Als de Uitkering Betaald Ouderschapsverlof door het UWV aan de werkgever wordt uitbetaald, moet je in Loket.nl deze uitkering via een apart 2e dienstverband in de salarisadministratie verwerken en uitbetalen.
Hoe verwerk ik ouderschapsverlof in Humanwave? Ouderschapsverlof is een vorm van onbetaald verlof. Je verwerkt dit door een negatieve uitbreiding toe te voegen. Ga naar de arbeidsrelatie van de betreffende medewerker bij wie je het ouderschapsverlof wilt verwerken in de salarisadministratie.
Ouderschapsverlof is grotendeels onbetaald
Voor de uren waarin u ouderschapsverlof heeft, krijgt u geen salaris. Sommige werkgevers betalen wel het loon (gedeeltelijk) door. Dit hangt af van uw cao of van aanvullende arbeidsvoorwaarden.
9 weken betaald ouderschapsverlof in 1e levensjaar kind
Ouders krijgen vanaf 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het 1e levensjaar van het kind.
Dit kan pas nadat u met verlof bent. Uw werkgever kan ervoor kiezen om uw loon tijdens het verlof door te betalen. Of te wachten tot UWV de uitkering aan uw werkgever heeft uitbetaald. Dit duurt ongeveer 4 weken vanaf het moment dat de werkgever de uitkering voor u heeft aangevraagd.
Uw uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van uw dagloon, dit is inclusief 8% vakantiegeld. Wij bepalen dit dagloon op de volgende manier: We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Als u per 4 weken betaald krijgt, dan nemen we de datum van 4 weken voor uw verlof.
Sinds augustus 2022 hebben werknemers recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. Tijdens die periode ontvangen ze een uitkering van het UWV. De uitkering bedraagt 70 procent van het dagloon. Als werkgever hoef je dus zelf geen loon door te betalen tijdens het verlof.
Wanneer je ouderschapsverlof neemt, ontvang je geen loon van je werkgever. Wel krijg je een maandelijkse tegemoetkoming van de RVA: bij een voltijdse onderbreking is dat 707,08 euro netto per maand. Werk je deeltijds, dan wordt de uitkering proportioneel berekend.
Valt uw ouderschapsverlof samen met een feestdag? Dan geldt die dag gewoon als ouderschapsverlof. U heeft op die dag geen recht op een vergoeding. In overleg met uw werkgever kunt u hierover wel afspraken maken.
De rest van het wettelijke ouderschapsverlofrecht is onbetaald. Daarover bouwt u dan ook geen vakantie op. Soms hebben werkgevers en werknemers (deels) doorbetaald ouderschapsverlof afgesproken. Over ouderschapsverlofuren die worden doorbetaald (hoeveel maakt niet uit) vindt wel vakantieopbouw plaats.
Als je een onderbreking met 1/10 stopzet vóór het einde van een periode van 10 maanden, verlies je het saldo van die periode. Je kan later de eventueel resterende periodes aanvragen van 1 maand, 2 maanden of 5 maanden. Voorbeeld : je hebt gedurende 20 maanden 1/5 ouderschapsverlof.
Maar ook onbetaald ouderschapsverlof biedt voordelen. Soms betaalt de werkgever een deel van je salaris door. En niet onbelangrijk, je behoudt je contracturen. Na je verlof kun je dus weer volledig aan de slag.
U vraagt het ouderschapsverlof schriftelijk aan bij uw werkgever. U doet dit ten minste 2 maanden voordat het verlof ingaat. Als het ouderschapsverlof afhankelijk is van de bevallingsdatum kunt u dat aangeven. In uw verzoek geeft u ook aan hoe u het ouderschapsverlof wilt opnemen.
Minder werken
Ook werknemers die na afloop van het ouderschapsverlof minder gaan werken kunnen te maken krijgen met een terugbetalingsregeling. Als een werknemer binnen zes maanden na afloop van het ouderschapsverlof een lagere werktijdfactor aanvraagt, moet het teveel genoten salaris worden terugbetaald.
Wat ouderschapsverlof precies is
Je mag in totaal 26 keer het aantal uren per week dat je werkt opnemen. Voor elk kind heb je recht op het verlof, dat je gespreid mag opnemen, zolang het maar voor de achtste verjaardag van het kind gebeurt. In sommige cao's staan daar andere afspraken over.
Verlof opnemen
Je kunt het verlof op verschillende manieren opnemen: een halfjaar lang de helft van je normale aantal uren werken. Werk je nu 32 uur per week, dan ga je een half jaar lang zestien uur werken en neem je voor de overige zestien uur ouderschapsverlof op.
Je moet minimaal 12 maanden voltijds of 24 maanden deeltijds gewerkt hebben voor voltijds tijdskrediet. Voor halftijds tijdskrediet geldt dat je 12 maanden voltijds gewerkt moet hebben. De verhoogde uitkeringen voor 5 jaar anciënniteit en 50-plussers verdwijnen.
Bij deeltijds werken wordt het voltijdse salaris dan herleid (bijvoorbeeld 20% minder als u van voltijds naar 4/5 gaat). Op dit afgeleide resultaat wordt dan de premie berekend.
Ziek tijdens ouderschapsverlof
Wordt u ziek tijdens uw ouderschapsverlof? Dan loopt het verlof door zoals u het met uw werkgever heeft afgesproken. Behalve als u het ouderschapsverlof onderbreekt of stopzet. Uw ziekte geldt als een onvoorziene omstandigheid.
Tijdens het 1/10 ouderschapsverlof betaalt de RVA een maandelijkse onderbrekingstoelage van netto €58,67 voor de werknemers jonger dan 50 jaar en €88 voor de werknemers van 50 jaar of ouder.
Ouderschapsverlof is een vorm van onbetaald verlof. De medewerker krijgt hierdoor een gebroken tijdvak wat inhoudt dat de dagtabel toegepast wordt.
Ouderschapsverlof heeft geen gevolgen voor je pensioen
Het maakt niet uit of het betaald of onbetaald ouderschapsverlof is. Je blijft gewoon pensioen opbouwen. En je betaalt de premie. Je kunt er zelf voor kiezen om geen pensioen op te bouwen over je verlofuren.
Een werknemer kan een verzoek bij u indienen om het verlof te spreiden over een langere periode dan een jaar, meer uren per week verlof op te nemen of het verlof op te delen in maximaal zes perioden. De totale duur van het verlof blijft dan hetzelfde; de werknemer neemt het alleen op een andere manier op.
U heeft recht op onbetaald ouderschapsverlof tot uw kind 8 jaar is. Dit geldt voor ouders en verzorgers. Vanaf 2 augustus 2022 krijgt u de eerste 9 weken betaald ouderschapsverlof. Behalve als in uw contract of cao staat dat u langer betaald verlof krijgt.
De duur van het ouderschapsverlof(opent in nieuw venster) verschilt afhankelijk van de gevraagde onderbreking. U hebt voor elk kind recht op 4 maanden volledig, 8 maanden halftijds, 20 maanden 1/5 of 40 maanden 1/10 ouderschapsverlof (in het laatste geval is het akkoord van de werkgever vereist).