Het meeste zwerfafval in Nederland bestaat uit sigarettenpeuken en kauwgom. Maar ook uit papier zoals kranten, bonnetjes en zakdoeken en daarnaast verpakkingen zoals blikken, flesjes en tassen.
Gemiddeld bestaat zwerfafval voor 80 procent uit plastic. Dit is veruit het belangrijkste materiaal dat in het milieu wordt aangetroffen, gevolgd door metaal, glas, textiel, papier en bewerkt hout.
Soorten zwerfafval
De samenstelling van het zwerfafval is onderverdeeld in 'take-away', 'snoepen', '(kleine) drankverpakkingen, 'overige eet drink en supermarkt verpakkingen', 'overige kunststoffen' en 'papier'. Kauwgom, sigarettenpeuken en voedselresten zijn niet meegenomen.
Bronnen van zwerfvuil
Dit is een van de manieren om er achter te komen waar het afval uit bestaat en waar het vandaan komt. Het zwerfafval op land bestaat vooral uit voedsel- en drankverpakkingen. Van het strandafval in Nederland komt 44% van de scheepvaart en visserij. 30% komt vooral door strandtoerisme.
Zwerfafval is namelijk het afval dat op straat of in de natuur ligt en niet in de prullenbak is weggegooid. Het woord zegt het eigenlijk al 'afval dat zwerft'. Je kan hierbij denken aan sigarettenpeuken, plastic flesjes, kauwgom, plastic zakjes of blikjes.
Hoeveelheid plastic in de oceanen
Plastic maakte daarmee tussen de 60 en 80 procent uit van al het zwerfafval in de oceaan.
Nederland. Per jaar worden er door rokers in Nederland ongeveer 9 miljard peuken op de grond gegooid. Schattingen van de totale hoeveelheid zwerfafval in Nederland lopen uiteen van 50 miljoen tot bijna 300 miljoen kilo per jaar.
Jaarlijks komt er tussen de 8 en 14 miljoen ton onze oceaan binnen. De wereld gebruikt meer dan 500 miljard plastic tassen per jaar - dat zijn er 150 voor elke persoon op aarde. 8,3 miljard plastic rietjes vervuilen de stranden van de wereld, maar slechts 1% van de rietjes eindigt als afval in de oceaan.
Rijkswaterstaat is de beheerder van de rijkswegen en -wateren. Deze organisatie houdt rivier, oever, weg, berm en verzorgingsplaatsen schoon.
Tips om zwerfafval tegen te gaan
Gooi afval altijd in een afvalbak en niet op de grond. Dit geldt ook voor kleine dingetjes zoals kauwgom, peuken, tissues en fruitschillen. Neem plastic flesjes mee en lever het in als statiegeld. Doe mee met locale en landelijke opschoonacties.
48x van Hout/ Karton/ Papier; blijft minimaal 6 maanden liggen. 31x van Glas; blijft oneindig liggen. 23x van Rubber; blijft mimimaal 20 jaar liggen. Het betekent dat het leeuwendeel van het zwerfafval tot in de eeuwigheid blijf liggen.
Zwerfafval aan zee (Noordzeestranden) en in zee
opzettelijk worden achtergelaten in de zee of in rivieren of op de stranden; 2. indirect naar de zee zijn gekomen met rivieren, riolering, storm, water of wind; of 3. per ongeluk verloren zijn, inclusief materiaal verloren op zee bij slecht weer.
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu. Het vervuilt en trekt ongedierte aan. Daarnaast eten dieren het afval op of raken erin verstrikt. Veel afval belandt ook in zee.
Als gemeenten kan je de burgers sturen en helpen om afval netjes te verwerken in de afvalbak door zichtbare faciliteiten aan te bieden. Denk hierbij aan Mr. Fill in de openbare ruimte die door verschillende principes van gedragsbeïnvloeding burgers aanstuurt om afval in de bak te gooien.
500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
Meer dan 100 miljoen dieren sterven jaarlijks door Plastic
Microplastics worden door vrijwel alle zeedieren geconsumeerd, zelfs door plankton. Roofdieren zoals haaien en ijsberen krijgen gif binnen via de prooidieren die ze eten.
Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer. Naar schatting zouden de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis kunnen bevatten.
Impact plastic afval op zeehonden
De zeehonden die deze vissen eten krijgen zo automatisch het plastic in hun lichaam. Of zeehonden slikken zelf rondzwervend plastic door. Dit plastic afval brengt schade toe aan de maag en ingewanden en het wordt niet verteerd. De maag zit 'vol' en zo kan het dier niet meer eten.
Zwerfafval zit in het struikgewas of in hoog gras, dus het kost veel arbeid om het eruit te plukken. Er hangt een heel hoog prijskaartje aan als wij zelf al die oevers van zwerfafval gaan ontdoen. Voorkómen dat zwerfafval op de oevers terecht komt, is daarom belangrijk.
Uit internationaal onderzoek in 2020 blijkt dat producten van Coca-Cola veruit het vaakst in het milieu belanden. ¹ Coca-Cola produceert wereldwijd per minuut 167.000 plastic flessen. Als je ze achter elkaar legt, kun je 31 keer heen en terug naar de maan.
Kauwgom kan niet gerecycled worden, zoals ander plastic. De enige juiste manier om van kauwgom af te komen, is door het mee te geven met het restafval.
Het eerste door mensen gemaakte plastic werd in 1855 uitgevonden door Alexander Parkes; hij noemde dit plastic Parkesine (later celluloid genoemd). De ontwikkeling van kunststoffen is gekomen van het gebruik van natuurlijke plastic materialen (bijv.
Vooral zeevogels, vissen, kreeftachtigen en zoogdieren hebben er last van. Ook zij raken verstrikt in plastic en slikken plastic afval in. Verstrikking en verstikking leiden tot ernstige verwondingen en veel dieren overleven het niet. Jaarlijks kost het meer dan 1 miljoen 'zeedieren' het leven.
Rijkswaterstaat is bij een ongeval verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming op de Nederlandse snelwegen. We zorgen ervoor dat hulpdiensten snel en veilig hun werk kunnen doen en de voertuigen snel worden weggehaald. Deze maatregelen noemen we samen 'incidentmanagement'.
Zwerfvuil en afval
Zwerfvuil op straat is een groot startpunt voor veel plastic in de oceaan. Regenwater en wind kunnen plastic afval meevoeren naar rivieren en riolen. Dit leidt uiteindelijk naar de oceaan.