Op 9 oktober 1676 deed de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) een baanbrekende ontdekking. Jarenlang maakte hij al primitieve microscopen, en nu was hij de eerste die met eigen ogen een menigte 'kleine diertjes' zag, die bacteriën werden genoemd.
In 1905 won Koch de Nobelprijs 'in Physiology or Medicine'. Nadat Koch de tuberculosebacterie had ontdekt, zocht hij naar een methode om de ziekte te kunnen stoppen. Hij ontwikkelde een preparaat van culturen van tuberculosebacteriën, die hij de naam 'tuberculine' gaf.
Louis Pasteur (1822-1895) – Uitvinder van de pasteurisatie. De Franse chemicus Louis Pasteur wordt beschouwd als de grondlegger van de biochemie en de bacteriologie. Hij ontdekte in de negentiende eeuw dat gistingsprocessen worden veroorzaakt door micro-organismen en ontwikkelde de techniek van het pasteuriseren.
Van Leeuwenhoek had een mateloze interesse in de microwereld. Gedurende zijn lange leven legde hij van alles onder zijn microscoop, en gek genoeg schrok hij niet van wat hij allemaal aantrof. In stilstaand water en in tandplak ontdekte hij kleine wezentjes, die wij later bacteriën zijn gaan noemen.
Louis Pasteur (Dole, 27 december 1822 – Saint-Cloud, 28 september 1895) was een Franse scheikundige en bioloog, vooral bekend vanwege de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en door zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid.
Rauwe melk pasteuriseren houdt in dat de melk verhit wordt tot 72 graden Celsius. Hierdoor krimpt het aantal ziekmakende bacteriën aanzienlijk en wordt de melk ook langer houdbaar. De rauwe melk wordt dan gepasteuriseerde melk. De melk die je in de supermarkt koopt is ook gepasteuriseerd.
Pasteurisatie is vernoemd naar de uitvinder van het proces, Louis Pasteur (1822 - 1895). Pasteuriseren is een proces waarbij water en voedsel een korte tijd verhit worden om schadelijke microben te doden.
Van Leeuwenhoek was laken- en zijdehandelaar, en later gemeenteambtenaar te Delft. Hij ontwikkelde zich als bioloog en een superieur microscopist. Met grote bekwaamheid vervaardigde hij zijn eigen microscopen. Uiteindelijk bezat hij er 527, met vergrotingen van 40 tot 270 maal.
Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723) – Grondlegger van de microbiologie. De Nederlander Antoni van Leeuwenhoek werd wereldberoemd met zijn microscopen en wordt beschouwd als de grondlegger van de microbiologie.
Van Leeuwenhoek is vooral bekend door zijn zelf gefabriceerde microscoop en zijn pionierswerk voor de celbiologie en de microbiologie. Vanaf 1674 deed hij vele ontdekkingen die bekend werden door zijn correspondentie met de Royal Society in Londen.
m. (-s), werktuig waarin een vloeistof (b.v. melk) verhit wordt tot een temperatuur beneden het kookpunt met het doel de aanwezige micro-organismen zoveel mogelijk te doden; genoemd naar de Franse geleerde L.
In 1891 kreeg de Japanse chemicus Jokichi Takamine het octrooi op een fermentatiemethode, waarbij uit Aspergillus oryzae amylase werd geïsoleerd. Deze fermentatiemethode wordt tot op de dag van vandaag toegepast bij de bereiding van bepaalde enzymen.
Rabiës begint met griepachtige verschijnselen zoals koorts. Vervolgens kunnen er spierkrampen, stuipen en/of verlammingsverschijnselen optreden. Uiteindelijk treden er slik- en ademhalingsproblemen en soms watervrees op. Rabiës is een zeer ernstige ziekte die vrijwel altijd tot de dood leidt.
Herman Huibert Koch (Arnhem, 5 september 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver.
In zijn nieuwe roman Finse Dagen neemt Herman Koch zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en schrijft over rouw en volwassen worden.
We ontmoeten Koch, die in 2009 wereldberoemd werd met de bestseller Het Diner, in zijn gemoedelijke buitenhuis in Zeeland. Hier verblijft hij met vrouw en zoon als zijn woonplaats Amsterdam te druk wordt. Hij houdt van mijmeren met uitzicht op de polders.
UTRECHT – Staatssecretaris Sander Dekker heeft op 15 april de prestigieuze Leeuwenhoek Medaille 2015 uitgereikt aan dr. John Craig Venter voor diens grote bijdragen aan de microbiologie. De Amerikaanse moleculair bioloog was de eerste die het volledige DNA-profiel van een bacterie in kaart wist te brengen.
Het Antoni van Leeuwenhoek is opgericht in 1913 als Nederlands Kanker Instituut en combineert al meer dan 100 jaar de zorg voor kankerpatiënten met wetenschappelijk onderzoek.
Microbioloog Jill Banfield krijgt als eerste vrouw ooit de Van Leeuwenhoek-medaille. De Amerikaanse krijgt de onderscheiding voor haar onderzoek naar bacteriën en andere micro-organismen. 'Met haar genetische technieken heeft zij de microbiologie echt naar een hoger plan getild. '
De Nederlander Cornelis Drebbel, hofuitvinder van de Engelse koning Jacobus I, bezat één van de eerste microscopen waarin zo'n combinatie van lenzen vóórkwam. Drebbel wordt daarom ook wel eens genoemd als de uitvinder van de microscoop.
Van Leeuwenhoek was geen wetenschapper. Hij had geen wetenschappelijke opleiding genoten en werkte onder meer als zijdehandelaar en gemeenteambtenaar. En juist hij – een bevlogen amateur-onderzoeker – deed deze grootse ontdekkingen. Hij schreef er brieven over en stuurde deze naar de medicus Reinier de Graaf.
Een microscoop heeft twee vaste lenzen die los in een buis zitten. De eerste lens vergroot het beeld en de tweede lens vergroot het nog verder. Onder de twee vaste lenzen zitten nog eens drie lenzen die je om en om kunt gebruiken. De kleinste lens vergroot vier keer, de middelste tien keer en de grootste veertig keer.
Om eieren goed te pasteuriseren moeten ze tenminste 5 minuten door en door -dus tot in de kern- warmer dan 55ºC zijn. Bij eieren uit de koelkast duurt het langer voor ze op temperatuur zijn dan bij eieren die al op kamertemperatuur zijn.
Melk uit de winkel is gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Lang houdbare melk is te koop onder de naam 'gesteriliseerde melk' of 'UHT-melk' en staat buiten het koelvak. Bij kaas is op het etiket te zien of het gaat om rauwe melk ("au lait cru") of gepasteuriseerde melk.
Bij pasteuriseren wordt het product gedurende een korte tijd (15 tot 30 s) verhit bij temperaturen tussen 65°C en 95°C, waarna gekoeld wordt tot kamertemperatuur. Bacteriën worden op die manier onschadelijk gemaakt, maar sporen worden niet vernietigd.