden gehaald, worden niet heel groot (volwassen vrouwtjes worden 30 cm).
Waar komt het zwarte goud vandaan? Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, zijn de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Het woord kaviaar komt van het Perzische woord woord خاگآور (Khag-avar). De steur leeft van nature in de Kaspische regio.
5,99 p/stuk.
De kaviaar is volgens hem een soort vergeten groente, een krokante erwt in de vorm van een traan, die enkel in het Baskenland gekweekt wordt.
Natuurlijke kaviaar
Veel mensen denken dat kaviaar zout of ziltig is, maar van nature is dat niet. Het zout wordt toegevoegd om de kaviaar te laten rijpen, maar ook om de houdbaarheid te verlengen.
Plastic fantastic
Een eitje werd vroeger altijd met een hoornen of parelmoeren lepeltje gegeten, omdat het smaakneutraal was. Tegenwoordig is er plastic voor in de plaats gekomen. RVS is ook geschikt, maar plastic heeft als voordeel dat het eitje niet zo snel afkoelt als bij metaal.