Bijna altijd ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. Er is geen medicijn of behandeling om het HPV-virus op te ruimen. Het duurt meestal 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Als het niet lukt om het virus op te ruimen, blijft het virus lang aanwezig.
Wat als het HPV-virus niet weggaat? 'In principe kun je niks tegen HPV doen, want meestal ruimt jouw lichaam zelf het virus weer op', zegt Esajas. Wel kun je jouw lichaam een handje helpen. Zo komt baarmoederhalskanker bijvoorbeeld vaker voor bij mensen die roken.
Soms ruimt je lichaam een HPV-infectie niet op. Het virus blijft langer in de cellen zitten. En kan de cellen dan veranderen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf.
Wanneer ons afweersysteem de infectie niet kan genezen, zal het virus zich langzaam aan in bepaalde cellen vestigen. Een dergelijke chronische infectie kan leiden tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals (dysplasie) en op lange termijn overgaan in baarmoederhalskanker.
Positief: je hebt HPV. Dit is niet erg, je hoeft niets te doen. HPV geeft meestal geen klachten en gaat vaak vanzelf over.
Het virus is erg besmettelijk en kan door elk seksueel contact worden overgedragen. Een condoom beschermt dus niet voldoende. Een besmetting met HPV wordt meestal binnen twee jaar door je lichaam opgeruimd. Soms kan het langer duren en in die tijd al wel effect hebben.
Het duurt namelijk ongeveer 2 jaar voordat uw lichaam het virus opruimt. Een HPV-infectie is meestal niet erg. Vaak ruimt het lichaam het virus zelf weer op. 80% van de mannen en vrouwen raken in hun leven wel eens besmet met HPV.
De HPV-virussen worden erg vaak overwonnen door het immuunsysteem. De infectie verdwijnt in dat geval na ongeveer 1 jaar vanzelf zonder dat ze ooit werd opgemerkt. In sommige gevallen kunnen de virussen inactief in het lichaam aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken.
HPV: humaan papilloma virus
Dit virus kan tijdens seksueel contact worden overgebracht. Meestal ruimt het afweersysteem van de mens dit soort virussen op. Soms blijft het virus langdurig aanwezig. Dan kunnen veranderingen in de cellen van de baarmoederhals uiteindelijk leiden tot baarmoederhalskanker.
De onrustige cellen door HPV kunnen weer terugkomen na de behandeling. Dit gebeurt bij ongeveer 35 van de 100 vrouwen. Daarom komt u na de behandeling 2 keer per jaar op controle bij de gynaecoloog.
Vitamine A, E, B-complex en de mineralen selenium en zink zijn in het specifiek belangrijk in de bestrijding van HPV. Vitamine A en E lijken veelbelovende effecten te hebben op terugbrengen van CIN afwijkingen.
De infectie blijft dan sluimerend aanwezig. Een signaal dat er sprake is van een HPV-infectie, zijn wratjes op de schaamlippen of penis. Deze zijn met een plaatselijke behandeling te verhelpen. Een HPV-infectie van de baarmoederhals kan na verloop van tijd zorgen voor afwijkende cellen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de ziekmakende stammen vaker voorkomen bij vrouwen met een verstoorde vaginale flora, waarin te weinig lactobacillen aanwezig zijn. Zo worden microbiomen die gedomineerd worden door lactobacillus crispatus geassocieerd met een betere bescherming tegen HPV infecties.
"Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan. Het virus is echt heel normaal. Ook als je je hele leven slechts één seksuele partner hebt, kun je het van die partner krijgen." In de meeste gevallen is het niet ernstig als je het krijgt (zie vraag 4).
Onrustige cellen zijn cellen die er anders uitzien dan normale cellen. Ze kunnen ontstaan door een infectie, bijvoorbeeld met HPV. Vaak ruimt het lichaam onrustige cellen vanzelf weer op. Onrustige cellen kunnen steeds meer gaan afwijken van normale cellen.
Ook door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten, daarom kan iemand met HPV zonder dat de persoon het weet iemand anders gemakkelijk besmetten. Een condoom beschermt niet volledig.
In de meeste gevallen ruimt het lichaam HPV zelf op. Soms kan het tot ziekte leiden, waaronder verschillende soorten kanker of aandoeningen1. In Nederland krijgen ruim 1000 vrouwen en 300 mannen per jaar kanker door HPV. Hiervan overlijden elk jaar 450 vrouwen en 150 mannen1.
Er bestaat geen behandeling tegen HPV. Je afweersysteem moet het virus zelf opruimen, net zoals dat gebeurt met een verkoudheidsvirus.
Ieder jaar krijgen naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Het HPV-vaccin beschermt je tegen 6 soorten kanker. Namelijk baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf én anderen tegen HPV.
Verwekker: Humaan papillomavirus. Incubatietijd: 2-3 jaar tot een hooggradige CIN-laesie, 12-15 jaar naar een cervixcarcinoom. Besmettelijke periode: Hangt samen met de periode waarin de infectie productief is (virusuitscheiding).
Meestal merk je niks van HPV. Soms krijg je wel klachten. Klachten die je kunt hebben: Wratten op je piemel, vagina of kont (anus).
Enkele HPV types staan bekend als “hoog risico” types omdat infecties met deze types het meest worden aangetroffen bij een maligniteit. Zo behoren de types 16 en 18 tot “hoog risico” types, die geassocieerd zijn met baarmoederhalskanker.
Behandeling bij hiv
Je kunt niet genezen van hiv. Je kunt wel medicijnen krijgen die het virus remmen (hiv-remmers). Er zijn nog geen medicijnen die het virus kunnen doden. Als je hiv-remmers slikt, zit er steeds minder virus in je bloed.
Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. En bijna altijd ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. Soms lukt dat niet. Het virus blijft dan langdurig aanwezig en baarmoederhalskanker kan ontstaan.