Pijn bij het vrijen kan worden veroorzaakt door verminderde zin in seks, verminderde vochtigheid van de vagina, afwijkingen van de schaamlippen zoals lichen sclerosus, candida-infecties, infecties van de baarmoeder(mond), een verzakking of endometriose.
U kunt het beste een tijd vrijen zonder pijn. Dat betekent vaak: vrijen zonder dat de penis of vingers in uw vagina komen. Probeer samen met uw partner andere manieren van vrijen. Zoals strelen, masseren, zoenen en likken.
Als jij pijn voelt tijdens de seks, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Want door die pijn kan je je gestrest, angstig of gespannen voelen, wat de pijn alleen maar erger maakt. Ga naar je huisarts, een gynaecoloog of seksuoloog en praat erover.
Gemeenschap kan geen schade veroorzaken aan de ongeboren baby. Alleen wanneer er sprake is van bloedverlies of gebroken vliezen wordt vrijen afgeraden. Tijdens of na het vrijen kan de baarmoeder hard worden (buikpijn), doordat deze bij een orgasme samentrekt. Dit is geen reden tot ongerustheid.
Verzakking van de baarmoeder of vaginatop
Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen. Ook kunt u pijn in uw rug hebben. U kunt niet goed zitten, fietsen of wandelen.
De diepe pijn kan ontstaan doordat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Ook darmafwijkingen zoals een spastische dikke darm, obstipatie of gynaecologische aandoeningen (bijvoorbeeld endometriose) kunnen dit soort pijnklachten veroorzaken. Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn na de gemeenschap.
een wondje in uw vagina
Dit komt vaak door seks. In de overgang komen wondjes vaker voor. Het slijmvlies van de vagina wordt dunner en droger. Daardoor is het slijmvlies kwetsbaarder.
Sommige vrouwen hebben buikpijn of bekkenbodempijn na de gemeenschap. Het kan dan gaan om een soort spierpijn, doordat de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn geweest tijdens de coïtus. Het is een vervelende klacht, maar geen reden tot ongerustheid.
Mogelijke oorzaak: (te) veel aanspannen van je bekkenbodemspieren. De bekkenbodem bestaat uit heel veel spieren die soms onbewust te veel worden aangespannen tijdens de seks. Hierdoor kun je tijdens en na de seks een zeurende pijn voelen links en rechts in het gebied rond je bekken en onderbuik, een beetje zoals kramp.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Veel voorkomende oorzaken zijn vaginale droogheid, een ontsteking aan de baarmoedermond of wondjes door bijvoorbeeld ruig seksueel contact of een ontmaagding. Vaginaal bloedverlies kan worden veroorzaakt door chlamydia. Daarom is soms een soa-test nodig.
Bloed na vrijen is een belangrijk symptoom van een soa bij vrouwen. Denk aan chlamydia en gonorroe, om te beginnen. 'De ontsteking van je baarmoederhals zorgt ervoor dat de bloedvaten daar zwellen,' zegt Currie. En die kunnen dus barsten.
In het kort. Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina.
Het maagdenvlies blijft over bij de ontwikkeling van de vrouwelijke vagina (ook wel schede genoemd). Als een meisje volwassen wordt ligt het op ongeveer 1 cm (een half vingerkootje) vanaf de buitenzijde. Het is meestal een klein richeltje, maar het kan heel verschillend van vorm zijn.
Dit kan ontstaan vanuit de vagina, maar het kan ook zijn dat je baarmoederhals geraakt is. In het laatste geval duurt het even voordat het bloed naar buiten komt, waardoor het bloed al bruin van kleur is. Heb je dus bruine afscheiding na de seks, dan is er niets om je zorgen over te maken.
Ja, dat kan als je seks hebt gehad. Vooral door seks zonder condoom kun je een soa krijgen. Je kunt deze klachten hebben: Je verliest bloed uit je vagina tijdens of na de seks.
Bruine afscheiding kan zich uiten in tussentijds bloedverlies. Bekende symptomen zijn onder andere buikpijn, stinkende afscheiding, een onaangenaam ruikende vagina, vaak naar het toilet moeten om (veel) te plassen en koorts. Bruine afscheiding kan veroorzaakt worden door een afwijking aan de baarmoedermond of -holte.
Ook SOA's kunnen je afscheiding laten veranderen. Bij chlamydia, de meest voorkomende SOA, merk je soms dat de afscheiding anders ruikt en dat het wat meer is dan anders. Ook kan er wat bloed uit de vagina komen na het vrijen. Daarnaast krijgen sommige vrouwen pijn bij het plassen.
Andere oorzaken zijn: stress, heel vaak of heel zwaar sporten, eetproblemen, te weinig eten, erg mager zijn of medicijnen. Bespreek met je huisarts wat je daaraan kunt doen. Ook als je een tijd niet ongesteld wordt, kun je zwanger worden. Gebruik een voorbehoedmiddel als je niet zwanger wil worden.
Heb je ooit onverwachte bloedvlekken in je ondergoed gevonden nadat je tijdens een toiletbezoek je broek naar beneden deed of onder de douche sprong? Deze kleine bloedvlekjes die buiten je gebruikelijke menstruatiecyclus verschijnen, staan bekend als spotting of doorbraakbloedingen.
Vaak is er een bloedvaatje beschadigd dat ergens in de zaadbal of penis zit. Bijvoorbeeld doordat de man zich gestoten heeft of door prostaatsteentjes. In enkele gevallen komt bloed bij zaadlozing door een ontsteking van één van de zaadblaasjes of van de prostaat.
Op welke soa kan je klacht wijzen:
Tussentijds bloedverlies kan een aanwijzing zijn van een infectie met de chlamydia- en of gonorroe bacterie.
Een baarmoederpoliep is een uitwas die zich ontwikkelt in het baarmoederslijmvlies (6 hieronder). Deze tumor, die vaak voorkomt en meestal goedaardig is, kan enkel- of meervoudig zijn. Baarmoederpoliepen worden het vaakst vastgesteld bij vrouwen in de menopauze en zijn zeldzamer bij vrouwen vóór de menopauze.
Op een echo zijn ook organen in het kleine bekken te zien. Dit zijn de vagina, baarmoeder, eileiders en de eierstokken. Maar ook de blaas en de endeldarm. Omdat onze gynaecologen bekend zijn met endometriose herkennen ze de kenmerken op de echo.