Reinig de wasmachine elke maand als je deze frequent gebruikt en vaak op lage temperatuur wast. Als je niet vaak wast en af en toe handdoeken of beddengoed extra heet wast, kun je uit de voeten met eens per twee maanden de wasmachine schoonmaken.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
Trommel reinigen
Om muffe luchtjes door wasmiddelresten en bacteriën te voorkomen, maak je maandelijks de trommel schoon. Je doet dit met het programma 'trommel reinigen', wanneer de wasmachine dit heeft. Als deze optie niet aanwezig is, selecteer je het katoenprogramma op 90°C.
Met het schoonmaken van je wasmachine voorkom je storingen en zorg je ervoor dat je wasmachine langer meegaat. Een schone wasmachine zorgt er ook voor dat je kleding bij elke wasbeurt fris uit de trommel komt. Het is daarom belangrijk om regelmatig je wasmachine te reinigen.
Samsung voorlader-wasmachines hebben effectieve trommelreinigingsfuncties: ECO DRUM CLEAN en ECO DRUM CLEAN+ om stof en bacteriën op de binnenkant van de trommel te verwijderen. Na een bepaalde wasbeurt zal de wasmachine met een knipperend lampje aangeven dat de reiniging noodzakelijk is.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
"Het zijn bacteriën. Wasluis is een verzameling van verschillende bacteriën die groeien op de combinatie van zeepresten, haar en huidschilfers. Het ziet eruit als een grijzige substantie die na het wassen achterblijft in je wasmachine."
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt ervoor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen. Juist doseren van je wasmiddel kan je dus eenvoudig geld besparen, en is nog goed voor het milieu ook!
Met te weinig wasmiddel wordt de was minder goed schoon en grauwig. Te veel wasmiddel kan de vezels van kleding aantasten. Hierdoor slijt het sneller en blijft de kleur minder goed. Door te veel wasmiddel kan ook 'vetluis' ontstaan.
De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar.
Kleding wordt schoner door in het wasverzachterbakje een kopje azijn toe te voegen. Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank.
Er zijn verschillende middelen voor het schoonmaken van een wasmachine. Sommige mensen gebruiken hiervoor een vaatwastablet, anderen azijn en ook zijn er speciale schoonmaakmiddelen voor de wasmachine. Zelf gebruik ik schoonmaaksoda, allesreiniger en afwasmiddel.
Hoe ontstaat stank in de wasmachine
Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed. Veel mensen gebruiken teveel wasmiddel, waardoor de wasmachine harder moet werken om het overtollige zeep weg te spoelen.
Vetluis is niet alleen vies (je ruikt het wanneer je er last van hebt en je was wordt niet meer helemaal fris), maar als je wasluis niet aanpakt, kan het ook schadelijk zijn voor je wasmachine. Het kan zich verspreiden naar de slangen van je wasmachine en zelfs schade veroorzaken aan de waterniveauregeling.
Een flinke scheut azijn in de lege trommel van de wasmachine is echt niet slecht. Ook een halve kop soda is voldoende om uw wasmachine weer goed vetluis vrij te maken. Door de combinatie van azijn of soda en de hoge temperatuur lost het vuil, kalk en vet zeer effectief op.
Vetluis kun je op de volgende manier uit je wasmachine verwijderen: Draai een kookwas van minimaal 90º graden Celsius. Een programma van 60º graden zal niet genoeg zijn om het vetluis te verwijderen. Door deze hoge temperatuur dood je al het vetluis en zal het wegspoelen.
Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat bij het wassen op lage temperaturen (tot 40 graden Celsius) en op den duur leidt tot een stinkende wasmachine. De wasmachine wordt niet meer heet genoeg om alle wasmiddel goed op te lossen.
Is wassen op 30 graden hygiënisch? Een kleine, niet onbelangrijke, toevoeging: de was wordt ook een stuk minder schoon. Dat is niet meteen een reden om maar op 40 graden te blijven wassen, want wanneer er geen vlekken op je kleding zitten, wordt het gewoon schoon op 30 graden.
Het kan goed tegen hoge temperaturen. Wel kan katoen de eerste keer dat je het was iets krimpen. Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden.
Tip 7: Was niet op een hoge temperatuur
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C.