In theorie zou USB 3.0 tot tien keer sneller zijn dan USB 2.0. De draden van de USB 3.0 kabel zijn veel anders dan die van zijn voorganger. Een USB 3.0 kabel is daarom een stukje dikker. Daarnaast herken je USB 3.0 aan de blauwe kleur van de connector aan de binnenzijde.
Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je een USB C poort herkent. De poort is ovaal en heeft een symmetrische aansluiting. Dit houdt in dat je een stekker op twee manieren in de USB C poort kunt steken. Een ander kenmerk van de USB C poort is dat de poort kleiner is dan een USB A poort.
USB en industriële computers
Zowel USB Type-A-connectors als USB Type-C-connectors worden gebruikt om 5 Gbps- en 10 Gbps-verbindingen (USB 3.2 Gen 1 en Gen 2) te faciliteren. USB Type-C wordt ook gebruikt om de 20 Gbps- (USB 3.2 Gen 2×2), 40 Gbps- (USB4) en 80 Gbps-verbindingen (USB4 v2) te faciliteren.
U kunt zelfs een USB 2.0-kabel gebruiken om een USB 3.0-apparaat aan te sluiten op een USB 3.0-poort van uw computer. Als het apparaat, de kabel of de poort echter USB 2.0 is, zijn de overdrachtsnelheden ook beperkt tot die van USB 2.0.
USB 3.0 | Een USB 3.0 stick heeft een veel hogere snelheid, waardoor deze simpelweg sneller is met lezen en schrijven. U kunt uw gegevens en foto's veel sneller overzetten.
A USB naar USB-C kabels vrouwelijk kun je gebruiken om o.a. je telefoon me op te laden. Je kan ze ook gebruiken als adapter voor o.a. je iPhone, Macbook en Chromebook. Het is een verloopstekker die je op je USB A kabel kan plaatsen zodat het een USB C kabel wordt.
USB 3.2. USB 3.2 werd geïntroduceerd in 2017 en de snelheid kon worden verdubbeld tot 20 Gbit / s. USB type C-stekkers zijn vereist, die vervolgens 10 Gbit / s per richting verzenden in de multi-lane-methode over twee paar draden.
USB-C kan USB versie 3.2 aan en is dus stukken sneller
Maar, let op, niet elke USB-C kabel heeft USB versie 3.2, er zijn ook USB-C kabels met versie 2.0 of 3.0, deze kunnen niet de maximale snelheden van 10Gbit/s aan maar het maximale wat hoort bij die specifieke USB versie.
Als je jouw laptop met usb c aansluiting wil verbinden met een apparaat met een HDMI aansluiting heb je een usb c naar HDMI kabel converter nodig. Met een HDMI naar usb c converter verbind je bijvoorbeeld jouw usb c laptop met een scherm of monitor met HDMI aansluiting.
Een aanvullende vernieuwing van USB-C is de hogere datatransmissiesnelheid. Naast USB 2.0 (480 Mbit/sec) ondersteunt de nieuwe standaard ook USB 3.1 Gen 1 (USB SuperSpeed) en Gen 2 (USB SuperSpeed+), waarbij transmissiesnelheden van tot en met 5 Gbit/sec respectievelijk 10 Gbit/sec mogelijk zijn.
USB Type C is een multifunctionele USB aansluiting. Het voornaamste voordeel van een Type C USB aansluiting is dat je deze aansluiting ook ondersteboven kunt inpluggen. Geen gedoe meer met het koppelen van je accessoires of laders! Verder heeft een USB C Type meer capaciteit om je apparaten sneller te laden.
De Type A aansluiting is de bekendste en komt het meeste voor. Naast Type A is er een Type B, deze is ontworpen voor een stabielere verbinding en zien we veelal terug bij b.v. printers. Voor mobiele toepassingen zijn er juist kleinere type aansluitingen ontwikkeld, zoals de Mini en de Micro USB.
De oplader is niet krachtig genoeg om uw pc op te laden. De oplader is niet verbonden met een oplaadpoort op uw pc. De oplaadkabel voldoet niet aan de stroomvereisten van de oplader of pc. De oplader kan niet goed worden aangesloten door stof of vuil in de USB-poort op uw apparaat.
Overzicht USB-A aansluitingen
Veelal in de volksmond “USB3” of “USB3. 0” genoemd. De poort is een rechthoek en heeft een witte (2.0) of blauwe (3.0) bovenkant.
Dat gaat niet alleen gelden voor smartphones en tablets, maar voor meer apparaten. Veel fabrikanten gebruiken USB-C al, maar sommigen zoals Apple liggen nog dwars en gebruiken eigen propriëtaire aansluitingen. Een universele aansluiting vereenvoudigt het opladen voor de klanten en moet elektronisch afval voorkomen.
USB-C, ook wel bekend als USB Type-C, is geen snellere versie van USB, maar een nieuw soort aansluiting. Tot nu toe hebben apparaten gebruik gemaakt van twee verschillende USB-aansluitingen: type A en B.
Het grote verschil tussen USB-C en Micro USB is de vorm van de stekker. USB-C is helemaal rond en kun je dus op alle manieren in je telefoon steken. Een Micro USB kabel heeft een vlakke onderkant, waar deze kabel maar op één manier in je telefoon past.
De specificatie van de USB-C-kabel en -connector (de USB Type-C Cable and Connector Specification) werd gepubliceerd door het USB Implementers Forum (USB-IF) in 2014. De dubbelzijdige 24 pins-connector is iets dikker dan een micro-B-connector en meet 8,4 mm bij 2,6 mm.
Ter samenvatting: USB 3.1 is een doorontwikkeling van USB 3.0, om welke reden het consortium voor 3.1 in plaats van 4.0 heeft gekozen. Waar er bij USB 3.0 nieuwe aders in USB-kabels werden toegevoegd met een bijbehorende noodzaak voor nieuwe connectors, is USB 3.1 hardwarematig identiek aan USB 3.0.
EU verplicht USB-C voor elektronische apparaten vanaf december 2024. De nieuwe wetgeving geldt voor onder andere smartphones, tablets, camera's, headsets en laptops. Fabrikanten krijgen tot eind december 2024 de tijd om zich aan de regels te houden, behalve voor laptops. Fabrikanten krijgen daar de tijd tot begin 2026.
USB 1.1 is min of meer de standaard, met een snelheid tot 12 Mb/s. USB 2.0 is nóg sneller, namelijk tot 480 Mb/s. USB 3.0 is één van de snelste, namelijk tot 5 Gb/s. De laatste variant is USB 3.1 met een datasnelheid tot 10 Gb/s.
USB 1 kabels mogen maximaal 3 meter zijn, USB 2 en USB 3 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter. De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met USB 2.0 of hoger. USB 3.0 heeft connectoren met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen.
De overdrachtsnelheden kunnen oplopen tot 5 Gbit/s, in tegenstelling tot de 480 Mbit/s van USB 2.0. Dit betekent dat USB 3.0 theoretisch tot tien keer sneller is dan diens voorganger.