1 á 2 maal daags aanbrengen op de huid. Bij geïrriteerde huid goed inmasseren. Kan zo nodig worden afgedekt met een pleister of een verbandgaasje.
Vetramil wondzalf op basis van honing en etherische oliën
De enzymen in de honing produceren in een vochtige wond kleine hoeveelheden waterstofperoxide, waardoor de wond binnen enkele dagen schoon en bacterievrij wordt. De honing versnelt de wondheling en heelt de beschadigde huid.
Hoe gebruik je honingzalf? Wil jij de wond van je hond zelf behandelen met honingzalf, dan kun je dat als volgt doen: Maak het wondje schoon met water en droog de aangedane plek af met een gaasje. Breng de zalf ruim aan op de wond, doe dit elke dag.
Wonden behandelen met honingzalf
Is de wonde groot of bevat de wonde veel wondvocht dan is het aangeraden om een geïmpregneerd gaas of verband met honing te gebruiken. En niet te vergeten, ook de wondjes bij je huisdieren kan je behandelen met honingzalf.
De beste medicinale honingzalven: een overzicht
Wel kan ik zeggen dat het meeste onderzoek gedaan naar Medihoney® en (in mindere mate) naar Revamil®.
Wat doet honing in de wond? Honing bevat veel suikers, onder meer glucose en fructose. De suikers houden de honing in de wond vochtig door wondvocht aan te trekken. De zuigkracht van de honing is zo sterk dat ook het vocht uit de aanwezige bacteriën wordt onttrokken waardoor zij verschrompelen en dood gaan.
Reinig de huid indien nodig met water, droogdeppen met een schone tissue. 1 á 2 maal daags aanbrengen op de huid. Bij geïrriteerde huid goed inmasseren. Kan zo nodig worden afgedekt met een pleister of een verbandgaasje.
Anti-inflammatoire werking
In chronische wonden komt de wond niet tot rust en blijft de ontstekingsreactie voortduren. In de wond worden voortdurend zuurstofradicalen geproduceerd. Honing bevat antioxidanten zoals flavonoïden en polyfenolen die de zuurstofradicalen wegvangen, zodat de wond tot rust kan komen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
De honing versnelt het helingsproces van de wond en bevordert het herstel van de geïrriteerde of beschadigde huid. Ook bevat de zalf etherische oliën die antibacteriële en schimmelremmende eigenschappen hebben.
Een wond moet snel genezen als het dier er echt niet aan kan zitten. Als de genezing niet vordert binnen 3 dagen ondanks dat het dier er niet aan kan zitten, dan is er doorgaans meer aan de hand (infectie, er zit nog iets in de wond, parasieten). Ga naar de dierenarts en wacht niet langer af.
Jeuk hond verzachten
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.
De antibacteriële eigenschappen van honing helpen je huid in de strijd tegen puistjes, eczeem en andere huidproblemen. Doordat honing water aantrekt, is het een geweldig hydraterend middel. De droge huid wordt gevoed en de jeuk op droge plekken verdwijnt.
De antibacteriële effecten van honing zijn zowel fysisch als chemisch. Honing heeft een zeer hoge osmotische druk en trekt water aan van andere bronnen zoals weefsels en bacteriën. Wanneer het water uit de bacterie getrokken wordt, doodt het hem.
Breng regelmatig Hansaplast wondhelende zalf aan totdat de wond volledig genezen is. Breng een tot twee keer per dag voorzichtig een dun laagje wondzalf aan. Zorg ervoor dat de opening van de tube niet met de wond in contact komt. Regelmatig herhalen totdat de wond volledig genezen is.
Gebruik Bepanthen Wondgel op kleine wonden zoals: snijwonden, schaafwonden, huidkloven en brandwonden. Ook te gebruiken bij verbranding door de zon. Reinig de te behandelen zone en breng daarna een dunne laag Bepanthen Wondgel aan op de wond zonder die aan te raken met de tube.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op. En tot slot, volg de adviezen op, wees therapietrouw.
Als er een beschermende korst op de wond zit, kun je deze soepel houden door een vette, helende crème of zalf op de schaafwond te smeren. Smeer geen crème of zalf op een open schaafwond. Bij diepere schaafwonden en bij schaafwonden waar nog wondvocht of bloed uitkomt, is het aan te raden de deze af te dekken.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing.
Ook kan worden bekeken of een bepaalde honingsoort een betere antibacteriële werking heeft dan een andere honingsoort. Dit wordt bekeken door middel van de remcirkel. De verwachting is dat de medische honing een betere antibacteriële werking heeft dan supermarkthoning, imkerhoning en Manukahoning.
Dat honing de eigenschap heeft om bacteriën te doden, was al eeuwenlang bekend. De hoge suikerconcentratie in honing (ongeveer 80 procent) speelt een rol. Sommige bacteriesoorten kunnen daar niet tegen. Daarnaast breekt een enzym in honing suiker af, waarbij een beetje waterstofperoxide ontstaat.
Raadpleeg bij grote en diepe wonden de dierenarts.
Het is hierbij belangrijk om geen zalven te gebruiken die de natuurlijke heling afremmen. Dit is het geval met isobetadine en trekzalf. Wel geschikt om de wond te laten genezen zijn honingzalf, wondzalf en antibioticazalf.
Het vermindert de ontstekingsreactie en daarmee pijn, oedeem en exsudaatvorming. Het wondverband creëert een vochtig wondmilieu en zorgt voor effectief autolytisch debridement (zelfreiniging).