Lopen en rennen zijn beide uitstekende vormen van cardiovasculaire oefening. Geen van beide is noodzakelijkerwijs “beter” dan de ander. De keuze die het beste bij u past, hangt helemaal af van uw fitness- en gezondheidsdoelen. Als u meer calorieën wilt verbranden of snel wilt afvallen, is hardlopen een betere keuze.
Wandelen is minder belastend voor je lichaam, waardoor je minder risico loopt op blessures. Vooral je knieën, heupen en IT-band worden minder zwaar belast. Bij hardlopen moet je lichaam de schok van elke pas opvangen, wat belastend is voor je botten en gewrichten. Bij wandelen is dat een stuk minder.
Zoals je waarschijnlijk zelf al had bedacht, verbrand je met hardlopen meer calorieën dan met wandelen. Hardlopen is intensiever dan wandelen waardoor je dus ook meer calorieën gaat verbranden. Zeker iets om rekening mee te houden als afvallen je doel is. Lees ook: Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?
Met hardlopen verbrand je duidelijk meer calorieën dan met wandelen. Althans per uur. Veel mensen zien hardlopen als de heilige graal om calorieën te verbranden, maar als je niet in staat bent om dit langer dan 30 minuten vol te houden schiet je er niet veel mee op.
Wandelaars verbranden in dezelfde tijd duidelijk minder calorieën dan hardlopers. Een uurtje wandelen à 5 km per uur verbrandt ongeveer 300 kilocalorieën. Met mijn hardlooptempo, joggen is een beter woord, van 8 kilometer per uur is dat rond de 600 kilocalorieën.
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Hardlopen kent een hoger blessurerisico dan andere duursporten. Hartlopen is belastend omdat het gehele lichaam gedragen wordt en het tegelijkertijd een herhalende eenzijdige belasting is. De belangrijkste oorzaken van blessures zijn, onvoldoende herstel en rust en een gebrek aan loop specifieke belastbaarheid.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
10.000 stappen per dag staat gelijk aan het lopen van 7 à 8 kilometer. Als je 5 kilometer per uur wandelt, dan ben je ongeveer 1,5 uur bezig om de 10.000 stappen te halen. En dat betekent doorstappen. Maar die stappen hoef je natuurlijk niet achter elkaar te zetten, maak gewoon gedurende de dag meters!
Het is vooral het totaal dat van belang is. Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week. Dit betekent dat twee stevige wandelingen van 10 minuten per dag kunnen voldoende zijn.
Advies Gezondheidsraad
De combinatie van 5.000 stappen en 30 minuten matig intensief bewegen past goed bij het advies van de Gezondheidsraad. Dit advies luidt: beweeg elke week 150 minuten matig intensief en doe 2 keer per week oefeningen die je spieren en botten versterken.
Cardio voor de gezondheid van je hart
Of je nu gaat fietsen of hardlopen, je doet aan cardio. Elke oefening die je hartslag verhoogt en je bloed sneller laat pompen is cardiotraining.
Veel gestelde vragen over afvallen met hardlopen
Met een hardloopsessie van een half uur verbrand je gegarandeerd tussen de 200 en 500 calorieën. Afvallen vereist dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, en hardlopen kan daarbij helpen.
Wandelen zou beter zijn dan lopen om calorieën te verbranden. Als je flink doorstapt, activeer je alles spieren in je lichaam, zonder dat je het te zwaar belast. Je hartslag zal ook niet zo hoog stijgen als bij het lopen en om vetten te verbranden, train je beter niet in hoge hartslagen.
Twee tot drie keer per week lopen is beter voor uw lichaam, het bouwt spieren op en verbetert uw cardiovasculaire gezondheid. Volgens de Amerikaanse Raad voor Sport is 3 keer 20-30 minuten lopen ideaal. Na het lopen eindigt u best met goede stretchoefeningen.
Hardlopen, joggen en stevig wandelen blijken beter tegen buikvet dan krachttraining, zo blijkt uit een onderzoek. Vooral het buikvet dat zich diep in het lichaam bevindt, verdwijnt er door.
Wist je dat je tijdens het squatten, hardlopen en opdrukken ook jouw buikspieren aanspant? Om een sixpack te krijgen kan je meer dan alleen core trainingen doen. Juist de combinatie van normale trainingen zoals voetbal, zwemmen of fietsen met specifieke core trainingen zorgen ervoor dat jij snel resultaat krijgt.
Wil je een strakke buik of een sixpack, dan heb je niet genoeg aan alleen krachttraining of hardlopen. Ook het vet rondom de buik moet verminderen. Overtollig vet raak je kwijt door gezond te eten, maar ook met beweging. Laat hardlopen nou een ideale sport zijn om extra vet te verbranden.
Wandelen activeert de grote spieren in je lichaam, zoals je rug- en beenspieren. Daardoor gaat je lichaam flink aan het werk. En hard werken, betekent calorieën verbranden! Hoeveel calorieën je precies tijdens een wandeling verbrandt, hangt af van het wandeltempo en je lichaamsgewicht.
Wanneer je constant loopt, wat evenveel wil zeggen als elke dag lopen zonder rustdagen in te lassen, gaan je spieren het moeilijker hebben om zich vlot te herstellen. Je zal sneller last krijgen van blessures en vermoeidheid tijdens het lopen, waardoor je sneller geneigd zal zijn om op te geven.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Wie op de bank blijft hangen en nooit hardloopt of sport, kan dichtslibben en hart-en vaatziekten krijgen. Te fanatiek hardlopen verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten, terwijl matig joggen dus zorgt dat iemand minder kans heeft op hart- en vaatziekten.
Ja, hardlopen is goed om je beenspieren te trainen. Tijdens het hardlopen gebruik je je heupspieren, je bilspieren, je bovenbeenspieren, je kuitspieren, enzovoorts. Na elke trainingssessie wordt je lichaam dus gestimuleerd om meer spiermassa te kweken.
Uit onderzoek is gebleken dat vooral het totale energieverbruik vanuit de (dagelijkse) lichamelijke inspanningen, zoals bijvoorbeeld hardlopen, bepalend is voor de kans op hart- en vaatziekten. Hoe hoger het totale energieverbruik hoe kleiner het risico.