Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid. Verlies van controle op het leven en de problemen in je leven.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
De klachten bij een burn-out
Je hebt 3 of meer spanningsklachten, zoals: Lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel. Geestelijke moeheid: moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden. Prikkelbaar zijn.
Ontspannen doet ieder op zijn eigen manier. Kies de ontspanning die bij u past. Bijvoorbeeld muziek luisteren, een boek lezen, of wandelen. Ook ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness kunnen helpen om te ontspannen en spanningsklachten verminderen.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Als je vermoedt dat je een burn-out hebt, kun je het beste eerst naar de huisarts gaan voor een definitieve diagnose. Veel symptomen van een burn-out, zoals de extreme vermoeidheid, kunnen ook andere medische oorzaken hebben en de huisarts kan deze voor je uitsluiten door bij voorbeeld bloedonderzoek te doen.
Burn-out kan zich in zowel fysieke als emotionele symptomen uiten. Velen worden daarvan beschreven in de 12 fasen van burn-out. Lichamelijk moe en uitgeput, hoofdpijn of andere ziekten en niet kunnen eten of slapen zijn typische symptomen zijn van een burn-out.
In principe kan iedereen een burn-out krijgen. De mensen met dit probleem zijn echter vaak getalenteerd, enthousiast en gemotiveerd. Jouw meest betrokken, geëngageerde en hardwerkende mensen lopen dus het grootste risico op een burn-out.
De duur van burn-out herstel
Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Verschijnselen. Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Denk bijvoorbeeld aan: hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, maagklachten, bloeddruk, pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid en benauwdheid (hyperventilatie). Je voelt je gespannen en onrustig en kan jouw werk en andere verplichtingen niet meer aan. Je bent snel geïrriteerd, prikkelbaar of boos.
Het verschil is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.
De burn-out leidt tot verandering van de eetlust, waardoor de lichamelijke gezondheid verder afneemt. Je hebt moeite om je aandacht erbij te houden en je te concentreren. Dit leidt tot problemen op het werk, thuis en in jouw sociale omgeving. Door stress voel jij je lichamelijk meer vermoeid.
De duur van een burn-out hangt af van hoe lang je bent doorgelopen met je klachten en hoe snel je door de verschillende burn-out fases heen gaat. Bij de één duurt een burn-out zes maanden en de ander kan er twee jaar last van hebben. Acceptatie is hierin belangrijk.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
In bovenstaande grafiek is het aantal werknemers met burn-outklachten naar leeftijd en opleidingsniveau weergegeven. Burn-outklachten komen het minst voor bij werknemers jonger dan 25 jaar. Het meest komen de klachten voor bij werknemers ouder dan 25 jaar met een hoog opleidingsniveau.
De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.
Begin dan eerst met hulp op afstand. 113 is dag en nacht bereikbaar via 113 en gratis via 0800-0113. Praat of chat vertrouwelijk met een hulpverlener. Dit kan anoniem.
Het gevolg van het langdurig negeren van de signalen is uiteindelijk totale uitputting en vermoeidheid, die vaak gepaard gaat met een groot aantal lichamelijke klachten (zoals hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen en hoofdpijn).
Als je na een burn-out weer aan de slag wil, kun je dat beter niet meteen volledig doen. Je werk moet je echt weer opbouwen, om te zorgen dat je jezelf niet meteen weer uitput. Meestal bedenkt je bedrijfsarts een stappenplan om weer te gaan werken.
“Een burn-out kan je niet faken”
Voor eens en voor altijd: voor mensen met een burn-out is het net heel belangrijk om juist die dingen te doen waaruit ze energie halen om het herstel te starten. En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken.
Laat merken dat je naaste bij jou terecht kan en zorg voor een open gesprek. Maar wat zeg je tegen iemand met een burn-out? Belangrijk is dat je voorzichtig bent met adviezen en tips. En wees open; geef het aan als je niet goed weet wat je kunt zeggen, maar dat je wel graag de ruimte wil bieden voor een gesprek.
Hoofdpijn bij je achterhoofd of gevoeligheid rond je nekspieren of schouderspieren. Spanningshoofdpijn is vervelend en belemmert je dagelijks functioneren. Chronische hoofdpijn en een burn-out staan op de uitkijk. Genoeg redenen om te ontdekken hoe je spanningshoofdpijn vermindert.