Het Nederlands is nu van meer dan 60 % van de bevolking de moedertaal. Suriname is lid van UZAN. UZAN is de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties bestaande uit Suriname, Brazilië, Paraguay, Uruguay, Argentininië, Chili, Bloivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuele en Guyana. Nederlands is een officiële taal in de UZAN.
Vandaag de dag leven de meeste Nederlandse Amerikanen in de staten Michigan, Californië, Montana, Minnesota, New York, Wisconsin, Idaho, Utah, Iowa, Ohio, West Virginia en Pennsylvania.
Tegenwoordig. De laatste grote emigratie van Nederlanders naar Amerika vond na de Tweede Wereldoorlog plaats. Het Nederlands wordt vandaag de dag, hoewel er veel Amerikanen van Nederlandse afkomst zijn, niet zoveel meer gesproken. Men schat het aantal tussen de 20.000 en 50.000.
Wereldwijd spreken ongeveer 23 miljoen mensen als moedertaal Nederlands. Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Zo'n 150 universiteiten in veertig landen bieden Nederlands aan als vreemde taal. Buiten Nederland en België is de studie het populairst in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten, blijkt uit een top tien die de Taalunie op verzoek van Trouw samenstelde (zie overzicht).
UZAN is de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties bestaande uit Suriname, Brazilië, Paraguay, Uruguay, Argentininië, Chili, Bloivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuele en Guyana. Nederlands is een officiële taal in de UZAN. Het Nederlands is verder de officiële taal van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Nederland, België en Suriname, ook op Aruba, Curaçao en Sint Maarten, Zuid-Afrika, Namibië, daarnaast vooral in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Australië, Indonesië.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat we het accent van de inwoners van Maastricht het mooist vinden. De Nederlandse taal klinkt overal anders. Uit onderzoek van Zoover blijkt dat de meeste mensen het accent in Maastricht, Groningen en Den Bosch het fijnst vinden om naar te luisteren.
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland. Ook Nederlanders zelf gebruiken vaak Holland terwijl ze (heel) Nederland bedoelen.
De officiële voertaal in Amerika is Engels.
Miami is spaanstalig
Hoewel Miami zelf slechts vierhonderdduizend inwoners telt, is het met de voorsteden een metropool van maar liefst 5.5 miljoen mensen, die voornamelijk Spaans spreken. Met Spaans komt u in Miami verder dan met Engels.
Volgens de miljonairsranking van Henley & Partners is de Verenigde Staten het walhalla voor rijke mensen. In de top 10 staan maar liefst vijf Amerikaanse steden: naast New York gaat het om San Francisco (derde plaats), Los Angeles (zesde), Chicago (zevende) en Houston (achtste).
Wil je verhuizen naar Amerika, dan heb je een immigrant visum nodig om daar te kunnen werken en wonen. Het immigrant visum is bedoeld voor buitenlanders die permanent willen verblijven in Amerika. Er zijn echter strenge voorwaarden van toepassing om een permanent visum te bemachtigen.
Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Een grote (taal)familie
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Het Nederlands is een Indo-Europese, Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de andere West-Germaanse talen: Engels, Fries, Duits, Nedersaksisch, Luxemburgs, Jiddisch en de dochtertaal Afrikaans.
De resultaten van het onderzoek laten echter zien dat Duitsers het Nederlands ook bovengemiddeld goed kunnen verstaan, zeker in globale situaties. Swarte denkt daarom dat waar Duitsers en Nederlanders elkaar gewoonlijk tegenkomen, zij de onderlinge verstaanbaarheid beter kunnen benutten.
Dit aantal kan als volgt worden berekend: ruim 7 miljoen moedertaalsprekers in Zuid-Afrika (census 2011); naar schatting ongeveer 300.000 moedertaalsprekers in Namibië, en naar schatting 9.500.000 mensen in Zuid-Afrika en Namibië, die Afrikaans als tweede of derde taal spreken.
Het mooiste accent van Nederland is Limburgs!
Uit al deze steden bleek Maastricht toch écht de grote winnaar te zijn met 28,2% van de stemmen, gevolgd door Groningen (17,7%) en 's Hertogenbosch (16,2%). Een woordvoerder van Zoover legt ook nog even uit waarom ze het onderzoek eigenlijk deden.
Wat Nederlands moeilijk maakt
Het gebruik van "te", het gebruik van " er", de- en het-woorden en natuurlijk de woordvolgorde, om er een paar te noemen. Vooral die laatste is voor veel studenten een uitdaging, omdat je bij elke zin goed na moet denken in welke volgorde de woorden moeten staan.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Het Standaardafrikaans zoals we het nu kennen is een versmelting van het Kaaps-Hollands van de blanke kolonisten en het Khoi-Afrikaans van de gekleurde bevolking. Dat eerste heeft ervoor gezorgd dat het Afrikaans zo goed op het Nederlands is blijven lijken; het tweede verklaart vooral de vereenvoudigingen in de taal.