De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.
De meeste essentiële oliën worden verkregen door stoomdestillatie onder lage druk. Destillatie is een veeleisend proces waarvoor ervaring en een constant toezicht nodig is.
Bij het roeren ontstaan kleine bolletjes van de olie. Als je ook zeep toevoegt, dan gaat de zeep om die bolletjes heen zitten. De bolletjes van olie en zeep maken het water ondoorzichtig. De zeep zorgt er ook voor dat de olie een klein beetje in het water kan oplossen.
In een glazen flesje doe je 3 tenen knoflook, een theelepel gekneusde peperkorrels en 4 takjes verse marjolein. Vul het flesje verder met extra vergine olijfolie. Doe het flesje goed dicht en zet het 2 weken op een zonnige plek in de vensterbank. Vergeet het niet af en toe te schudden!
In de hals van de Roodkoperen Kolom Destilleerketel zit een rooster waarop het plantmateriaal kan rusten. Door vervolgens water in het destilleerapparaat op 100 graden te verhitten kan de olie uit het plantmateriaal worden gestoomd. De stoom wordt in de koelemmer weer afgekoeld waardoor de olie ontstaat.
“Essentiële oliën zijn vooral giftig bij inslikken”, schrijft het antigifcentrum. “Sommigen zijn giftig na herhaalde blootstelling. Het risico is groter wanneer het om zuivere olie gaat.” Wie te veel van dit soort olie inslikt kan maag- en buikklachten krijgen, ademhalingsproblemen of het bewustzijn verliezen.
Doe de lavendelbloemen in een lege, schone, glazen pot en vul de pot met de olie, Sluit de pot en even goed schudden. Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op een warme, lichte plaats, wel elke dag even schudden om de lavendel en olie goed te laten vermengen.
Rozemarijnolie kun je makkelijk zelf maken. Doe twee rozemarijntakjes in een gesloten potje met 250 ml olie. Kies bijvoorbeeld voor een van de bovenstaande oliën. Vervolgens bewaar je 'm ongeveer een maand op een donkere plek.
Een olie- of gasveld ligt gemiddeld op een diepte van 3 kilometer. Als een mijnbouwonderneming op zoek is naar olie of gas, wordt allereerst de ondergrond in kaart gebracht onder andere door middel van seismiek. Seismiek is een onderzoek naar aardlagen in de diepe ondergrond met behulp van geluidsgolven.
In het geval van een grote, hardnekkige vlek is alleen een absorptiemiddel en water en zeep niet genoeg. Meng in dit geval een absorberend middel zoals zaagsel met een oplosmiddel tot een dikke pasta. Dit mengsel zuigt als het ware de olie uit de vloer. Tegelijkertijd breekt het de olie af dankzij het oplosmiddel.
Vetvlekken verwijderen met afwasmiddel
Vanwege de ontvettende werking, is ook afwasmiddel vaak een effectief middel om vetvlekken te verwijderen. Bedek de vlek daarvoor met afwasmiddel en wrijf dit helemaal in de stof. Meestal lost de vlek dan grotendeels op, door de absorberende werking van het middel.
Probeer dan eerst de olievlek te verwijderen met wat afwasmiddel en warm water. Als dit niet voldoende helpt bedek je de vlek met een vlekkenpasta gemaakt van magnesiumpoeder of talkpoeder en een paar druppels white spirit, wasbenzine, aceton of alcohol. Ook vlekken van olie in marmer behandel je het best met aceton.
Distillatie of destillatie is een proces waarbij verschillende stoffen in een oplossing middels verhitting en verdamping van elkaar gescheiden worden. Door het mengsel voorzichtig te koken, zal de stof met het laagste kookpunt iets meer verdampen dan de andere.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Het is raadzaam om iedere 15.000 tot 20.000 kilometer de olie te verversen. Het is even een klusje, maar daarna is alles weer schoon en kun je weer een tijd voor uit. Afhankelijk van hoe handig je zelf bent duurt olie verversen ongeveer een uur.
De olie heeft precies dezelfde werking als het water. De olie is alleen meer geschikt voor mensen die wat meer en dikker haar hebben. Hierdoor zal het haar niet extra gaan verzwaren door het gebruik van de rozemarijnolie.
Rozemarijn wordt in massage- en of badolie gebruikt om de doorbloeding te stimuleren. Door een huidolie met enkele druppels rozemarijn in te masseren op de hoofdhuid kan de haargroei worden bevorderd, of zelfs helpen bij haaruitval. De olie werkt activerend, stimulerend, verwarmend en krampstillend.
Er zijn verschillende haaroliën die u kunt gebruiken om de haargroei te stimuleren. Gebruik een haarolie die past bij uw haartype. Veel gebruikte haaroliën zijn onder meer olijfolie, pure druivenpitolie, jojoba olie, rozemarijnolie, wonderolie, kokosnootolie, lavendel olie en sesamolie.
Het gebruik van etherische oliën tegen ongedierte is een veel betere en effectievere oplossing dan chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het ook nog eens heel goed voor je planten. Bij biologische tuinieren is etherische olie dan ook een prima middel tegen ongedierte.
Zonnebloemolie wordt gemaakt door de zaden van de Helianthus annuus plant (zonnebloem) te persen. Deze zaden worden koud geperst met een hydraulische draaipers, of expeller. Een zonnebloempit bevat 39% – 49% olie. Eén persing door de draaipers levert koudgeperste zonnebloemolie op.
Vul een glazen pot/ flesje voor ongeveer 75% met gedroogde rozenblaadjes. Voeg daarna arganolie toe tot de rozenblaadjes helemaal afgedekt zijn. Zet het op een lichte plaats en laat 14 dagen staan. Daarna kan je de olie met een zeefje van de rozenblaadjes scheiden.
Lavendelgeur zou een patroon in je hersenen van rust en kalmte creëren. Gebruik etherische lavendelolie als je last hebt van nervositeit of slapeloosheid. De geur van lavendel heeft een rustgevende werking. Onder invloed van lavendelgeur voelen mensen zich daadwerkelijk minder depressief en meer ontspannen.
Lavendelthee. Lavendel heeft een zeer specifieke smaak, niet iedereen houdt ervan. Lavendelthee is goed om te drinken voor ontspanning voor het slapengaan en werkt goed tegen hoofdpijnklachten. De lavendel dien je eerst te drogen voordat je er thee van maakt.