Alhoewel de keuken per streek kan verschillen en er regionale specialiteiten bestaan, zijn er voor Nederland typisch geachte gerechten. Nederlandse gerechten zijn vaak relatief eenvoudig en voedzaam, zoals pap, Goudse kaas, pannenkoek, snert en stamppot.
Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Van dit soort eten smullen Nederlanders het vaakst. Verrassend zal het niet zijn, maar de oer-Hollandse maal aardappels, vlees en groenten - ook wel AVG genoemd - eten we drie á vier keer in de week, dat blijkt uit een onderzoek van Quest.
Toch hoeft het niet te verwonderen dat de Nederlandse delicatessen bij Mr. Georges vooral uit kazen bestaan. Met een totale productie van maar liefst 650 miljoen kilo kaas, is Nederland één van de grootste producenten van kaas. En met stip zijn onze Noorderburen 's werelds grootste kaasexporteurs.
Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een gemiddeld huishouden in Nederland is er altijd wel een pak van deze Nederlandse koekjes in de voorraadkast te vinden.
Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels. Typisch Nederlandse winterkost is erwtensoep en stamppot. Typisch eten rondom speciale gelegenheden zijn een tompouce bij Koningsdag, oliebollen bij Oud en Nieuw en peper- en kruidnoten bij Sinterklaas.
(Thuis)werktijden. Doordat vele mensen in Nederland vaak tot een uurtje of zes 's avonds werken (of gewerkt hebben) is 19:00 uur vaak de gemiddelde etenstijd geworden. Door het vele thuis zijn vanwege de coronacrisis zou deze etenstijd wel eens naar voren geschoven kunnen zijn.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
Kaas is een wereldwijd bekend product en bijna ieder land kent zijn eigen kaassoorten en smaken. Sinds de Gouden Eeuw is Nederland in het buitenland bekend komen te staan als echt kaasland. Door de jaren zijn er steeds meer merken, soorten en typen kaas op de markt gekomen.
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.
Loempia's. Wellicht onverwacht voor veel mensen, maar de loempia heeft het voordeel dat het zowel deel uitmaakt van de Chinese keuken als van de snackbar. ...
Kroketten. Alle soorten kroketten zijn bij elkaar opgeteld. ...
Nederlanders zijn er gek op: drop! Katjesdrop, muntdrop, dropveters, zoute drop, dubbelzoute drop, salmiak… Het is iets typisch Nederlands. Drop wordt gemaakt van wortelsap uit de zoethoutplant.