Lage lonen en lange werktijden blijken een belangrijke rol te spelen bij de beslissing van ouders om hun kinderen van school te halen en uit werken te sturen. Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie.
Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.
61 Procent denkt na over kinderarbeid bij het kopen van kleding, gevolgd door chocolade (46 procent) en koffie (38 procent). Consumenten letten het minst op kinderarbeid bij de aanschaf van mobiele telefoons (28 procent).
Honderdduizenden Oeigoeren zitten vast in 'heropvoedingskampen' en komen terecht op katoenplantages en -spinnerijen. En deze dwangarbeid wordt ingezet voor grote merken als Adidas, Tommy Hilfiger en Zara, en zelfs Patagonia.
Zowel C&A als Primark zijn klant bij het bedrijf, maar beide fashion retailers stellen nooit aanwijzingen te hebben gevonden voor kinderarbeid.
Wij geloven in een duurzame samenwerking.
Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen. We bezoeken onze fabrieken regelmatig om de productieketen te controleren.
We hanteren een zerotolerance-aanpak voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2020 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
C&A heeft een deel van de productie van spijkerbroeken teruggehaald uit lagelonenlanden in Azië. De broeken worden net over de grens bij Venlo in een deels gerobotiseerde fabriek gemaakt. Het is volgens het Nederlands-Duitse bedrijf het begin van het terughalen van kledingproductie naar Europa.
Daarbij halen ze via hetzelfde onderzoek nét geen voldoende voor allerlei regels als het gebruik van biologisch katoen, de arbeidsomstandigheden, kinderarbeid, het gebruik van zandstralen, uitbannen van giftige stoffen en het beperken van de CO2-emissies.
Kleding van onder andere Nike en Tommy Hilfiger wordt nog steeds gemaakt door Oeigoerse dwangarbeiders. De Nederlandse bedrijven C&A, Tommy Hilfiger, Nike en Calvin Klein importeren en verkopen nog altijd kleding die gemaakt is door dwangarbeiders in Chinese concentratiekampen.
Kinderarbeid wordt absoluut niet getolereerd in de gehele toeleveringsketen van Primark; dit is onaanvaardbaar. Dit staat duidelijk omschreven in de Gedragscode van Primark, die is gebaseerd op de normen van het Ethical Trading Initiative (ETI) en de International Labour Organisation (ILO).
Ze werken vooral in steengroeven en in de kledingindustrie. Turkije: In Turkije werken bijna 900.000 kinderen, dit is bijna 6% van het totaal aantal kinderen tussen de 6 en 17 jaar in het land. Daarnaast werken veel Syrische kinderen die gevlucht zijn naar Turkije op de katoenvelden en in kleine winkels.
In kledingfabrieken en weverijen in hoog risicolanden als India, Bangladesh, China, Thailand, Pakistan en Turkije gaat het niet altijd direct over kinderarbeid, maar worden kinderen toch geraakt.
Nederlandse kledingmerken als C&A, Coolcat, G-Star, MEXX en Scotch & Soda liggen onder vuur in verband met de arbeidsomstandigheden van textielarbeiders in India, waar ze hun kleding laten maken. Geen enkele fabrieksarbeider verdient een leefbaar loon.
WE WERKEN AAN EEN CIRCULAIR ECONOMISCH MODEL WAARBIJ WE DE LEVENSDUUR VAN ONZE PRODUCTEN KUNNEN VERLENGEN VIA REPARATIEPROGRAMMA'S, WEDERVERKOOP EN DONATIE VAN GEBRUIKTE KLEDING. HET NAKOMEN VAN ONZE DUURZAAMHEIDSBELOFTES IS EEN UITDAGING DIE WE NIET ALLEEN KUNNEN AANPAKKEN.
Een onderzoek heeft aangetoond dat er kinderarbeid plaatsvindt in de productieketen van Nike. In de jaren die volgen komen er af en toe berichten aan het licht van mensenrechtenproblematiek in de kledingketen.
Onze duurzaamheidsonderzoekers over Adidas
Dat bleek onder meer uit een verbod op kinderarbeid, dwangarbeid en discriminatie in fabrieken op Chinese -, Vietnamese en Indonesische bodem. In 2021 liet Adidas zien dat het dit beleid ook in de praktijk uitoefent.
In Azië, en met name India, komt kinderarbeid het meeste voor. In veel landen in Afrika werkt bijna een derde van de kinderen (Unicef, 2019). De meeste kindarbeiders, 112 miljoen, werken in de landbouw.
C&A is na zes generaties nog steeds familiebezit en blijft zich aanpassen en innoveren, net zoals het deed toen de broers Clemens en August Brenninkmeijer (de C en A in de naam van het bedrijf) in 1841 hun naam vestigden.
C&A is eigendom van de in Zug (Zwitserland) gevestigde Cofra Holding AG. Deze Zwitserse holdingmaatschappij is eigendom van de Nederlandse familie Brenninkmeijer.
Toegenomen gebruik van duurzamer katoen, van 53% in 2016 naar 96% in 2020 – de retailer heeft bijna de doelstelling van 100% bereikt. In 2020 gebruikte C&A 68% meer duurzame grondstoffen, waarmee het haar doel niet alleen bereikte, maar met 1% overschreed.
We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid.
Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.
AMSTERDAM - Kleding van Hennes & Mauritz wordt gemaakt van katoen die is geplukt door onderbetaalde kinderen uit Oezbekistan. Die beschuldiging komt van het Zweedse actualiteitenprogramma Agenda. H&M zou kleding betrekken van Aziatische leveranciers die katoen kopen in Oezbekistan.